İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Olağan Kongresi, Kültür Park Celal Atik Spor Salonu'nda yapılıyor. Gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

Kongrede 2 aday yarışıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun destek verip örgüte önerdiği Deniz Yücel ile Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü gereken sürede başvurularını yapıp aday oldular. Seçimde Divan Başkanlığı'nı Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl yapıyor. Çarşaf liste ile yapılan seçimde 200 görevli mevcut. Ayrıca 80 kabin ve 8 sandık kuruldu.

DAKİKA DAKİKA AKTARIYORUZ...

02.10 CHP İzmir'in yeni başkanı Deniz Yücel kongrenin sonuçlanmasının ardından "Bu kongrenin kaybedeni yok. Kazananı CHP. Artık amacımız birleşip bütünleşerek CHP'yi iktidara taşımak" dedi.

02.03 Ve sonuçlar belli oldu. İşte yeni CHP İzmir İl Başkanı...

Deniz Yücel ile Selim Utku Gümrükçü'nün başkanlık yarışına sahne olan kongresonuçlandı. Listelerin belli olmasının ardından oylamaya geçildi ve nefesler tutuldu. Deniz Yücel 355 oy alırken, Selim Utku Gümrükçü Gümrükçü 234 oy aldı. Bu sonuçların ardından Deniz Yücel yeni CHP İzmir İl Başkanı oldu.

01.18 CHP Genelbaşkan yardımcısı ve MYK üyesi Erdal Aksünger doğal delege olmasına rağmen listede adı olmadığı için oy kullanamadı ve kongreden ayrıldı. Mevcut İl Başkanı Asuman Ali Güven bu konuda bilgisi olmadığını, Alaattin Yüksel ise "Kesinlikle olması lazım, Aksünger doğal delegedir" diye açıklama yaptı.

01.17 CHP İzmir milletvekili Murat Bakan oyunu kullandı. Bakan, "Oyumu kullanırken bugünü değil yarını düşünüyorum. Partiyi dava partisi haline getireceğiz! Hep birlikte bunun mücadelesini vereceğiz. Davamız adalet davasıdır, demokrasi davasıdır, Cumhuriyet davasıdır. Bu davaya bu ülkede adalet ve demokrasi isteyen herkesi ortak edeceğiz! Oyum her iki adaya da nasip oldu. İl başkanlığında Deniz’e, kurultayda ise Utku’ya da oy verdim." dedi.

01.03 Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar oyunu kullandı. Akpınar, "Aydınlık yarınlara birlikte yürüyeceğiz. Bölünerek değil, birleşerek kazanacağız." dedi.

00.55 Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, il kongresinde oyunu 8 numaralı sandıkta kullandı. Pekdaş; iki adayın yarıştığı kongreden çıkacak sonucun CHP İzmir Örgütü’ne hayırlı olmasını diledi. İl başkanlığına, il yönetimine, il disiplin kuruluna ve kurultay delegeliğine aday olan tüm isimleri kutlayan Pekdaş; “Çıkan sonuç ne olursa olsun, kazanan Cumhuriyet Halk Partisi ve İzmir olacaktır. Bu demokratik yarışa katılan tüm adayları kutluyorum. Yeni seçilecek arkadaşlara mücadelelerinde başarılar diliyorum” dedi.

00.40 CHP İzmir İl Başkan adaylarından Selim Utku Gümrükçü delege olmadığı için oy kullanamadı.

00.30 Kongre konuşmasında "emeği olan kazansın" diyen CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay oyunu kullandı.

00.26 Kongrenin en canlı konuşmalarından birisini gerçekleştiren CHP İzmir milletvekili Tacettin Bayır oyunu kullandı...

23.30 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu oyunu kullandı, 'hayırlı olsun' dedi. 

23.20 Oy verme işlemi başladı. Delegeler oylarını kullanmaya başladı...

22.20 Anahtar listeler açıklandı...

Utku Gümrükçü ve Deniz Yücel’in anahtar listeleri de belli oldu. Sandıkta Gümrükçü beyaz, Yücel ise mavi listelerde temsil edildi. 

