Eski tip ehliyetlerin 1 Ocak 2016'dan itibaren verilmeye başlanan yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilmesi için tanınan süre 31 Temmuz 2025'te sona erecek.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden edindiği bilgilere göre, bugüne kadar 31 milyon 643 bin 355 ehliyet yenileme başvurusu yapıldı ancak 4 milyon 237 bin kişi hala eski sürücü belgesini kullanmaya devam ediyor.

Eski tip sürücü belgesi kullanan kişilerin, 1 Ağustos'a kadar yenileme işlemi yapmaması durumunda ehliyetleri geçersiz sayılacak.

Ehliyet yenileme için gerekli belgeler nelerdir?

Son yapılan değişikliklerle birlikte ehliyet işlemleri il ve ilçelerde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir. Bu nedenle öncelikle ilgili kurumdan sürücü belgesi yenileme işlemi için randevu almak gerekir. Randevu sonrasında ise başvuru sırasında gerekecek belgeler toplanarak hazır hale getirilir. Genel olarak ehliyet yenileme için gerekli belgeler karmaşık ve elde edilmesi zor değildir.

Kayıp gençten acı haber: Ava gidiyorum dedi, geri dönemedi Kayıp gençten acı haber: Ava gidiyorum dedi, geri dönemedi

Ehliyet yenileme işlemleri için randevu almadan önce sağlık raporu gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır. Randevu gün ve saatinin buna uygun şekilde alınması gerekir. Ehliyet için sağlık raporu aile hekiminden alınabilir. Ancak aile hekiminin gerek görmesi durumunda hastaneye sevk edilme halinde sürecin uzaması mümkündür. Bu kısa bilginin ardından, ehliyet yenilemek için gerekli evraklar şu şekildedir:

Son altı ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf

Sürücü olur ibaresi taşıyan sağlık raporu

Kimlik ispatına yarar belge (nüfus cüzdanı, pasaport gibi)

Adli sicil belgesi (e-Devlet üzerinden alınabilir)

Ehliyet harcının ödendiğine dair dekont (mobil bankacılık ile ödenebilir, sistemde görünür)

Kan grubu belgesi (zorunlu değil)

Ehliyet yenileme ücreti ne kadar?

Yeni tip ehliyet yenileme ücreti, sürücü belgesini yenilemek isteyen kişilerin gündemindedir. Halihazırda eski tip ehliyete sahip olanların 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ehliyet yenileme ücreti ödeyerek işlemlerini gerçekleştirmesi gerekir. Bu kişilerin ödemesi gereken ücret oldukça uygun seviyededir. Eski tip ehliyetlerin yenileme harcı 15 Türk lirasıdır. Bu tutarın 13 Türk lirası değerli kâğıt bedeli ve 2 Türk lirası da vakıf hizmet bedelinden oluşur.

Ancak, ehliyetini daha önce yenisiyle değiştirmiş olanlardan; süre dolumu, hasar görme veya kayıp gibi sebeplerle tekrar yenilemek isteyenlerin ödeyeceği tutar farklıdır. Bu durumda başvuru sahiplerinden vakıf hizmet bedeli olarak 340 Türk lirası, değerli kâğıt bedeli olarak ise 1.420 Türk lirası tahsil edilir. Eski ehliyeti yenileme maliyeti bu durumda 1.760 Türk lirasına yükselir. Yukarıda ifade edilen tutarlar ile ilgili ödemeler anlaşmalı banka şubeleri ile ATM ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilmektedir.

Yenilenmemesi için halinde cezası ne kadar?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın son açıklamasına göre, vatandaşlara tanınan süre 31 Aralık 2024'ten 2025 yılına kadar uzatıldı. Belirlenen tarihten sonra eski ehliyetle araç kullanmaya devam eden sürücülere 12 bin 978 TL idari para cezası uygulanacak.

Muhabir: ALEYNA ARSLANBAŞ