Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) birlikte düzenliği 9. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Ödül Töreni, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleştirildi. “Savaşta ve Barışta Çocuk – Duy Sesimi” temasıyla düzenlenen yarışmanın ödül törenine ev sahibi Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’yla birlikte CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Önceki Dönem İGC Başkanı Misket Dikmen, Duayen Gazeteci Öcal Uluç, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, CHP İzmir İl Başkanvekili Murat Aydın, Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması Genel Koordinatörü Karikatürist Sadık Pala, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, oda, iş dünyası ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, sanatçılar, gazeteciler, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Eflatun Nuri’de ödüller sahiplerini buldu: Basın özgürlüğü ve barış vurgusu!

Pınarbaşı Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nda Çulhaoğlu güven tazeledi
Pınarbaşı Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nda Çulhaoğlu güven tazeledi
İçeriği Görüntüle

BAŞKAN MUTLU’DAN “BARIŞ” VURGUSU

Ödül töreninin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, gazetecilik mesleğinin, pek çok meslek gibi çok zor şartlarda devam ettiğini belirterek, içinde bulunduğumuz karanlıkta hiçbir işin kolay olmadığını vurguladı. Konuşmasında barış vurgusu yapan Mutlu, “Her şeyden habersiz, bu savaş ortamının hiçbir şekilde yaratanı ya da bir tarafı olmayan çocuklarımızın ne kadar çok etkilendiğini, ne kadar zedelendiğini gösteren karikatürlerle bu konunun bir kez daha gündeme gelmesi anlamlıydı. Çocuklar hep en ağır bedelleri ödüyorlar savaşlarda. Karikatüristlerimizin çizgileri, bombaların gölgesinde büyümek zorunda kalan çocukları bize anlatıyor. Bugün, bu salonda bir araya gelen bizler Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle bir aradayız belki ama bir kere daha hem çocuklarımızın sesi olmaya, hem gazetecilerin özgür duruşunu savunmaya, hem de sanatın gücünü yaşatmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Eflatun Nuri’de ödüller sahiplerini buldu: Basın özgürlüğü ve barış vurgusu!

“BAYRAM DEĞİL MÜCADELE GÜNÜ”

10 Ocak’ın artık bir bayram değil mücadele günü olduğunu vurgulayan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ise çizgilerin susturulmak istendiği bir dönemde karikatür yarışmasını dokuzuncu kez yapabilmenin kolay olmadığına değindi. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve emeği geçenlere teşekkür eden Gappi şunları söyledi: “10 Ocak artık bir bayram değil mücadele günü. Bu akşam görece dünyanın iki en zor ve iki kıvanç duyduğumuz mesleğin temsilcileri olarak sizleri ağırlamak gerçekten çok önemli. Biri, hayatı pahasına, ne olursa olsun hakikatin peşinden koşan gazeteciler, diğeri de kelimelerin susturulduğu yerde çizgileriyle var olan karikatür sanatçılarımız. Bu gecenin anlamı özetle şudur; istenmeyeni yazmak suç, özgür habercilik tehlike, düşünmek hakaret… O zaman bizler sonuna kadar hakikatlerin, özgür duruşun, düşüncenin ve çizginin savunucusu olmak için buradayız. Gazeteciler hakikatlerin pusulasıdır. Gazeteci toplumun aynasıdır. Bizden kimseyi övmemizi beklemeyiniz. Bizden, herkesin sakladığı gerçekleri belgeleriyle bulmamızı bekleyiniz. Ama maalesef bunun bedeli çok ağır. Tüm tutuklu meslektaşlarımıza selam olsun” şeklinde konuştu.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Türk karikatürünün unutulmaz ismi Eflatun Nuri anısına 9. kez düzenlenen Ulusal Karikatür Yarışması’nda bu yıl birincilik ödülünü Mehmet Kahraman kazandı. Muhammet Şengöz ikinci, Mustafa Kurmalı ise üçüncü oldu. 120 karikatüristin toplam 233 eserle katıldığı yarışmada Başarı ve Özel Ödüller kategorisinde Konak Belediyesi Özel Ödülü Yüksel Can’a, Jüri Özel Ödülü Önder Önerbay’a, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü Hikmet Çil’e verildi. Bu yıl Fatih Altaylı’yı konu edinen Mustafa Bora Portre Özel Ödülünü Musa Keklik, Halit Kurtulmuş, Serhat Kurt paylaştı. Eray Özbek ise Karikatür Sanatına Katkı Ödülüne layık görüldü.

Kaynak: KONAK BELEDİYESİ