Borsa İstanbul’da büyük düşüşün ardından başlayan fon soruşturmasıyla birlikte ekonomik gündemde yeni gelişmeler devam ediyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 17 Eylül 2026 tarihli kararıyla birlikte 7 portföy yönetim şirketine ait 131 fonun tasfiyesine karar verildi. SPK, bu fonlardaki tekil yatırımcı sayısının 455 bin 758 olduğunu açıkladı.

Borsa İstanbul’daki düşüşün ardından DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Muhammet Yılmaz açıklamalarda bulundu. Yılmaz, yaşananların devasa boyutta bir durum olduğunu belirterek, “Burada birkaç şirketi ya da birkaç yatırımcıyı ilgilendiren küçük bir meseleden söz etmiyoruz. Resmî rakamlara göre 455 binden fazla yatırımcının bulunduğu fonlardan bahsediyoruz. İnsanların yıllarca çalışarak oluşturduğu tasarruflarının bulunduğu bir piyasada devletin temel görevi güveni sağlamak, denetlemek ve vatandaşın hakkını korumaktır” dedi.

İTB’de 17 yıllık dönem sona erdi: Kestelli görevine veda etti!
İTB’de 17 yıllık dönem sona erdi: Kestelli görevine veda etti!
İçeriği Görüntüle

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın “Kadro değişmeden güveni tekrar sağlamak mümkün değil” ifadelerine yer veren Yılmaz, “Ekonominin temeli güvendir. Vatandaş parasını yatırdığı sisteme, yatırımcı piyasaya, girişimci de kurumlara güvenmek ister. Sayın Ali Babacan’ın yıllardır üzerinde durduğu mesele de tam olarak budur: Kuralların olduğu kadar, o kuralları uygulayan bağımsız ve güçlü kurumların varlığı. Türkiye’nin ihtiyacı günü kurtaran açıklamalar değil; hesap veren, şeffaf çalışan ve vatandaşın tasarrufunu koruyan kurumlardır” ifadelerini kullandı.

Bugün yaşananlara gelene kadar sürecin işleyişine dair sorular soran Yılmaz, “Bugün alınacak tedbirler elbette önemlidir. Ancak kamuoyunun cevap beklediği asıl soru şudur: Bu sistem nasıl bu noktaya geldi? Denetim mekanizmaları zamanında çalıştı mı? Riskler ne zaman fark edildi? Fark edildiyse neden daha erken müdahale edilmedi? Yüz binlerce yatırımcıyı ilgilendiren böylesine büyük bir mesele ortaya çıkana kadar ilgili kurumlar görevlerini ne ölçüde yerine getirdi? Bunların şeffaf biçimde açıklanması gerekiyor” diye konuştu.

Yılmaz açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

455 bin 758 yatırımcının bulunduğu bir meselede hiçbir soru cevapsız bırakılamaz. Sorumluluk kimdeyse ortaya çıkarılmalı, yatırımcıların hakları korunmalı ve sermaye piyasalarına duyulan güven yeniden tesis edilmelidir.

Kaynak: DEVA PARTİSİ İZMİR İL BAŞKANLIĞI BASIN BÜLTENİ