Türk ve Orta Asya halk kültürlerinde önemli bir geleneksel kutlama ve bayram günü olan Hıdırellez, baharın başlangıcını simgeler.  Doğanın uyanışıyla birlikte yenilenme ve bereketin başlangıcı olarak kabul edilen Hıdırellez'in kutlamalarında genellikle açık havada piknikler yapılır ve özel dualar edilir. Bazı bölgelerde, dileklerin kabul olacağına inanılan ritüeller gerçekleştirilir. Bu günde dileklerde bulunmak önemlidir. Peki Hıdırellez ritüelleri nelerdir? Sizin için derledik...

Hıdırellez ritüelleri neler?

Dilekler ve Dualar: Hıdırellez gecesi veya gününde, insanlar dileklerde bulunur ve dualar eder. Bu dileklerin gerçekleşmesi için Hızır ve İlyas'a dua edilir.

Bahar Temizliği ve Süslemeleri: Hıdırellez öncesinde evler ve sokaklar temizlenir ve süslenir. Yenilenmiş bir görünümle baharın gelişi karşılanır.

Piknik ve Açık Hava Aktiviteleri: Hıdırellez genellikle açık havada, piknik alanlarında veya yeşil alanlarda kutlanır. Aileler ve arkadaş grupları bir araya gelir, piknik yapar, müzik dinler, dans eder ve eğlenir.
Suya Eşya Atma: Bazı bölgelerde, Hıdırellez gecesi veya günü suya eşyalar atılarak, temizlik, bolluk ve bereketin sembolik olarak sağlanması amaçlanır.

Yeşilliklerin Toplanması ve Süslenmesi: Yeşilliklerin toplanması ve süslenmesi de Hıdırellez'in önemli ritüellerindendir. Yeşilliklerin eve getirilmesi ve süslenmesi, baharın gelişini simgeler.

Ateş Yakma ve Ritüeller: Bazı bölgelerde ateş yakma ritüelleri gerçekleştirilir. Bu ateşlerin etrafında toplanılır, şarkılar söylenir ve dans edilir.

Gül Ağacı Ritüeli nasıl yerine getirilir?

En çok uygulanan ritüellerden biri olan Gül Ağacı Ritüeli'nde ise bir kağıda dilekler yazılır ve kırmızı bir kurdele ile gül ağacına bağlanır. 

Hıdırellez gecesi tuz yiyip yatmak

Hıdırellez'de ayrıca evleneceği kişiyi görmek isteyenler tarafından tuz yiyip uyumak geleneği de vardır. Tuz yiyip uyuma ritüeli, Hıdırellez gecesi gerçekleştirilir ve kişi evleneceği eşi rüyasında görmeyi umar. Bu gelenek, genellikle Hıdırellez gecesi, yani 5-6 Mayıs tarihlerinde yapılır.

Hıdırellez ne zaman?

Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanan Hıdırellez 2024 yılında 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak, 6 Mayıs Pazartesi ikindi ezanı itibarıyla sona erecek.

Editör: Duygu Kaya