Mihrican CANDEMİR - 6 Şubat 2023 tarihinde 7,8 ve 7,5 şiddetinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremi yıldönümünde anmak için Bayraklı Deprem Anıtı’nın önünde toplanıldı. Anma törenine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Bayraklı Belediye Başkan Adayı İrfan Önal ve 30 Ekim İzmir Deprem mağdurları katıldı.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli 7,5 ve 7,8 şiddetli depremi anmak için Bayraklı Deprem Anıtı önünde düzenlenen anma töreninde konuşan CHP İzmir Belediye Başkan Adayı İrfan Önal, Bayraklı’da bulunan yapıların sağlam olmadığını vurguladı. Önal, “30 Ekim 2020 tarihinde tarifi mümkün olmayan bir acı yaşadık ve maalesef bu acıyı 6 Şubat günü tekrar yaşadık. Türkiye’nin en büyük depremi ile ciğerimiz sızladı. 30 Ekim’de ise en çok Bayraklı etkilendi ve çok büyük kayıplarımız oldu. Meydana gelen bu deprem sonucunda da Bayraklı’da sağlam olarak nitelenen birçok yapının aslında depreme dayanıklı olmadığını çok acı bir şekilde yaşayarak gördük” şeklinde konuştu. Ayrıca deprem kuşağında olduğumuz gerçeğini unutmayarak depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi gerektiğini de belirten Önal, “6 Şubat günü 11 ilde yıkıma neden olan deprem bize şunu gösteriyor. Yitirdiklerimizi belki geri getiremeyeceğiz ama bundan sonra hep birlikte çalışarak, üstümüze düşen görevi yerine getirerek bu acıların önüne geçeceğiz. Söz verdiğimiz üzere hem belediye hem de devlet olarak insanların canını kurtarmak ve güvence altına almak için çok çalışacağız. Dolayısıyla herkesi üstüne düşen görevi yerine getirmeye davet ediyorum. Ben ise kendi adıma söz veriyorum, üstüme düşen görev her ne ise layıkıyla yerine getireceğim” diyerek sözlerini noktaladı.

 İhmallerin üstü örtülmesin

30 Ekim 2020’de İzmir’de yaşanan depremde 2 çocuğunu ve yeğenini kaybeden deprem mağduru Deniz Yücel, “9 Şubat tarihinde İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10:00’da gerçekleşecek olan mahkemeye hepinizi bekliyorum. Çünkü orada yalnız kaldığımızı hissediyoruz. Rıza Bey Apartmanı’nda 36 kişi hayatını kaybetti. Bunlardan 10’u çocuktu. Maalesef şu anda bu davayı takip eden 2 ya da 3 aile var. Açık söylüyorum ben memur olmama rağmen her defasında izin alıyorum ve bu davanın peşindeyim. Bana kazandıracağı bir şey yok. Fakat bu dava Türkiye için çok önemli. Çünkü bir depremde yaşanabilecek bütün ihmaller bulunuyor. Bu dava 6 Şubat’taki depremden sonra daha da önemli hale geldi. ‘Her şeyin üstünü örtelim’ mantığıyla hareket edilmemeli. Bunun bir bedeli olmalı. Bu ihmallere neden olanların cezasını çekmesini ve ihmallerin üstü örtülmesin istiyorum” dedi.

Öldük diye biz mi suçluyuz?

Yılmaz Erbek Apartmanı’nda eşini kaybeden deprem mağduru vatandaş, “Bizim de davamız sürüyor. İmarda, ruhsatta çalışanlarının hiçbiri yetki alanında değil. Kimini giyim endüstrisinde kimisi motor endüstrisinde. Fakat imarda imzası var. Herkes diyor ki ben suçsuzum. Peki öldük diye biz mi suçluyuz? Eşim 4 dakika içerisinde depreme yakalanıp vefat ediyor. Ben ise cenazesinde 4 gün sonra ulaşıyorum. Lütfen bize bu acıları yaşatmayın. Sıkı yönetim yapılsın. Böyle önemli kurumlara torpille insan getirmeyin” şeklinde konuştu. Aynı zamanda Barış Sitesi’nde eşini kaybeden bir diğer deprem mağduru vatandaş ise, “Bu ihmallere neden olan ve imza atan kişiler şimdi mahkemede beraat istiyor. Binada kolon eksikliği çıktı. ‘Bunu kim kontrol etti?’ diye soruyoruz ‘Biz o zamanlar önümüze gelen kağıdı imzaladık’ diyorlar. Neyi imzaladıklarını bilmiyorlar. Lütfen mahkemelerimize gelin, bizi yalnız bırakmayın” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Özlem Çimen Durmaz