İZ GAZETE- İzmir’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleşen temel atma töreninde eylem yapan Çibel işçilerinden 3 işçi temsilcisi görevden alındı.

57f43f90-8172-48f6-ae28-195ec07cd2c5CHP’li Utku Gümrükçü’nün başkanı olduğu Çiğli Belediyesi’ne ait Çibel Şirketi’nde çalışan Genel-İş Sendikası’na üye işçiler, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İzBB) depremzede aileleri ev sahibi yapmak için hayata geçirdiği Halk Konut projesi kapsamındaki temel atma töreninde yevmiye ücretlerinin yükseltilmesi talebiyle eylem yapmıştı. İşçiler, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’yü protesto ederken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun törenden ayrıldığı esnada alanda arbede yaşanmıştı. Genel-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu, protesto eylemine dahil olan 3 işçi temsilcisini görevden aldı. Gelişmelerin ardından Çibel İşçileri, konuyla ilgili Çiğli Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Amaçlarının CHP’yi protesto etmek olmadığını belirten İşçiler, Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü’nün İşçileri görmezden geldiğini ifade etti. İşçiler, CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile görüşmek istediklerini dile getirdi. İşçiler ayrıca, işçi temsilcilerinin göreve iade edilmesi için de çağrıda bulundu.

‘ROMANTİZME VAKTİMİZ YOK’

Yaşananlara açıklık getirmek için basın açıklaması yapan Çibel İşçileri, gelişen süreci şöyle özetledi: “Bizler Çiğli işçileri olarak yaklaşık bir aydır sözleşmemizin yenilenmesi için mücadele ediyoruz. Çünkü maaşlarımız asgari ücretin altında kaldı ya da asgari ücrete yaklaştı. Sütün 30 liraları geçtiği, temel tüketim maddelerine zamların geldiği bir zamanda bizim ücretlerimiz sabit kalmamalı. Bu işçiye açlığa, ölüme mahkum etmektir. Geçinemiyoruz! Sendikal mücadele müzakere demektir, uzlaşma demektir. Biz de baştan sona masaya otururken müzakere yapmak ve uzlaşmak üzere oturduk. Eylemleri hiçbir zaman amaç olarak görmedik. Hak arama mücadelesinde araç olarak görüyoruz. İşçi romantizm olsun diye mücadele etmez. Çünkü biz işçiler yoksullukla boğuşurken romantizme vaktimiz yok. Ancak işçi ekmek için hak için adalet için mücadele eder.”

‘NEDENİ UTKU GÜMRÜKÇÜ’

İzmir’de sadece Çiğli Belediye işçilerinin eylem yapmak zorunda bırakıldığını belirten İşçiler, Bunun nedeni açık; Utku Gümrükçü. Belediye başkanı seçildiği günden bugüne işçilere her zaman üsten baktı. Küçümsedi. Çiğli halkıyla işçiyi karşı karşıya getirmek istedi. İşçisine kucak açacakken, düşman olarak gördü. Yetmedi sendikamız Genel İş’in yetkisi düşsün diye başka sendikalara göz yumdu onlara yol açtı. Ama biz o işçileri de bağrımıza basarız çünkü onlar bizim sınıf kardeşimiz. Yaklaşık dört aydır işçileri oyalıyorlar. Ancak enflasyon oyalanmıyor. Açlık, yoksulluk, çocuğumuza vereceğimiz harçlık, kira, elektrik zammı oyalanmıyor. ‘Bıçak kemiğe dayandı’ dedik dinlemedi. ‘İmzala artık’ dedik dinlemedi” ifadelerini kullandı.

OLAYLAR NASIL BAŞLADI?

Geçtiğimiz günlerde bir etkinlik için Çiğli’ye gele CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’a hem dayanışma mesajlarını iletmek hem de dertlerini anlatmak için görüşmek istediklerini ama denk getiremediklerini dile getiren İşçiler, dertlerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na iletmek isteme gerekçelerini de şöyle açıkladı: “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na derdimizi aktarmak istedik. Çünkü biliyoruz ki, Kemal Kılıçdaroğlu derdimizle dertlenecektir. İşte olaylar tam burada başladı.”

