Tarihi mekanlarda evlenmek için çok sayıda nedenin var. Bunların başında tabii ki o yapıların şahane mimarileri ve mistik atmosferleri geliyor! Klasik bir düğün alanının dışında seni bambaşka hislere sürükleyecek mekanlardan bahsediyoruz. Tabii bir de bu mekanların sunduğu eşsiz manzaralar var. Tarihi yerlerin birçoğunda doğa veya deniz manzarası sunuluyor.

Mekanların çoğunda hem açık hem de kapalı alan bulunuyor. Bu da sana ve düğün yapacağın mevsime en uygun alanı dilediğin gibi seçebileceğin anlamına geliyor. Ayrıca kapalı salonları yedek alan olarak da kullanabiliyorsun. Bu salonlarda düğünden sonra after party yapmak da mümkün oluyor. Tüm bu organizasyonlara hazırlanabilmen için de geniş bir çift odası tahsis ediyorlar.

Düğün organizasyonu yapan tarihi mekanların, bilinirlik gibi bir avantajları da oluyor. “Kime sorsan bilir” minvalindeki mekanlar, konuklarının daha davet alanının ismini duyar duymaz gülümsemelerini ve şaşırmalarını sağlıyor. Ayrıca dizi ve film setlerine ev sahipliği yapmış birçok tarihi mekan da bulunuyor. Köşkler, konaklar, saraylar… Buralarda evlenenler, kendilerini sultanlar gibi hissediyor.

Tarihi mekanların çiftler için hazırladığı birbirinden farklı düğün paketleri oluyor. Bu düğün paketleri, minimumdan maksimuma çıkacak şekilde fiyatlandırılıyor ve içerikleri de ona göre belirleniyor. Yani farklı bütçelere hitap ediyorlar. Kokteyl-yemekli menüler arasındaki fiyat farkları da bütçesi çok yüksek olmayan çiftlerin buralarda evlenebilmesini sağlıyor. Alkollü-alkolsüz içecek servisi de yapabiliyorlar.

Tarihi yerlerde evlenirken nelere dikkat edilmeli?

Geçmişi çok eski tarihlere dayanan ve o dönemin mimarisini yansıtan tarihi mekanlardan birinde evlenmek istiyorsan, bahsedeceğimiz bu konulara dikkat etmelisin. Öncelikle bulunduğun yerin buram buram tarih kokan atmosferine uyacak konseptler oluşturmalısın. Sadece davet alanının süslemeleri değil; gelinlikten damatlığa, saç modelinden makyaja kadar her detay mekana uyumlu olmalı.

Tarihi bir mekanda evleneceksen, çektireceğin düğün fotoğrafları da buna uygun olmalı. Düğün yapacağın mekanda veya başka fotoğraf alanlarında vereceğin düğün albümü pozlarında, klasik tarzdan uzaklaşmamalısın. Müstakbel eşinle yan yana durarak çektireceğiniz sade bir fotoğraf dahi, mekanların mimarisi ve fotoğrafçının çalışmalarıyla vintage-modern görünüme kavuşacaktır. Düğün belgeseli çektireceksen, mutlaka tarihi yapıda gezdiğin anları dahil etmelerini istemelisin.

Düğün yapacağın mevsime uygun bir mekan bulmalısın kendine. Yaz düğünü yapacaklar için; kapalı alanda klima, açık alanda ise gölgelik olması çok önemli. Tabii gölgelik, gündüz düğünleri için gerekiyor; akşam düğünleri için endişelenmene gerek yok. Bahar aylarında açık alanda düğün yapacaksan, mutlaka yağışlara karşı önlem almalarını istemelisin. Kış düğünleri içinse kapalı salonların havalandırma ve ısıtma sistemleri çok iyi olmalı.