SELİM UTKU GÜMRÜKÇÜ’NÜN ANAHTAR LİSTESİ

Gümrükçü’nün Kurultay Delegesi Adayları: Selim Utku Gümrükçü, Mustafa Mazlumoğlu, Rıfat Nalbantoğlu, Ekrem Oran, Mehmet Öncel, Gülay Pekcan, Bedri Serter, Ahmet Sarışın, Mehmet Süne, Hakan Şenoyar, Hürol Taklak, Yeşim Tekoğlu, Melih Tıraş, Gürol Türkmentepe, Ahmet Bahri Yalaz, Perihan Yardımcı, İsmail Yetişkin, Feridun Yılmazlar, Hamdullah Akgül, Cemalettin Alper, Hüseyin Behzat Aydilek, Mehmet Şakir Başak, Leyla Besleyici, Aziz Boğa, Mehmet Ecevit Canbaz, Zübeyde Canpolat, Eşref Çakır, Ertürk Çapın, Bülent Çumçum, Nefise Dalaman, Nahide Demir, Mehmet Doğan, Cevat Durak, Özcan Durmaz, Enver Dündar, Ayşe Ekşioğlu, Aygül Eryılmaz, Oktay Gökdemir, Güler Güngör, Ayşe Gürocak, Buğra Gürsel, Sibel Hür, Hasan Karabağ, Yasemin Karaca, Ahmet Karadağ, Kemal Karataş, Okan Karlıdağ, Ali Rıza Koçer, Ulviye Kökçü, Muhsin Kurt, Salih Küçükbayrak, Sıtkı Kürüm  

İl Yönetim Kurulu Adayları: Abdullah Güreşen, Adnan Alabay, Keziban Akyavaş, Ali Ekber Yıldırım, Aynur Ataş, Ayten Karadağ, Cem Yıldırım, Deniz Tolga İnci, Ercan Çınarlı, Fikret Vatansever, Görkem Çolak, Halil Eraltuğ, Bünyamin Yolal, Mehmet Kurnaz, Mehmet Emre Morsümbül, Yaşar Sert, Mesut Bozkurt, Mutlu Odabaşı, Neşe Seçkin, Orhan Polat, Ozan Ali İlgazi, Ömer Berk Gönençer, Sedredil Coşkuner, Nevriye Keyik, Şirin Akgül, Volkan Bakallar, Yasemin Menokan Kılıç, Hasibe Şenkul, Yılmaz Yıldız, Yaşar Yılmaz

İl Disiplin Kurulu Adayları: Erdal Mansuroğulları, Mahmut Esat Aslan, Naime Bakışlı, Deniz Bektaş, Hacer Bilgüli, Hüseyin Çetin, Şah İsmail Demir, Dursun Demirci, Ferhat Kurt

DENİZ YÜCEL’İN ANAHTAR LİSTESİ

Yücel’in Kurultay Delegesi Adayları: Deniz Yücel, Polat Manduz, Gökçe Özbadur, Kasım Özkan, Birsel Öztürk, Ahmet Pala, Dursun Ali Polat, İlknur Poyraz, İsmail Hakkı Şener, Hakan Şenoyar, Kazım Hürol Taklak, Hatice Tatlı, Umut Tekin, Edibe Yılmaz, İsmail Uygun, Sedat Uzunbay, Perihan Yardımcı, Uğur Yıldırım, Kadir Yıldız, İsmail Yıldız, Ali İhsan Yıldız, Feridun Yılmazlar, Kudret Yiğit, Alaattin Yüksel, Aysun Akıncı, Sinan Şamil An, Ufuk Anık, Mehmet Ayçil, Banu Ayhan, Ali Bartu, Cansu Baykara, Günal Biçer, Züleyha Bingöl, Mehmet Birlik, Mehmet Ecevit Canbaz, Merve Çalışkan, Kazım Çam, Nazan Dönmez, Cevat Durak, Özcan Durmaz, Fatoş Elgün, Ali Engin, Aygül Eryılmaz, Lokman Fazla, Mehmet Şahin Fırat, Bahar Gürsul, Asuman Ali Güven, Serkan Kalmaz, Nevzat Kavalar, Ezgi Kılıç, Sinan Kilercioğlu, İsmet Korkmaz

Yücel’in İl Yönetim Kurulu Adayları: Mert Can Malkaç, Kadriye Mutlu, Cüneyt Oğuz, Hasan Ali Oray, Çetin Özdemir, Özge Özdemir Pirepol, Hande Deniz Şentürk, Hacer Taş, Özkan Tice, Leman Tunus, Mehmet Türkbay, Fulya Türkelli, Mert Onur Üzer, Ömer Yener, Derya Aksu, Adnan Alabay, İrfan Can, Sedredil Coşkuner, Ali Yaşar Çalışkan, Birgül Değirmenci, Harun Düşenkalkan, Yaşar Erdoğdu, Ömer Berk Gönençer, Ulaş Gül, Binali Gül, Mehmet Kayhan Günal, Volkan Gürboğa, Özlem Kart, Sevim Köz, Azmi Kumova

Yücel’in İl Disiplin Kurulu Adayları: Abdulkadir Özdemir, Mümtaz Rodos, Ahmet Yıldız, Ahmet İlhan Akaltun, Serkan Arda, Erdoğan Atılmış, Celal Balıkçı, Galip Dinçer Cengiz, Hüseyin Ekin