‘CHP’Yİ PROTESTO ETMEDİK’

Günler öncesinden CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na dertlerini anlatmak istediklerini hem belediye yönetimine hem de bağlı bulundukları Genel-İş Sendikası 8 No’lu Şube’ye ilettiklerini söyleyen işçiler, tören esnasında yaşanan arbede ilgili şunları söyledi: “Her şey kayıt altında. Utku Gümrükçü bu olayı bildiği için o gün alana ve daha sonra etkinliğe gelmedi. Bizi CHP’yle karşı karşıya bırakmak istedi. Bizim haklı taleplerimizi dinlemek yerine manüpile edip kendisine siyasi operasyon çekildiğini iddia etti. Arkamızda hiçbir güç bulunmuyor. Arkamızda sadece ekmek mücadelesi var. Haklılığımız var. Bizler CHP’yi protesto etmedik. Etmeyiz. Depremzede kardeşlerimizin konut sahibi olmasına bizler de çok sevindik. Roman kardeşlerimizin derdinin dinlenmesini bizler de kutladık.”

94683ae6-2b6f-4705-915b-29ed113eea4c

‘GÖREVE İADE İSTİYORUZ’

Görevden alınan işçi temsilcilerinin göreve iade edilmesi için çağrıda bulunan İşçiler, “Bizlerin önemli bir çoğunluğu CHP üyesi… Haydi diyelim bir partinin Genel Başkanını protesto ettik, bu da işçiyi kötü göstermek için yeterli değildir. Biz CHP’nin, Genel İş sendikasına ‘Demokratik biçimde gösteri yapan işçinin temsilcisini nasıl görevden alırsınız?’ diye sormasını isteriz. Çoğumuz CHP üyesi, partiye yakışan budur. TV 100’de Sadat reklamları nedeniyle işçilerin işten çıkarılmasına Kemal Kılıçdaroğlu’nun nasıl gönlü razı olmazsa, işçi temsilcilerinin görevden alınmasına da razı olmaz. Çünkü bu hak, hukuk, adalet içindir. Genel İş sendikası dün demokratik olmayan bir karara imza atarak üç temsilci arkadaşımızı disiplinsiz davranma ve kendi başına hareket ettiği gerekçesiyle görevden aldı. İşçilerin temsilcisini ancak işçiler görevden alabilir. Seçilmiş İmamoğlu’nun görevden alınmasının seçilmiş işçi temsilcisini görevden almaktan ne farkı var? Bizler ülkenin ikinci yüzyılına girerken seçilmişlerin görev hakkının gasp edilmesine karşı çıkmayacaksak nerde demokrasi, nerde adalet?” açıklamalarında bulundu.

‘KİMSE AŞA DOKUNMASIN’

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün dört aydır sözleşmeyi yenilememek için ısrar ettiğini ifade eden İşçiler, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme taleplerini de yineleyerek şu açıklamayı yaptı: “İşçiyi tanımıyor durum böyle olmasına rağmen Utku Gümrükçü görevden alınsın demeyiz. Sonuçta seçilmiş. Dişe diş mücadele ederiz. Ancak görevden almak meydandan kaçmaktır, meydanı boş bırakmaya çalışmaktır. Çiğli işçisi meydanı kimseye bırakmaz. Utku Gümrükçü göz korkutmaya çalışıyor. Ne yazık ki işçi dostları olarak bildiklerimiz de bu oyuna ortak oluyor.  Ekmekle oynanıyor. Kimse ekmeğe, aşa dokunmasın. Bizim aramızda farklı partilerden işçiler var. Tek derdimiz ekmek.Hizmetin kalitesi için iş huzuru gerekir, biz iş huzurunu sağlamak istiyoruz ve bir kez daha herkesin önünde çağrı yapıyoruz: Sayın Utku Gümrükçü, sende biliyorsun ki işçi uçuk ücretler istemiyor. Kendi ayak oyunlarınıza bizi dahil etmeyin. Haklarımızı verin bizler de görevimiz olan hizmeti sağlayalım. Gelin masaya oturun, taleplerimizi kabul edin. Temsilci arkadaşlarımız da göreve iade edilsin. Biz anlaşılmak için ayrıca bizzat Kemal Kılıçdaroğlu’yla bir heyetle birlikte görüşme talebimizi kamuoyu önünde iletiyoruz.”

Editör: Duygu Kaya