Mekanın tarihi geçmişine uygun menüler seçebilirsin. Mesela eskiden dönemin ünlü ailelerinden birinin yaşadığı bir konakta evleniyorsan, o dönemde çok tüketilen yemekleri menüne dahil ederek misafirlerine küçük bir jest yapabilirsin. Bu arada tarihi mekanların birçoğunda Osmanlı mutfağına ait lezzetler de hazırlanabiliyor, aklında olsun. Dünya mutfağından birçok yemek çeşidiyle de karşılaşabilirsin.

Tarihi mekanlarda hangi organizasyonlar düzenlenebilir?

Tarihi mekanlarda düğünlerin haricinde kına geceleri de düzenlenebiliyor. Geleneksel organizasyonları seven biriysen, kına gecesi için saraylarla anlaşabilirsin. Yapının duvarlarından ışıklandırmalarına kadar her detayı, kına konseptine uygun olacaktır. Kaftanlar, tahtlar, minderler… Her şeyin birbiriyle uyum içerisinde olduğu şahane organizasyonlara ev sahipliği yapıyorlar. Ayrıca bazı tarihi otellerde gelin hamamı da düzenlenebiliyor.

Nişan ve söz törenleri için de tarihi mekanlar sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle birden fazla davet alanı olan tarihi yapılarda; butik salonlar, nişan gibi organizasyonlar için ayrılıyor. Açık alanda, havuz başında veya deniz kenarında nişan yapabileceğin mekanlar da bulabiliyorsun. Mekanlar profesyonel organizasyon firmalarıyla çalıştıkları için nişan ve söz törenlerine özel masalar hazırlayabiliyorlar.

Tarihi oteller ve restoranlarda, parti tarzında davetler verebiliyorsun. Bu alanlar daha samimi ortamlar sundukları ve eğlenceli oldukları için parti için idealler. Bekarlığa veda partini nerede yapacağına karar veremediysen tarihi mekanlara göz atabilirsin. Ayrıca doğum günü partilerini de buralarda düzenleyebilirsin. Bazı mekanlara dışarıdan aksesuar getirmene müsaade edilirken bazıları bunları kendilerinden temin etmeni istiyor.

Fiyatlar uygun mu?

●        Tarihi mekanlar, kişi başı rakam üzerinden fiyatlandırma yapıyor. Yani düğününe çağıracağın davetli sayısına göre ödeme yapıyorsun.

●        Bu mekanlarda farklı bütçelere uygun paket seçenekleri bulunabiliyor. Düğün bütçen çok yüksek değilse hiç endişelenmene gerek yok.

●        Salonların çoğunda kredi kartıyla ödeme imkanı bulunuyor. Ayrıca toplam tutarın hepsini bir anda ödemek yerine, taksitle parça parça ödeme yapabiliyorsun. Bu da büyük bir kolaylık sağlıyor.

●        Kokteyl menüler, yemeklilere göre her zaman daha uygun oluyor. Yemekli bir düğün yapacaksan, beyaz etli seçimlerinin kırmızı etli yemeklerden daha uygun olacağını bilmelisin.

●        Konumlarına göre de tarihi yerlerin fiyatları değişiklik gösteriyor. Denize sıfır bir mekanla şehir manzarası sunan mekan arasında fiyat farkı bulunuyor.

●        Düğün yapacağın sezonun da fiyatlandırmada payı büyük. Yoğun olan yaz sezonu yerine sonbahar veya kış mevsimini seçersen, indirimli fiyatlarla karşılaşabilirsin.

●        Birçok mekanda, hafta içi ve hafta sonu organizasyonlarının fiyatları birbirinden farklı oluyor.

●        Standart paketlerde bulunmayan ekstra taleplerin olursa, bunun için ayrıca ödeme yapman gerekebiliyor. Özellikle after party hizmeti için bu durum söz konusu.

●        Mekanların sayfalarını takip ederek kampanyalarını yakalama fırsatı bulabilirsin. Özellikle kış döneminde hazırlanan kampanyalar sayesinde, tahmin ettiğinden çok daha uygun fiyatlarla karşılaşman mümkün.

Kaynak: https://dugunuzmani.net/tarihi-mekanlar/  

Editör: Duygu Kaya