İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Uygarlıklar Müzesi'nin eski Tekel binasına yapılma kararını değerlendirerek, otopark sorunu ve yüksek tavan olmaması nedeniyle burada yapılamayacağını söyledi. Demirtaş, 2017'de turizm sektörünü kaybetmek istemediklerini de belirterek, bayram sonrası İzmir Tanıtım Vakfı (İZTAV) ile tanıtım atağına geçileceğini kaydetti.

İzmir Ticaret Odası mayıs ayı olağan meclis toplantısı İTO binasında yapıldı. Toplantıya Ekrem Demirtaş'ın yanı sıra İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Başkanı Ali Erten ile İTO Running Team üyeleri katıldı. Başkan Demirtaş, toplantı öncesi 7 Mayıs 2017'de dünyanın 34 farklı noktasıyla aynı anda İzmir'de yapılan Wing for Life World Run organizasyonuna katılan ve dereceye giren 30 koşucuya teşekkür plaketlerini verdi.

Ödül töreninin ardından üyelere seslenen Başkan Demirtaş, eski Tekel Alsancak Sigara Fabrikası'nın müze yapılma kararını değerlendirdi. İTO olarak daha önce Kültür Merkezi yapmak için Arkas ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'yle birlikte buraya talip olduklarını hatırlatan Demirtaş, "Buranın bir otoparkı yok, otopark yapacak yer de yok. Biz o dönem Aziz Kocaoğlu'na Ziya Gökalp Bulvarı altına yeraltı otoparkı yapmayı önermiştik, olmadı. Mega Müzenin ihtiyaç duyacağı, otobüs giriş-çıkış ve park alanları yok. Kentin üç bulvarının birleştiği ve trafiğin kilitlendiği bir yerde bunu yapmak şehri kilitler" ifadelerini kullandı.

"TALEBİMİZDEN GERİ ADIM ATMIŞ DEĞİLİZ"

Buradaki binaların tescilli binalar olduğunu ve mega müze için gerekli yüksek tavan ile geniş boşluklara sahip olmadığını anlatan Demirtaş, "Kısacası o binalar Mega Müze için uygun değil. Ege Uygarlıkları Müzesi, geleneksel kent merkezinde Kemeraltı, Agora Ören Yeri ve Kadifekale ile bütünleşecek bir konumda, Müze Kampüs olmalıdır. Buraya bir müze yapılacaksa biz karşı değiliz; yapılsın. Ama biz mega müze olarak anılan bir Uygarlıklar Müzesi'nin burada yapılamayacağını söylüyoruz. Bu talebimizden de geri adım atmış değiliz" dedi.

"BAYRAM SONRASI TANITIM ATAĞI"

Turizmde 2016 yılının kaybedildiğini ama 2017 yılını kaybetmemek için çalıştıklarını belirten Demirtaş, "Nisan ayında İzmir'e 43 bini aşkın turist geldi. İlk 4 ayda gelen toplam turist sayısı 101 bin. Nisan rakamı geçen yıldan iyi ama 2015 rakamının çok uzağında. Sıkıntılara takılıp da turizmden de yatırımcı çekmekten de vazgeçecek değiliz. Çabalarımız devam edecek. Fuar turizmi, kongre turizmi, gastronomi turizmi, kruvaziyer turizmi, kültür turizmi, sanat turizmi, sağlık turizmi İzmir'in ön plana çıkabileceği alanlar. Oda olarak her anda, her fırsatta İzmir'i tanıtmaya devam edeceğiz. Aziz beye 4 milyon geldi. 'Bu yetersiz bir 4 milyon daha lazım' dedim ama bir ses gelmedi. Belki de o desteği İzmir Kalkınma Ajansı'ndan alabiliriz. Ama sonuçta İZTAV ile de bayram sonrasında yoğunlaşacak bir tanıtım kampanyasına başlıyoruz" diye konuştu.

"BİR TEHLİKE SÖZ KONUSU DEĞİL"

Çeşme'de turizmin baltalanmak istendiğini ve gemi kazasının ardından denizin kirlendiği yolunda kamuoyunun yanıltıldığını söyleyen Demirtaş, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı zaten orada gerekli analizleri ve takipleri yapıyor. Bizim de elimizde Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi'nin raporu var. Orada da 'herkes denize gönül rahatlığıyla girebilir. Bir tehlike söz konusu değil' sonucu çıktı. O nedenle lütfen bu tür karalamalara inanmayın" dedi.

İZVAK'TAN İTO'YA İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ

Meclis üyelerine seslenen Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Başkanı Ali Erten, statların şehrin merkezinde olmasının kente değer katacağını ve kulüplerin de bu sayede gelir elde edeceğini söyledi. İzmir'deki statların da biran önce bitirilmesini istediklerini belirten Erten, "Atatürk Stadı'nın şehrimize yakışır şekilde yenilenmesini istiyoruz. Zira, aday olduğumuz 2024 Avrupa Kupası, İzmirsiz olmaz" dedi. Erten, dünyanın en önemli statlarının da kent merkezinde olduğunu kaydederek, "Ajax, Real Madrid, Manchester City, Liverpool, Nou Camp gibi statlar kente nasıl değer katıp oraları marka haline getirdiyse İzmir'e yapılacak statlar da kentin gelişimine önemil katkı sağlar" diye konuştu. İzmir Ticaret Odası'nın Atatürk Stadı'nı Şehir Stadı yapmak istediğini aktaran Erten, "Kabul ederseniz bu konuda sizinle birlikte çalışmak istiyoruz" dedi.

İTO'DAN GÖZTEPE'YE DESTEK

Meclis toplantısının dilek ve temenniler bölümünde yeniden kürsüye gelen Başkan Demirtaş, konuşması sırasında kendisine bir e-mail gönderildiğini belirterek, "İletilen bilgiye göre Eskişehir Ticaret Odası, 750 Eskişehirspor taraftarının otobüs ve maç bileti ücretini karşılayacakmış. Eğer bilgi doğru ise biz de İzmir Ticaret Odası olarak bin Göztepe taraftarının otobüs ve maç bileti ücretini karşılayacağız" dedi.

Hürriyet

Editör: Haber Merkezi