21.00 CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, kongrede yaşanan olaylarla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Bingöl yaptığı açıklamada, "Kongremiz nitelikli bir şekilde sürüyorken, sadece ajan provokatör kimliğiyle kongremizi sabote girişiminde bulunmuştur. Kongresinde iki adayımızın demokratik bir şekilde sürüyorken bu sabote girişimi, bunun CHP üzerinde oynanan oyunlardan bir tanesi olduğunu gösterir. Dün ve bugün 30 kongre yürütülüyorken İzmir'de şansız bir olayla karşılaştık. Bu şahıs parti üyesi değildir. Partimizle hiçbir bağı yoktur. Kongremizin herkese açık olan yapısından istifade eden provokatif bir girişimde bulunmuştur. Ancak bu tarz bir girişim bizim çalışmalarımızı engeleyemeyecektir. Gördüğünüz gibi 15 dakikalık bir aradan sonra kongremiz devam etmiştir. Maalesef yandaş basın bu olayı öne çıkararak gündem yaratmaya çabalamaktadır. Tümüyle ajan prokotatif bir eylemdir. Partililerimiz olayı en kısa sürede önlemiş ve kongre kaldığı yerden devam etmiştir." dedi.

Ayrıca Ozan Çevik'in eskiden parti üyesi olduğunu doğrulayan Bingöl, Çevik ile partinin bağının iki yıl önce bittiğinin altını çizdi. 

20.50 Çarşaf liste yöntemi ile belirlenecek listeler hazır... Kurultay delegeliği görevine 145, 30 kişiden oluşacak il yönetim kurulu görevine 96 ve il disiplin kurulu listesine 39 kişi başvurdu.

18.47 Salonda sandıklar için kabinler kuruluyor. Listelere aday olan isimler de bir taraftan kartvizit ve broşülerini dağıtıyor. 

18.27 İtirazlar üzerine aday listeleri yeniden okunuyor.

18.21 CHP İzmir milletvekili Özcan Purçu öncülüğünde bir araya gelen Roman vatandaşlar 'İlde de Roman olsun' pankartlarını taşıdı. Roman partililere CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Zeynep Altıok da eşlik etti. 

18.05 Listeler açıklanıyor. Salon büyük oranda boşaldı. Partililer gelişmeleri değerlendiriyor.

17.36 CHP İl Başkan adaylarından Utku Gümrükçü'nün konuşması sırasında salonun karışması nedeniyle Gümrükçü'nün emekli öğretmen annesi gözyaşlarını tutamadı. Gümrükçü'nün annesini partililer sakinleştirdi.

17.31 Utku Gümrükçü konuşmasını 'Yürüyelim Arkadaşlar' sözleriyle tamamladı. Gümrükçü taraftarları hep bir ağızdan Gençlik Marşı'nı söyledi. 

17.15 Utku Gümrükçü konuşma yapmak üzere yeniden kürsüye çıktı. Gümrükçü "Az önce yapılan bana değil, CHP^ye yapılan ihanettir. BU şahıs, 2015'te Atila Sertel'in milletvekilliğinin düşürülmesi için hamle yapan kişidir. Geçen kongrede de milletvekilimize saldıran kişidir. Biz büyük bir aileyiz. Birbirimizi seveceğiz ve birbirimizle el ele tutuşup AKP faşizmine karşı mücadele edeceğiz. 

Türkiye çok önemli bir süreçten çıkıyor. Konuşmamın ilk kısmını iptal ettim. Partim için üzüldüm. Tırnaklarımla kazıyarak aldığımız her bir oyu bu şekilde heba ediyorlar, çok üzüldüm. 

Burası İzmir 72 milletten insanın kardeşleştiği bir şehir. İzmir'i doğru anlatacağız. Önümüzde bir büyük mücadele var. 2019'da Türkiye'de hürriyet mi dikta mı oylaması var. Bu süreçte birbirimize daha sıkı sarılmayı ve saygı duymayı öğrenmeliyiz. 

Bizim kaygımız yerel seçim değil, bizim kaygımız Cumhurbaşkanlığı seçimi, bizim kaygımız demokrasi. Tek adam diktasına izin vermeyeceğiz. CHP boyun eğmeyenlerin partisidir. Bizi kimse kumpasa düşüremez. 

Bu salonda düşmanlık beslediğim kimse yok. Bu salonda makamını elinden almak istediğim kimse yok.

Annem ve babam devrimci öğretmendi. 12 Eylül karanlığının ortasında kaybedilmiş bir devrim sonrasında, 'Bizim hiç mi zaferimiz olmasın' dediler adımı Utku koydular. Devrim hareketin önde gelen simalarından Selim Martin'den ötürü ön adımı Selim koydular. 

Hep solda yer aldım. Hep devrimci yolda yer aldım. Hep emek dedim, hep örgüt dedim. Siyasetten nemalanmayı hiç düşünmedim. Bana ne verecek değil, ben Türkiye'ye ve partime ne kazandıracağım diye düşündüm. 18 yaşında üye olduğum partimde hiçbir makama üye olmadım. Ben örgütlü adamım, örgüt zamanı geldiğinde seni bir yere getirir dedim. Şimdi sizlerin karşısındayım.

Kimsenin adamı olmadım olmam. Kimsenin önünde eğilmedim eğilmem. Arkamda sadece ve sadece siz varsınız.

2019'daki büyük kavgada en önde savaşmaya adayım. Kavgamı partiyi büyütmek için verdim, vermeye de devam edeceğim.

İl kongreleri fikirlerin yarıştığı yerlerdir. Adaylar örgütün önüne hedef koyar. Benimle birlikte hayırın yüzde 60 olan oyunu İzmir'de yüzde 75 yapmaya var mısınız? Sarayın saltanatına son vermeye var mısınız?

Mevki, makam, şan, şöhret düşünen bizden değildir. CHP direnenlerin örgütüdür. CHP örgütü, Türkiye'yi değiştirmek isteyenlerin örgütüdür. CHP örgütü önce kendini değiştirmeden Türkiye'yi değiştiremeyeceğinin farkındadır.

Bu kongre karar verecek, ya eskisi gibi yapacağız ya da yeni bir yol bulacağız. Deniz'in Utku'nun arkasında kim var demeyeceksiniz, kim daha iyi yapar diye düşünecek ve karar vereceksiniz. 

Deniz benim yoldaşım, kardeşim. Biz onunla bu süreçte hiç kavga etmedik. Gençlerin yarışması CHP'nin geleceğe yönelik umududur. Deniz Yücel kaybetmeyecek, Deniz Yücel İzmir örgütü ile hemhal olacak. Utku GÜmrükçü ile Deniz Yücel el ele verecek partiyi iktidar yapmak için çalışacak. Bu kongrenin kaybedeni olmayacak. 

16.55 Kongreye 15 dakika ara verildi. Divandan "Kargaşa devam ederse İzmir İl Kongresi'ni iptal edeceğiz" duyurusu yapıldı.

16.30  SALON KARIŞTI

'Emir eri değil, parti neferi' sloganıyla kürsüye çıkan Utku Gümrükçü de alkış ve sloganlar eşliğinde konuşmasını gerçekleştirdi. Gümrükçü'yü destekleyen partililer, "Güzel günler göreceğiz" şarkısını söyledi. 

CHP İzmir İl Kongresi'nde adaylardan Utku Gümrükçü konuşurken, Deniz Yücel taraftarlarından bir kişinin kürsünün önünde atkı açmak istemesi sonrasında ortam gerildi. Pankart açmak isteyen kişinin kendisini engelleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger'e saldırması üzerine, salon karıştı. Aksünger'in de saldıran kişiye yumruk attığı görüldü.

Atkıda 'Kerbela şehitlerinden özür dile' yazdığı öğrenildi. Atkının bugün için özel imal edildiği öğrenildi.

Delegeler 'Gençlik Marşı'nı söyleyerek ortamı sakinleştirmek istedi. Kavgada araya CHP İzmir milletvekili Tacettin Bayır girdi. 

Konuşması yarım kalan aday Utku Gümrükçü "Sakin olalım, bunlar partiyi değil kendini düşünenler" diyerek delegeleri sakinleştirmek istedi. 



16.16 İlk konuşmayı yapan İl Başkan adaylarından Deniz Yücel kürsüye 'İşte örgüt işte başkan' ve 'Deniz sen bizim yoldaşımızsın' sloganlarıyla çıktı. Deniz Yücel kürsüye çıkarken, Utku Gümrükçü'yü destekleyen CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak kendisine sarılarak kutladı. İşte Deniz Yücel'in konuşmasından notlar: 

"2002 yılında iktidara gelen siyasal islamcı AKP, ülkemizi her geçen gün daha da kötüye götürüyor. Cumhuriyete bir karşı devrim yapılmak isteniyor. Cumhuriyet kazanımları bir bir yok ediliyor. Binlerce insan sorgusüz sualsiz işten atıldı. Biz 15 Temmuz'da ihaneti gördük. Önce kumpas davalarıyla TSK'yı Atatürkçülere kapattılar. Şimdi TBMM'yi bertaraf ederek ülkemizi Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetmek istiyorlar.

15 yıllık iktidarlarında yargı bağımsızlığı kağıt üzerinde kaldı. Milletvekilleri ve gerçeği yazmak isteyen gazeteciler tutuklandı. Bilim insanları üniversitelerden uzaklaştırıldı. Muhaliflere iki seçenek sunuldu: Ya susacaksın, ya hapishanelere atılacaksın. 

SADECE CHP DİRENİYOR

Tek adam zihniyeti ülkemizi yönetiyor. Devletin tüm güçleri sarayın elinde toplanmış durumda. Demokratik hukuk devletinin temeli olan denge ve denetim mekanizmaları yok edildi. Medya üzerinde faşizan bir baskı var. Sözcü ve Cumhuriyet davaları basın özgürlüğünü yok etti. Onlarca gazeteci hukuksuz bir şekilde tutuklu olarak aylarca cezaevlerinde kaldı. AKP'nin bu zulmüne bir tek CHP ve onun Genel Başkanı ile devrimci emektar kadroları direniyor. 

Halkımızın her geçen gün küçülen ekmeği ve biten umutlarının kavgasını veriyoruz. Sabahın alacakaranlığında okula giden çocuklar bizim çocuklarımız, sendikaya üye olduğu için işten atılan işçiler bizim işçilerimiz, rant uğruna peşkeş çekilen doğa bizim doğamız, dünyanın en pahalı mazotu ile yitirilen köylüler bizim köylülerimiz, Nuriye ve Semih bizim eğitmenlerimiz, tutuklanan, yerlerde sürüklenen avukatlar bizim, bir tweet attğı için ceza evlerine sürüklenen gençler bizim gençlerimiz, görevden alınan belediye başkanları bizim temsilcilerimiz.

Hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını yeniden tesis edeceğiz. Ülkemizin dört bir yanını saran tel örgüler halkımızın cesaretiyle yırtılacak, İzmir'in dağlarında çiçekler açacak. Biz kazanacağız, halk kazanacak. 

TEK HEDEFİMİZ...

Deniz Gezmiş'in onurlu mücadelesinin tanıdığı olan 68 kuşağından babam, o yüzden adımı Deniz koymuş. Adımla gurur duyuyorum arkadaşlar ve O'nun aziz mirasına layık olmak için çalışacağım. Bana oy versin ya da vermesin, bu salonda bulunan herkes benim ailemdir. Sizlerin takdiri ile il başkanı olduğumda bir tek partili arkadaşım dışlanmayacak. Omuz omuza aydınlık bir Türkiye için mücadele edeceğiz. 2019'da bizleri çok önemli bir seçim bekliyor. Tek hedefimiz Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde tek adam zihniyetine son vermek ve yerelde de CHP iktidarını güçlendirmektir. 1919 ruhuyla 2019'a yürüyelim arkadaşlar. Yolumuz açık olsun. Bu kongrenin kaybedeni olmayacak. Tek bir kazananı olacak o da CHP olacak. 

PARTİMDEN HİÇ AYRILMADIM

1999 yılında CHP üyesi oldum. O gün bugündür partim bana ne görev verdiyse yaptım, partimden hiç ayrılmadım. 30 Mart 2014'ten beri belediye meclisinde görev yapıyorum. 2001 yılından beri İzmir Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık yapmaktayım.

8 yaşında bir evladım var, evladımın ve sizlerin geleceği beni kaygılandırıyor. 

Foça'da 25 yaşında bir ilçe başkanımız var gurur duyuyorum. Urla'da 36, Selçuk'ta 27 yaşında bir ilçe başkanımız var, gurur duyuyorum. Bu tablo bana cesaret verdi. Mustafa Kemal Samsun'a çıktığında 38, TBMM'yş kurduğunda 39, Cumhuriyet'i ilan ettiğinde 41 yaşındaydı. Ben de 40 yaşındayım. 

Örgütümüz bana bu görevi verdiği takdirde görev süremin sonuna kadar görevimin başında kalacağım ve herhangi bir yere aday olmayacağım. Kongreyle gelip, kongreyle gitmek istiyorum. Kimseye değil, partime bağlı olacağım. Grupçu, ekipçi, adamcı siyaset yapmayacağım ve herkesin başkanı olacağım. 

16.13 İki aday Utku Gümrükçü ve Deniz Yücel birlikte divana çıktı. Kura çekimi yapıldı, ilk konuşmayı Deniz Yücel yapacak. İkili kürsüde birbirine sarıldı. 

15.58 'Beyaz atkılılar' slogan atıyor. Gümrükçü destekçileri  'Emir eri değil parti neferi', 'Örgütün adayı Utku Gümrükçü' 'Birleşe birleşe kazanacağız' sloganlarını attı. 

15.55 Adaylık başvuruları sona erdirildi. Beklenildiği üzere Deniz Yücel ve Utku Gümrükçü yeterli delege imzasını toplayarak İl Başkan adayı oldu. Başkan adayları divana davet edildi. 

15.50 'Beyaz atkılılar' Gençlik Marşı'nı söylüyor. Divan'ın adaylık başvurularını değerlendirdiği arada Utku Gümrükçü destekçisi kadınlar, Gümrükçü'nün kampanya sloganı olan 'Yürüyelim Arkadaşlar' marşını söyledi.  Gümrükçü destekçileri salonda beyaz atkı dağıtmıştı.

15.49 Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi Sevda Erdan Kılıç: "Kongreye Deniz'imle geldim, oğlumun da bu heyecanı yaşamasını istedim"

15.39  İLK TAHMİN NEVZAT KAVALAR'DAN... Bir önceki il kongresinde Aziz Kocaoğlu'nun desteklediği Alaattin Yüksel'e karşı girdiği yarışı az oy farkla kaybeden Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar, Utku Gümrükçü ve Deniz Yücel arasındaki yarışa dair tahminde bulundu. Gazetemize konuşan Kavalar, "Delegeler karar verecek ama tahminimce o görev Deniz Yücel'e verilecektir" dedi.

15.38 Faaliyet ve hesap raporları oy birliği ile kabul edildi.

15.37 HDP İzmir İl Eş Başkanı Semra Uzunok ve İl Yöneticileri de kongreye katıldı.

15.32 CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay da kongre konuşmasında 'emek' ve 'vicdan' vurgusu yaptı. Balbay "Yarış ve barış istiyoruz ama madem ki emek en yüce değerdir o zaman bugün de emeği olan kazansın" dedi. 

Demokrasinin, özgürlüğün, cumhuriyetin kalesi İzmir’den bütün Türkiye’ye selam söyleyen Balbay, tedavisi devam eden Baykal’a ve Enis Berberoğlu’na ve tutuklu tüm gazetecilere selam gönderdi.  Salonda bulunan Sözcü gazetesi İzmir muhabiri Gökmen Ulu’yu da partililer alkışladı.

Balbay şöyle konuştu: "Barışta yarış istiyoruz. İkisini bir arada istiyoruz. Parti içi demokrasinin tecelli edeceğine yürekten inanıyorum. Bu tabloyu övünçle izliyorum. Şuan yarışacak adaylara diyorum ki ‘Emeği Olan kazansın’. Emeğin, alın terinin yerini bulmasını istiyorum. Eyy Erdoğan evet dünya beşten büyüktür ama unutma Türkiye de birden büyüktür. Büyük kurultayımızı yapacağız. Referandumda ki bütün ülkeyi taşıyan dilimizi 2019 a çıkaracağız."

Balbay'ın "Ne ABD, ne AKP, tam bağımsız Türkiye sözleri" salondan alkış aldı. 

15.20  CHP Genel Sekreteri ve İzmir milletvekili Kamil Okyay Sındır da bir konuşma yaptı. İşte Sındır’ın konuşmasından satır başları: “Gün üstünlerin hukuku diyenlerin değil, hukukun üstünlüğünü savunanların günüdür. Gün insanca ve hakça yaşamdan yana olanların günü. Baskılara ve faşizme karşı mücadele günüdür. CHP avukatların bürolarında imzalanarak kurulan bir parti değildir. Kurtuluş mücadelesinden çıkmış bir partidir. Kurduğu değerlere de sahip çıkan bir partidir. Mustafa Kemal’in partisidir. Gelin onların bıraktığı mirasa sahip çıkalım.

15 yıl boyunca yaptıkları bir iş var. Dindar ve kindar nesil yetiştirme gayreti ve bunun sonucunda memleketi ikiye bölmek değil, paramparça eden bir sürece taşıdı. İnsanları etnik, mezhep ayrılıklarıyla birbirlerine düşürdü. Toplumsal barış tamamen ortadan kalktı. Artık yeter, başka bir Türkiye mümkün. Milletimiz AKP iktidarına mahkûm değildir. İnsanca hakça yaşam mümkündür. Bunu sağlayacak yegâne güç Cumhuriyet Halk Partisi’dir.

Önümüzdeki yerel seçimde kaybettiğimiz 8 ilçeyi kazanmak değil, oylarımızı yükseltmektir. Sonrasında Ankara’yı İstanbul’u Mersin’i alacağız. Nerede CHP yoksa orayı alacağız. Bu karanlıktan ülkeyi kurtaracağız.

Uzlaşı diyerek ortaya çıkmak doğru değildi. Örgütün iradesine ipotek koymak doğru değildir. Özgürce aday olmak isteyenleri geri çekmek doğru değildir. Yöntem doğru değildir. Buraya çıkıp, özgürce aday olmak isteyene engel olmak doğru değildir. Uzlaşıyı yapacaksa adaylar kendi aralarında yaparlar.   Önümüzdeki seçimler içinde kimse bireysel istikballeri için örgüte ipotek koyamaz. Bu nedenle ortaya çıkacak kim olursa sonuçta birlik olunması çok önemli.”

15.00 CHP İzmir milletvekili Tacettin Bayır'ın konuşması sakin süren kongrede salonu canlandırdı. Haber için tıklayın:  “SARAYLARDA PALYAÇO OLMAKTANSA...”

14.55 CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger kongrede yaptığı konuşmasına “Türkiye’de tek adam olmayacak. İzmir’de de tek adam olmayacak” diyerek sözlerine başladı.  Erdal Aksünger ABD’deki Reza Zarrab davası hakkında konuştu. 

