Seyfi GÜL- Foça Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nda şenlik havasında düzenlenen etkinliğe Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar, bazı STK temsilcileri, Necla Midilli Merkez Ortaokulu, Reha Midilli İlkokulu, Özel Bahçeşehir Anaokulu öğretmen ve öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

 

DÜNYADAKİ HER CANLININ SUYA İHTİYACI VAR

Saygı duruşu ve İstiklal marşı’nın okunmasının ardından öğretmen Hatice Yıldırım bir konuşma yaptı. Dünyada ki canlı yaşamının en temel öğelerinden birinin su olduğunu belirten Yıldırım küresel ısınma ve çevre kirliliğinden dolayı temiz suya ulaşmanın gittikçe zorlaştığına dikkat çekti. Hatice Yıldırım; “Yaşamımızın ve beslenmemizin temel yapı taşlarından biri olan suyun önemi halen çok iyi anlaşılmamış olup gezegenimizin bir çok yerinde kuraklık yaşanırken, pek çok bölgesi de kuraklık tehlikesiyle karşı karşıyadır. Dünya üzerindeki her canlı yaşamak için suya ihtiyaç duymaktadır. Bitkisinden böceğine, toprağından insanına kadar aklımıza gelecek her türlü yaşam formülü hayatını devem ettirmek için suya muhtaçtır. Canlılar içinde en bencil ve en değerli şeylerin kıymetini kaybetmeden maalesef anlamayan insan ırkı hala suyun ne kadar önemli bir faktör olduğunu idrak edememiştir. Kuraklık dünyanın kapısında beklemekte ve insan yaşamını tehlikeye atmak için fırsat kollamaktadır. İnsanların bilinçsizliği de kuraklığa davetiye çıkarmaktadır. Suyun hayatımızdaki yerini anlamak ve onu korumak tüm insanlığın görevidir. Dünya Su Günü kutlanırken suya erişimi olmayan milyonlarca insan hatırda tutulmalıdır. Su varsa hayat vardır. Geleceğimiz için su kaynaklarını koruyalım“dedi.

Konuşmanın ardından öğrencilerin hazırladığı su ve suyun israf edilmemesi konulu konuşma, şiir ve skeçler izlendi.  

SUYUN ÖNEMİNİ EN ÇOK ÇOCUKLAR BİLMELİ

Programı hazırlayan öğretmen ve öğrencileri kutlayan Foça Kaymakamı Mehmet Türköz’de suyun öneminin çocuklar tarafından bilinmesinin önemli olduğunu söyledi. Mehmet Türköz; “Bu nesil bu bilincin farkında. Suyun önemini bu meydanda ki herkes biliyor ama sizin (çocukların) bilmesi daha önemli. Siz ileride inşallah evleneceksiniz. Kendi çocuklarınıza, kendi nesillerinize bu bilinci aktaracaksınız. Ülkemiz de, maalesef su konusunda az kaynakları olan bir ülke. Üç tarafımız denizlerle çevrili, vücudumuzun, dünyamızın dörtte üçü su olmasına rağmen su önemli bir ihtiyacımız. Tüm bilim insanları söylüyor ki temel ihtiyaçlarda birinci sırada hep su var. Tabii ki enerjiye ihtiyacımız var, tabiiki teknolojiye ihtiyacımız var ama su olmadan olmaz. Ab-ı hayat diyoruz. Hayatın başlangıcı su” dedi.

Halk oyunları gösterisi ile devam eden etkinlik çocukların “Su Varsa hayat Var” ,” Suyu Boşa Harcama” gibi su ve suyun israf edilmemesi içerikli sloganlar atmasıyla sona erdi.

Editör: Özlem Çimen Durmaz