Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir’de ilk, Türkiye’de tek olma özelliği taşıyan İzmir Yazarlar Kooperatifi (İZYAKO) yazarların haklarını korumak ve yaşadıkları sorunları gidermek amacıyla 8 yazarın bir araya gelmesiyle 2019 yılında kuruldu. Şu an Yönetim Kurulu Başkanlığını Araştırmacı-Yazar Serkan Esen’in yaptığı İZYAKO, yazar haklarıyla ilgili faaliyetlerin yanı sıra vatandaşların ekonomik bir şekilde kitaplara ulaşmasını sağlamak için de çalışmalar yapıyor. “Sezar’ın hakkı Sezar’a” sözünde olduğu gibi yazarın hakkını yazara vermek amacıyla kurulan İZYAKO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Araştırmacı-Yazar Serkan Esen ile kooperatifin amaçları ve çalışmalarına dair konuştuk. Söyleşimize eşlik eden İZYAKO Yönetim Kurulu Üyeleri; Yazar ve Şair Aysun Nacarfırat ile Ayşe Figen Manavda yazar dayanışmasının ve kooperatifleşmenin önemine vurgu yaptı.

‘HAKLARIMIZ KORUNMALI’

Kooperatifin temel kurulma amacının; yazarların bu döneme kadar yaşamış oldukları telif ve benzeri haklardan kaynaklanan sıkıntılarını gidermek ve yazar haklarını korumak olduğunu belirten İZYAKO Başkanı Serkan Esen, “Yazarları bir araya getirerek gelir düzeyini arttırmanın yanı sıra, insanlara kitapları daha ekonomik şekilde ulaştırabilmeyi hedefliyoruz. Kamu kurumları, belediyeler, eğitim kurumları ile ortak çalışmalara imza atarak daha fazla okuyucuya, doğrudan ulaşmayı hedefliyoruz. Bir yandan da yeni yazarların gelişmesini, yetişmesini sağlamayı amaçlıyoruz. İki yıldır pandemi sürecinden dolayı çok fazla sahada olamadık ancak normalleşme sürecinin de başlamış olmasıyla beraber daha aktif bir şekilde sahadayız. Yapabileceğimiz etkinlikler konusunda belediyelerle görüşüyoruz, eğitim kurumlarıyla görüşüyoruz. Daha çok kurum ve kuruluşla bir araya gelerek topluma yönelik faaliyetler yapmak istiyoruz” diye konuştu.

‘MİSYON ÜSTLENDİK’

Kurdukları yayıneviyle kendi kitaplarını kendilerinin bastıklarını söyleyen Esen,“Bu bizim en büyük gücümüz. Zaten kooperatif olmamızdaki temel sebeplerden bir tanesi de buydu. Bastığımız çok sayıda kitap var, bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz. Ve diğer yayınevlerinden farklı olarak, biz biraz daha okuyucu lehine fiyatlandırma yapıyoruz. Okuyucuya mümkün olduğunca aradaki maliyetleri ortadan kaldırarak doğrudan ulaşmaya çalışıyoruz. Klasikleşmiş bir cümlemiz vardır; eğitim şart deriz. Ama toplumun gelişmesi için, içi doldurulmuş bir eğitim şarttır. İşte o noktada kitap, o içi doldurmakta ciddi bir görev üstleniyor. Hayatı, farklı kültürleri, dünyayı, kendini tanımada ciddi bir fayda sağlıyor. Sizi daha çok sorgulayan ve daha iyi değerlendiren bir insan haline getiriyor. Çok rahatlıkla söyleyebilirim ki burada harcadığımız enerjiyi ve maliyeti başka bir iş için harcasaydık daha çok para kazanan insanlar olurduk. Ama biz bir misyon üstlendik; insanların daha çok kitap okuması için çalışıyoruz, yazarları ortak bir paydada bir araya getirdik” açıklamalarında bulundu.

‘DAYANIŞMA ÇOK ÖNEMLİ’

Dünyada yaşanan dijitalleşmenin kitaplara etkisine dair de görüşlerini dile getiren İZYAKO Yönetim Kurulu Üyeleri; Aysun Nacarfırat ile Ayşe Figen Manav, dayanışmanın da önemine vurgu yaptı. Nacarfırat ve Manav şunları söyledi: “E-kitap da pandemiyle beraber önemli bir yol kat etti. Yeni kuşağın ihtiyacı bu… Orta vadede buna dönük adımlar atmayı planlıyoruz. Geleneksel olan da çok değerli… Bastığımız birçok kitabımız var, daha da olacak. İlgi de görüyor ancak en büyük sıkıntımız maliyet… Sorunlarımız, taleplerimiz, ihtiyaçlarımız için ortak noktada buluşmalıyız. Bu anlamda kooperatifleşme ve dayanışma çok önemli…”

BAŞKAN SOYER’E ÇAĞRI

Yazarlar ve toplum adına yapmayı hedefledikleri etkinlikler ile ilgili kamu kurumlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten İZYAKO Başkanı Esen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e de çağrıda bulundu. Esen, “Biz sonuçta bireysel taleplerle yola çıkmış insanlar değiliz. Biz toplumun kültür, sanat, edebiyat hayatına katkı sağlamak için yola çıkmış insanlarız ve bu aslında belediyelerin de doğrudan ilgi alanı... Belediye’nin yapılacaklarından ziyade Tunç başkanın bizimle beraber olması bize marka olarak da değer katar. Bunu çok önemsiyoruz. Kendisiyle en yakın zamanda görüşmeyi diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi