İzmir Karşıyaka'da bulunan Planetaryum özellikle çocuklu ailelerden büyük ilgi görüyor. Buraya gidenler uzayı, gökyüzünü, gök cisimlerini başka bir yerde göremeyeceği şekilde deneyimleme imkanı buluyor.

Burada izlenilen filmler özel tasarlanmış görsel efektler, animasyonlar ve uçuşlar içeriyor.

Sahip olduğu özel kubbe şeklindeki mimari yapısı ve yatan koltukları ile sizi içine çeken farklı bir deneyim sunan planetaryumda, uzman astronomların sunumları ile yıldızlar ve galaksiler arası yolculuğa çıkabilirsiniz.

Astronomi içerikli filmlerimizin yanı sıra doğa bilimlerini işleyen çizgi film tadında animasyon gösterimleri de her yaştan ziyaretçinin beğenisini topluyor.

Karşıyaka Belediyesi’nin Evrensel Çocuk Merkezi Eğitim Kampüsü içerisinde kente kazandırdığı Planetaryum’u şimdiye kadar binlerce kişi ziyaret etti.

Ege Bölgesi'nin en büyüğü

Karşıyaka Belediyesi’nin Evrensel Çocuk Merkezi Karşıyaka Eğitim Kampüsü’nde konumlandırdığı Planetaryum Eylül 2021’de hizmete açıldı. Kubbe şeklinde, 16 metre çapında bir çatıya sahip olan mekan; özgün yapısı, mimarisi, büyüklüğü, içeriği ve teknolojik özellikleriyle dikkat çekiyor. Türkiye’nin en donanımlı ve yüksek kapasiteli planetaryumları arasında yer alan tesis, Ege Bölgesi’nin en büyüğü olma özelliğini de taşıyor.

Planetaryum'da neler var?


Karşıyaka Belediyesi Evrensel Çocuk Müzesi bahçesine inşa edilen planetaryum ise kente yepyeni bir heyecan kattı. Kubbe çatıya sahip bina içerisinde ziyaretçiler uzay ve gezegenlerle ilgili merak ettiği sorulara yanıt buluyor. Çocukların eğitimine de katkı sunan mekan aynı anda 98 kişiye hizmet verebiliyor. 16 metre kubbe çapı ile İzmir’in en büyük, ülkemizin de birkaç büyük planetaryumundan birisi olan mekan, 22 derece kubbe eğimi ile özgün ve uluslararası bir tasarım yapısına sahip. En son teknoloji görüntü, yazılım ve ışıklandırma sistemiyle teknik açıdan çağa uyum sağlayacak standartlarda imal edilen planetaryum, haftanın her günü ziyaret edilebiliyor.

Planetaryumların amacı nedir?

Gökbilim eğitiminde çok önemli bir yere sahip olan Gökevleri (Planetaryumlar); bugüne kadar bilinen tüm gökcisimlerinin, hareketlerinin, neden oldukları değişimlerin ve olayların özel projektörlerle bir kubbeye yansıtıldığı hem eğitim-öğretim hem de eğlence amacıyla kullanılan özel yapılardır.

Planetaryum nerede?

Karşıyaka'da bulunan merkez Yalı, Ahmet Kemal Baysak Bulvari No:1, 35550 adresinde yer alıyor.

Editör: Özlem Çimen Durmaz