Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye'de pandemi ve ekonomik kriz sürerken yeni yıla da sayılı günler kaldı. 2021 yılında yaşanan zorlu süreçten en çok etkilenen kitle esnaf kesimi olurken 2022 yılı da mevcut koşullarda umut vaat etmiyor. 2021 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir'deki esnaf kesimi temsilcileri 2022 yılı için beklentilerini de anlattı. Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Kıbrıs Şehitleri Caddesi İş Adamları Derneği Başkanı Hami Torcu ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İz Gazete'ye açıklamalarda bulundu.

'GÜVEN VE İSTİKRAR BEKLİYORUZ'

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, esnafın 2021 yılını zorlukla geçirdiğini belirterek 2022'de güven ve istikrar beklediklerini söyledi. Girgin, "Kolay günlerden geçmedik. İç piyasada zaten ciddi bir ekonomik daralma vardı, bunun yanında pandemi de olunca zorlu bir süreç geçirdik. Kısmen de olsa devletin desteğiyle bir dönem yaşadık. Elimizden geldiğince esnafın sesini duyurmaya çalışıyoruz ama burada esas olan devletin, ensafın gidişatını çok iyi görmesi lazım. Özellikle son zamanlarda Türk Lirası'nın değer kaybı bizi daha da zora soktu. Bu konuda kimse esnaf kitlesine bir şey diyemez. Çünkü biz her şehrin kültürünü ve ahilik yapısını ayakta tutan kitleyiz. Biz büyük sanayiciler olmasak dahi şehrin parasını şehirde tutan tek gücüz.  Bizim bir ruhumuz var, insana dokunuşumuz var. Piyasada güven olmazsa, herkes panik içinde yarın ne olacağını bilemezse esnaf için büyük bir sıkıntı yaratır. 2021'de dibi gördük, 2022'de güven ve istikrar istiyoruz" diye konuştu.

'ÖNÜMÜZÜ GÖRMEK İSTİYORUZ'

Pandeminin üzerine ekonomik krizin de eklenmesi nedeniyle 2022 yılından çok umutlu olmadıklarının altını çizen Kıbrıs Şehitleri Caddesi İş Adamları Derneği Başkanı Hami Torcu, "Pandemi süreci hala devam ediyor. Bu sürecin faturası özellikle bize, yiyecek-içecek sektörüne kesildi. Ağırlık faturayı biz ödüyoruz. Bunun içinde debelenip duruyoruz, yaşamaya çalışıyoruz, işimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Ama hala diplerdeyiz. Umutlu muyuz? Özellikle bu döviz kargaşasından sonra çok umutlu olduğumuzu söylemek mümkün değil. Kısıtlamalar azaldığında bizim beklentimiz 2-3 yıla kadar pandemi öncesi konumumuza dönmekti ama son ekonomik krizden sonra olay farklı boyutlara geldi. Özellikle ithal ürün satan birçok firma şu an ekonomik dalgalanmadan dolayı mal satışı yapmıyor. Yani şu an önümüzü göremiyoruz. Önümüzü görmemek de bizde ciddi sıkıntı ve kaygı yaratıyor. 2022'de en öncelikli beklentimiz önümüzü görebilmek. Esnafın sorunlarının çözülmesi için 2021 yılında sağlanamayan ortak aklı 2022'de görmek istiyoruz. Çünkü bizim sorunlarımızı sorunu bilmeyen insanlar tartışıyor. İşçi, işveren ve devlet hep birlikte sorunları çözmeliyiz" ifadelerini kullandı.

'POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI'

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise 2022 yılında salgın sona erse dahi esnaf ve sanatkarlara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurguladı. Mutlu, "Türkiye 2021 yılına, kötü ve zorlu bir 2020 yılı mirasıyla girmiştir.  2018 yılı Ağustos’unda yaşanan kur şoku ile başlayan ekonomik sıkıntılar, pandemi ile daha da ağırlaşmıştır. Ekonomik ve sosyal boyutlu sorunlardan en fazla etkilenen kesimlerin başında ise, daha kırılgan bir finansal yapıya sahip olan esnaf ve sanatkarlar gelmektedir. Salgın sürecinin uzaması esnaf ve sanatkarlar üzerindeki baskıyı da artırmıştır. Esnaf ve sanatkarlar; işletme sayıları, toplum içinde yaygınlık oranları, istihdama katkıları ve yarattıkları katma değer açısından Türk ekonomisinin lokomotif gücünü oluşturmaktadırlar. Bu konumdaki esnaf sanatkarların ticari hayatta yaşadıkları olumsuzluklar da doğal olarak pek çok kesimi etkilemektedir. Dolayısıyla esnaf ve sanatkarlara pozitif ayrımcılık yapılması, salgın bitse dahi kesime yönelik destek ve teşviklerin sürdürülmesi önemlidir. Mevcut durum itibariyle Türk ekonomisinin başlıca sorununun yüksek oranlı enflasyon olduğu söylenebilir. Döviz kurlarının ve enflasyonun disipline  edilerek aşağıya çekilmesi, 2022 yılında ekonomi birimlerinin başlıca hedefleri arasında yer almalıdır. Önümüzdeki süreçte,  pandeminin sona ermesi, küresel ve ulusal düzeyde ekonomik dengelerin en kısa sürede yerine oturması en büyük temennimiz olacaktır" açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi