CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü özelinde bir mesaj yayınladı

Mesajında basının demokrasilerin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirten CHP’li Milletvekili Özcan Purçu, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Basın milletin müşterek sesidir' sözü gazetecilerin sorumluluğun önemini bizlere göstermektedir. Basın emekçileri, kamuoyunu bilgilendirmek, vatandaş ile kurumlar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olmak gibi birçok önemli görevi yerine getirmektedir. Zaman, mekan kavramı olmaksızın zor şartlarda, fedakarca çalışan basın mensupları ülkemizde ve dünyada yaşanan olayları kamuoyuna aktarmak adına özveriyle görev yapmaktadır. Toplumun sesi olarak kamuoyunun düşüncelerini gerekli mercilere aktarmak suretiyle bir köprü vazifesi gören basın mensupları önemli bir kamu hizmetini de yerine getirmektedir. Gerek ulusal basın temsilcilerimiz gerekse yerel basın mensuplarımız İzmir’imizdeki haberleri yayın organlarına taşıyarak, hemşehrilerimizin doğru ve hızlı bilgilenmesi için çalışıyorlar.

Gazetecilerin yüzde 35’inin işsiz olduğu, birçok gazetecinin haksız yere işsiz bırakıldığı, çalışanların ise bugünü kutlayacak durumda olmadığını bildirmek isterim. Her türlü olumsuzluğa rağmen; yaptığı haberler nedeniyle işsiz kalan gazetecilerin olmadığı, gerçekleri göstermek isteyen basın çalışanlarının tehditlere maruz kalmadığı günler temenni ediyor, çalışmalarımızda bizlere de yol gösteren ve ışık tutan basın emekçilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum” dedi.

AKP iktidarının basın özgürlüğünden uzak tutumlarına dikkat çeken Özcan Purçu, “Gazeteciler haber yaptıkları için yargılanıyor, gözaltına alınıyor, tutuklanıyorlar. Gerçeklerin halka ulaşmasını istemeyen bir iktidar var” dedi.

“İşte bu yılki karnemiz:

* 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 153’üncü sıradayız.

* Uluslararası Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde139 ülke arasında 117’nci sıradayız.

* Dünyada cezaevinde en fazla gazetecinin olduğu ülkeler sıralamasında, cezaevindeki gazeteci sayımız 37’den 17’ye düşse de yine 6’ncıyız.

* Dünya Demokrasi Endeksi’nde 167 ülke arasında 110’uncu sırada hibrit rejimler kategorisindeyiz. Liberal Demokrasi Endeksi’nde ise 179 ülke arasında 149’uncu sırada otokrat seçim demokrasisinde bulunuyoruz.

“İnternette Özgürlük Raporu’nda ‘Özgür Olmayan Ülkeler’ arasında yer alıyoruz.

Bu durum, demokrasiyle yönetilen hiçbir ülkede kabul edilemez. O nedenledir ki Türkiye uluslararası demokrasi liginde her yıl biraz daha geriledi ve bu karneyi asla hak etmedi.” diyerek Basın Konseyi'nin 2021 yılı Basın Özgürlüğü Raporu’na atıfta bulundu.

Editör: Haber Merkezi