14.50 Kongrede konuşan Buca İlçe Delegesi Oktay Gökdemir uzlaşı adayı olarak Deniz Yücel’in ismini açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yüklendi. "Belediye başkanları örgütü kilitlediler bu kabul edilemez. Kongrenin heyecansız olmasının sebebi budur. Genel başkanımız belediye başkanlarına müdahil olmayın çağrısı yapmıştı. Delegelere karışmayın. İşinize bakın demişti. Yazıktır bu partiye. Tribünler bomboş" dedi. Gökdemir'İn konuşması sırasında salondan büyük bir alkış yükseldi. Konuşmanın ardından "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" sloganı atıldı.

14.24 CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Ozan Uyan konuşma yaptı. Uyan "Söz veriyoruz, İzmir'in 30 ilçesinde tüm köy ve mahallelerinde CHP'nin hak, hukuk, adalet mücadelesini anlatacağız. Bizim çalışmaktan başka çaremiz yok. CHP'yi İzmir'e anlatmaktan başka çaremiz yok. 2019'a giderken gençliğin gücüne inanmanız gerekiyor diye düşünüyorum" dedi. 

14.06 CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı ve Eski İl Başkanı Alaattin Yüksel de CHP Parti Meclisi üyesi Mustafa Moroğlu ile kongre salonunda...

14.00 - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko da kongrede bir konuşma yaptı. Beko şöyle dedi: "Akşam başımızı yastığa koyduğumuzda, sabah gazetelere baktığımızda gerçekten memleketin bir felaket eşiğinde olduğunu görüyoruz. Yan yana olmaktan başka çaremiz yok. Birlikte duruş gösteremezsek yarın çok geç olacak. Biz ayağa kalkmadıkça diktatörler diz çökmez."

13.44 Faaliyet raporu ve mali rapor üzerine ilk konuşmayı CHP İzmir milletvekili Atila Sertel yaptı. Sertel konuşmasına tutuklu İzmir milletvekili Enis Berberoğlu'nu selamlayarak başladı. Konuşması için tıklayın: SERTEL'DEN KONGREDE YİNE ÖN SEÇİM VURGUSU

13.32 CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, kongre salonunda partililerle tokalaşıyor. Sındır, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve CHP Ankara milletvekili Ali Haydar Hakverdi ile poz verdi. 

13.28 İl Sekreteri Birgül Değirmenci faaliyet raporunu okuyor. Konuşmalar 5'er dakika ile sınırlandırıldı. Adaylık başvuruları saat 16'da bitecek. Delegeler kongreyi bahçede kurulan ekrandan da takip ediyor. Salon dışı da içerisi kadar kalabalık...

13.16 CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesajı salonda ayakta alkışlandı. Partililer Kılıçdaroğlu'nun mesajından sonra "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" sloganını attı. 

13.06 Deniz Yücel'in ardından diğer aday Utku Gümrükçü salona 'Yürüyelim Arkadaşlar' marşı ile girdi. Gümrükçü destekçileri de 'İşte örgüt işte başkan' sloganını attı. Gümrükçü salona girerken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun salondan ayrıldığı gözlendi. Kocaoğlu, Deniz Yücel ile tokalaşırken, Gümrükçü ile tokalaşamamış oldu. 

13.00 Adaylardan Deniz Yücel salona destekçilerinin alkışları ile ve İzmir Marşı ile girdi. Yücel taraftaları "İzmir Aziz'dir Aziz kalacak" sloganını attı.

12.45 Tekin Bingöl açılış konuşmasını yaptı: Konuşma için tıklayın:  'BU KONGRENİN KAYBEDENİ AKP OLACAK'

12.40 İl Başkan adayı Utku Gümrükçü'nün destekçileri kongre açılışını kaçırdı. Gümrükçü'yü destekleyenler kongreye yürüyüşle ve sloganlarla katılacak. Salon dışında bekleyişleri sürüyüyor. 

12.32 İl Başkanı Asuman Ali Güven açılış konuşmasını yapmaya başladı. Güven "Kongremizi tüm vatandaşlarımıza ve ülkemize hayırlı olması dileğiyle açıyorum" dedi. Asuman Ali Güven, Divan Başkanlığı için Tekin Bingöl'ü oylattı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl oy birliği ile Divan Başkanı seçildi. 

12.23 CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl de salona geldi. Bingöl Divan Başkanı olacak. Kongre birazdan İl Başkanı Asuman Ali Güven'in konuşması ile başlayacak. 

12.17 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu salona alkışlarla eşliğinde girdi. Kocaoğlu, partililerle tokalaştı. Kongre hala başlamadı.

