MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- İYİ Parti İzmir Milletvekili Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray İzTV’de yayınlanan Barış Özdil ile Şeffaf Dosya programının konuğu oldu. Mevcut hükümete ve yerel yöneticilere seslenen Çıray, olası bir İzmir Depremi için planlamaların yapılması gerektiğini söyledi.

-manşett2

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7,7 ve 7,4 şiddetli depremi değerlendiren İYİ Parti İzmir Milletvekili Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, “6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrası milyonlarca insanın hayatı değişti. Artık hiçbir şey onlar için eskisi gibi olmayacak. Sadece onlar için değil, Türkiye’de siyaset ve başka konularda da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. 1999 depreminin üzerinden 24 yıl geçti ama 24 adım bile atılamadı. O günden bugüne teknolojik olarak gelişmemize rağmen tam bir hayal kırıklığı ile karşı karşıya kaldık. Bu durumun tek sebebi AKP iktidarının yeni kurduğu ucube sistemdir” diye konuştu. 

İşin içinden çıkmalıyız

İzmir’in deprem için hazır olmadığını belirten Çıray, hükümete çağrıda bulundu. Çıray, “Enkaz altında kalan insanların birçoğunu kurtarabilirdik fakat gecikmelerden dolayı kurtaramadık. İzmir milletvekili olarak hem hükümetten hem de yerel yönetimden talep ediyorum, deprem konusunda bütün işleri bitirelim. Hükümetin engellemelerini de biliyoruz. Bütün bu zorluklara rağmen İzmirli siyasiler, yerel yöneticiler ve iktidar olarak bir an önce bu işin içinden çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. 

Vebal büyük

Hükümetin verdiği rakamlara güvenmediğini dile getiren Çıray, hükümete yönelik eleştirilerde bulundu. Çıray, “Kovid süresinde de hiç doğru rakam vermediler. Doğru bir devlet yönetimi doğru bir bilgiyle olur. Halkı şeffaf bir şekilde bilgilendirmezseniz işin altından kalkamazsınız. Vebal büyük. Bu binalara kim ruhsat verdiyse, oy almak için kim imar affını çıkardıysa hepsinin günahı var. Şu an elimizdeki verilere göre yaklaşık 43 bin kaybımız var ve hocalar daha da fazla olacağını tahmin ediyor. Şimdi de işi kader planına getiriyorlar. Sen binaları denetlememişsin, imar affı çıkarmışsın, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni bu işe bulaştırmıyorsun ve sonra kader diyorsun. Böyle bir şey kabul edilemez” şeklinde konuştu. 

Siyasi felaket

Mevcut iktidarın ilk seçimde gitmesi gerektiğini söyleyen Çıray, İzmir’in deprem riskine de değindi. Çıray, “Depremde yapılan hatalar da iyi şeyler de siyasetin konusudur. Türkiye’nin asıl felaketi bu siyasi iktidardır. Tekrardan bu tarz felaketler yaşamak istemiyorsanız bu siyasi felaketi başınızdan götüreceksiniz. İlk seçimde değiştireceksiniz. Bir de asrın felaketi diyorlar. Başka ülkelerde daha şiddetli depremler olmuş fakat bu kadar kayıp olmamış. Aklını kullanırsan, çalmazsan, çaldırmazsan, deprem kuşağı üzerine ev yaptırmazsan başına bunlar gelmez. Bütün bu deneyimlerden sonra biz İzmirliler olarak teyakkuz içerisinde olmalıyız. Derhal İzmir’deki evlerin risk oranları tespit edilmeli ve planlamalar yapılmalı” diye konuştu.

Tek parti değiliz

Altılı Masa’nın eşitliğe, özgürlüğe, demokrasiye inanan dünya görüşleri farklı siyasi bir topluluk olduğunu dile getiren Çıray, “Altılı Masa, Türkiye’de görülmemiş bir uzlaşı kültürü sergiledi. Birbiriyle farklı düşünen altı siyasi parti demokrasi, hukukun üstünlüğü ve tekrardan parlamenter sistemin inşası sebebiyle bir araya geldi. Bu bir koalisyon değildir. Bu, 3 temel amaçla kurulmuş bir ittifaktır. Birincisi otokratik rejime karşı ortak bir aday çıkarma, ikincisi seçim güvenliğini sağlamak ve son olarak anayasayı özgürlükçü bir anayasa haline getirmektir. Bu süreç içerisinde Türkiye’nin sorunlarını gidermek için ortak çalışmalar da yapıldı. Şimdi ise aday belirleme aşamasına gelindi. Halkın onayını alabilecek bir aday çıkacağını düşünüyoruz. Kılıçdaroğlu ise bu masanın kurucusudur. Her bir lidere eşit hak verilmiştir. Bu ittifakı dağıtmak için İYİ Parti ile CHP arasına nifak sokmaya çalıştılar. Onlar bizden AKP-MHP ilişkisi beklemesinler. Orada itaat kültürüyle bir birleşme var. Biz onlar gibi tek parti değiliz. Biz, özgürlüğe, eşitliğe, demokrasiye inanan dünya görüşleri farklı siyasi topluluğuz” ifadelerini kullandı. 

En zayıf aday erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olmasından İYİ Parti olarak korkmadıklarını belirten Çıray, mevcut durumdan dolayı seçimlerin 18 Haziran’a ertelenebileceğini söyledi. Çıray, “Zor şartlar altında bir seçim olacak lakin biz yine de İYİ Parti olarak seçimlere hazırlıklıyız. Ayrıca Tayyip’in aday olmasından korkmuyoruz. Hatta bizce en zayıf aday olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Editör: Duygu Kaya