Ülkemizde bulunan denizlerde bolca denizanasına rastlamak mümkün. Denizanalarının insan vücuduna temas etmesi durumunda ciddi problemler ortaya çıkabiliyor. Peki denizanası çarpması durumunda neler yapılmalıdır? 

Denizanası çarpması belirtileri

Denizanasının vücutla temasında yanma, kızarıklık, şişlik ve ağrı gibi belirtiler görülür. Birkaç saat içinde bu belirtiler geçebilir. Ancak zehirli olan denizanalarının temasında zehirleyen türün büyüklüğü, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşına göre ciddi sonuçlar ile karşılabilir.

Genel olarak ciddi zehirlenmelerde kas krampları, karında şişlik, his kaybı, ciddi sırt ağrısı, konuşma zorluğu gibi ciddi belirtiler görülür. Deriye temas eden canlı en kısa sürede deriden uzaklaştırılarak kişi acil bir biçimde sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Denizanası çarpması durumunda ne yapılmalı?

Özellikle yaklaşan yaz sezonunda tatil yapan insanlar için keyif kaçırıcı bir problem olan denizanası çarpması bazen de yaşamı tehdit eden ciddi bir sorun haline gelebilir. Denizanası çarpmasından sonra ortaya çıkan reaksiyon kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir.

Denizanasının bazı türleri dokungaçlarında zehir taşırlar. Başka bir canlı ile temas halinde, denizanasının ölü olduğu durumlarda bile, zehirlenme meydana gelebilir. Bu durum denizanası sokması veya çarpması olarak isimlendirilir.

Denizanası çarpması durumunda öncelikle sakin kalmalısınız. En önemlisi denizanası temas eden bölge asla tatlı su ile yıkanmamalıdır. Tatlı su deri üzerinde kalan denizanası parçalarının içindeki zehri açığa çıkararak daha fazla zarar verebilir. Tatlı su yerine temas edilen bölge, alkol, sirke ya da deniz suyu ile iyice yıkanarak temizlenmelidir.

Ayrıca temas eden bölge, bir kredi kartı ya da benzeri bir cisimle temizlenerek ve kum ile ovalanarak da rahatlatılabilir. Ancak çarpmanın şokunu atlattıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz ve bir an önce muayene olmanız tavsiye edilir.

Editör: Tuğkan Üsküp