11.55 - Protesto için kongreye gelen ve milletvekilleri ile görüşüp taleplerini ileten Özkanlar Pazar Yeri esnafı toplantı sözü alınca sakinleşti. Esnafla son görüşmeyi Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak yaptı. Esnaf, Başak'ın konuşmasını alkışladı. Görüşme sonrasında gerginlik azaldı.  Mehmet Şakir Başak esnafa yarın saat 10'da konuyla ilgili toplantı yapma sözü verdi. Başak sonrasına partililerle halay çekti.

11.45 - Saat 10'da başlayacağı ilan edilen kongre için partililer günün erken saatlerinden itibaren salon çevresine gelmesine rağmen, salon hala dolmadı. Kürsüden delege ve üyeleri içeriye davet eden anonslar yapılıyor. 

11.36 - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışırken 'kadro talebi' ile açtıkları dava sonrasında işten atılan işçiler de CHP kongresine geldi. İşçiler 'Haksız yere işten atıldık. İşimizi geri istiyoruz' pankartı açtılar. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, işçilerin taleplerini dinledi. 

11.32 - CHP İzmir milletvekili Tuncay Özkan da kongre salonuna geldi. Özkan, kongre sürecinde şehir dışında olduğunu ve adayların belirlenmesine dair müdahalelerinin olmadığını söylemişti. Tuncay Özkan'ın konuşma yapması bekleniyor. Tuncay Özkan da protesto gösterisi yapan Özkanlar Esnafı ile görüştü. Özkan, esnafa  "Ben sizin adınıza ricacıyım. Senin isteğin benim için emir... Belediyeyi dinlediğinizde de onların da talepleri var. Bu işi çözüme kavuşturacağız"dedi. 

11.22 - Bayraklı Belediyesi tarafından yerlerinden edilen Özkanlar Pazar Yeri esnafı ve Özkanlar halkı, 'Özkanlar halkı pazar yeri istiyor pankartı ile kongre alanına gelerek protesto gösterisi yaptı. Esnaf temsilcileri burada CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay ile de görüştü...  Pazarcılar kaldırılan pazar yerinin viyadük altına taşınmasını istiyorlar. Ancak Bornova sınırları içerisinde kaldığı için Olgun Atila'dan onay çıkmadığı söyleniyor. Esnafın görüşme talebi reddedilmiş. Mustafa Balbay "Bu işin AKP'si CHP'si yok ben sizden yanayım. Bir çözüm üretmemiz gerekiyor. Bu işle alakalı Hamza Dağ ile görüşmemiz gerekiyorsa onunla da görüşürüz". dedi

11.19 - CHP İzmir milletvekili Musa Çam ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da kongre salonuna geldi. Kongre salonunda az sayıda partilinin bekleyişi sürüyor.

11.08 - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Zeynep Altıok ve CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay da kongre salonuna geldi. Vekiller partililerle fotoğraf çekinip, sohbet ediyor. Kongre salonu hala boş... Salonda 'Kongremiz başlamak üzere' anonsu yapıldı.

11.03 - Bekleyiş sürüyor. Kongre hala başlamadı. Adayların salona ekipleriyle birlikte yürüyüş yaparak girmesi bekleniyor. Utku Gümrükçü destekçileri, broşür, kalem, atkı ve etiket dağıtıyor. 

10.50 - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko ve Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, beraberindeki sendikacılarla birlikte kongre salonuna geldi. Salona erken gelen milletvekillerinden biri de CHP İzmir milletvekili Ali Yiğit oldu.

10.30 - Saat 10'da başlayacağı ilan edilen kongrede saat .10.30'u geçmesine rağmen salon boş... Delege sıralarında az sayıda partili oturuyor. Arkadaşlarıyla beraber delege sıralarında ilk dakikalardan itibaren yerini alan CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, "Adaylar gecikti, Aliağa görev başında" dedi.

09.15 - CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de kongreye katıldı.

09.00 - Saat 10'da başlayacağı ilan edilen kongre için sabahın erken saatlerinden itibaren delegeler salona gelmeye başladı.Salona ilk önce Güzelbahçe İlçe Örgütü geldi. İlçe Başkanı Kazım Çam ve Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce sabahın erken saatlerinde salona geldi. Başkan İnce, "İlk biz geldiğimize göre en heyecanlı biziz" dedi.

08.45 - Çiğli İlçe Kongresi'nde delegelerin yakasına 'Yürüyelim Arkadaşlar' sloganlı etiket dağıtan Utku Gümrükçü'nün ekibi, bu kez hem etiket hem atkı dağıttı. Gümrükçü'nün atkısı beyaz renk...

08.30 - Salon etrafında çok sayıda esnaf stand kurarken, delegeleri davul-zurna ekipleri karşıladı. Ekipler delegelere sabahın ilk saatlerinden itibaren İzmir Marşı'nı çaldı. Salon etrafında adayların pankartları yer aldı.

Editör: Haber Merkezi