Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinde farklı disiplinlerde çalışmalar yürüten akademisyenler Türkiye’ye örnek olabilecek bir projeye imza atarak; yapısal, mimari ve endüstriyel alanlarda kullanılabilecek yeni bir ürün geliştirdi. Türkiye’nin iki büyük eğitim kurumunu bir araya getiren işbirliği için EBİLTEM TTO’da protokol imzalandı.

Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi -Teknoloji Transfer Ofisi (EBİLTEM-TTO) Müdür V. Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan ile Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi(DETTO) Koordinatörü Prof. Dr. Okan Tuna tarafından imzalanan protokol ile aynı saatlerde ürünün patent başvurusu da yapıldı.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK İŞBİRLİĞİ

Yapılan işbirliğinin önemine değinen Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, “Bu işbirliği ümit ediyorum ki iki üniversite arasındaki işbirliğinin bir başlangıcı olur. Çünkü biz ekipler olarak işbirliği yaptığımız takdirde sonuca gidecek bir takım eylemlerde bulunabiliriz. Bu birlikteliğin bundan sonraki işbirliklerimiz için bir örnek olmasını diliyorum. Akademisyenlerimizin bu konudaki girişimlerini biz EBİLTEM- TTO olarak desteklemeye hazırız” şeklinde konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (DETTO) Koordinatörü Prof. Dr. Okan Tuna ise ekosistemdeki bütün paydaşlarla özellikle üniversitelerle işbirliğini geliştirmek istediklerini belirterek “Birlikte ne kadar çok hareket edersek o kadar çok iş yaparız. Bu işbirlikleri ile bizler kazanırız, bölgemiz kazanır ve Türkiye kazanır” dedi.

Türkiye Biyotasarım Takımı’nı kurarak yola çıkan akademisyenler tamamen doğal malzemelerden üretilmiş ve bu yanıyla çevreci olma özelliği taşıyan yeni bir ürün geliştirdiler. Bu başarılı çalışmada; Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden Doç. Dr. T. Didem Akyol Altun, Yrd. Doç. Dr. Ayça Tokuç, Yrd. Doç. Dr. Feyzal Özkaban, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Gülden Köktürk ve Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Özge Andiç Çakır, Biyomühendislik Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Aylin Şendemir Ürkmez, Dr. Tuğba Keskin Gündoğdu ve Araştırma Görevlisi İrem Deniz yer aldı.

BULUŞ, DOĞAYLA DOST, EKOLOJİK TASARIM ÜRÜNLERiNiN OLUŞTURULMASİNi HEDEFLİYOR

2016 yılında kurulan ve Türkiye'nin ilk biyotasarım ekibi olan Türkiye Biyotasarım Takımı'nın ilk çalışmalarından biri olan patent, sadece doğal bileşenler olan bakteri ve kumu kullanarak tasarım ürünleri oluşturulmasını içeriyor. Yapılan çalışma, bakterinin kumu taşlaştırma sürecinde tasarım ürünleri elde etmek üzere yönlendirilmesine dayanıyor.

Bu yöntemle üretilecek ürünler doğadakine benzer süreçlerle şekillendiğinden organik ve ekolojik olacak; bununla birlikte kentsel çevrede, mimari yapılarda ya da gündelik hayatta kullanılan pek çok üründe bulunan sağlığa zararlı, toksik maddeleri de içermeyecek.

YENİ ÜRÜN, MIMARLIK VE YAPI SEKTÖRÜNDE PARADİGMAYI DEĞİŞTİRECEK

Üretilecek biyotasarım ürünleri tamamen doğal, toksik olmayan karakteriyle, sağlıklı ve ekolojik bir alternatif olacak. Türkiye Biyotasarım Ekibi’nin hedefi ise çalışmayı daha da ileriye taşıyarak daha büyük ölçekte, mimari yapılarda, binaların üretiminde de kullanılabilmesini sağlamak. Bu öngörü, gerçekleştiği taktirde mimarlık ve yapı üretim sektörü için önemli bir paradigma değişimine ön ayak olma potansiyeli taşıyan ürünün hayata geçmesiyle günümüzde kullanılan pek çok yapı üretim yönteminden oldukça farklı bir şekilde, yapılar topraktan ya da kumdan, bakteriler tarafından -ancak mimarların ve mühendislerin tasarımları doğrultusunda- üretilebilecek.

Bu yöntemi kullanan ya da araştıran çeşitli araştırmacılar mevcut olsa da, bakterinin yönlendirilmesine ilişkin bir araştırma olmadığı gibi bu yöntemle üretilmiş bir mimari yapı da bulunmamakta. Türkiye Biyotasarım Takımı, farklı meslek alanlarından uzmanları içeren multidisipliner yapısının verdiği güçle, söz konusu yöntem doğrultusunda, gündelik hayatta kullanabileceğimiz biyotasarım ürünlerinin hayata geçmesi konusunda çalışmalarına devam etmekte.

Editör: Haber Merkezi