İZ GAZETE- Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem Türkiye’yi yasa boğdu. Kahramanmaraş başta olmak üzere; Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’ı da sarsan depremde can kaybı git gide yükselirken arama kurtarma çalışmaları da sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’nin görevlendirmesiyle Adana’da bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, İz Televizyonu’nda yayınlanan Deprem Özel programına canlı bağlanarak açıklamalarda bulundu.

Ekran Resmi 2023-02-07 13.46.28

Bir an önce kurtarılmalı

Adana’daki son durum hakkında bilgi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca, “Adana’da 9 bina tamamen göçmüş durumda, 14-17 katlı, 28-34 daireli binalar kum yığını halinde… Ve şu an AFAD’dan aldığımız resmi bilgilere göre; 146 vatandaşımız yaşamını kaybetmiş, 2 bin 611 yurttaşımız yaralı olarak kurtuldu, 188 vatandaşımız ağır yaralı… Adana Büyükşehir Belediyemiz, Çukurova, Seyhan, Ceyhan belediyelerimiz inanılmaz bir biçimde çalışıyorlar; 3 milyona yakın yurttaşın konaklaması, toplanma merkezinde bir araya getirilmesi, beslenme ihtiyaçlarının karşılanması noktasındaki sorunu büyük oranda çözmüş durumdalar. Hatay Havalimanı kapalı, o nedenle yurt içi- yurt dışından gelen yardımlar ve arama-kurtarma ekiplerinin tamamı Adana’ya geliyor. Adana Büyükşehir Belediyemiz ve Mersin Büyükşehir Belediyemiz; Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Osmaniye illerimize arama-kurtarma ekipleri ve yardımların sevki için bir lojistik üs durumunda organize şekilde bir mücadele veriyorlar. Yaşamını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Hatay çok kötü durumda… Adıyaman’a hala arama-kurtarma ekipleri ulaşabilmiş değil, Hatay’ın birçok yeri aynı şekilde… Göçük altında yüzlerce vatandaşımız var, onların bir an önce müdahale edilerek kurtarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

AFAD iş birliğine açık olmalı

AFAD’ın belediyelerle iş birliği halinde çalışması gerektiğinin altını çizen CHP’li Karaca, “AFAD’ın ve kamu kurum ve yetkililerinin vatandaşlara; arama-kurtarma, ihtiyaçların ve gıdaların ulaşmasındaki engelleri kaldırması gerekir. Engellemesinler, bir an önce belediyelerimizle iş birliği yapsınlar ve iş birliği ile bir an önce yardımların gerçek yerlerine ulaşması için AFAD’ın biraz daha iş birliğine açık olması lazım. Bunları Hatay, Adıyaman Kahramanmaraş için söylüyorum. Dün, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Belediyesi, Seyhan ve Ceyhan belediyelerimizin tüm ekipleri arama-kurtarma faaliyetindeyken, bugün AFAD, belediyelerimizin o bölgelere girişinde sorun yaşatmaya başladı diye bilgiler geldi. Göçük alanlarına belediyelerimizin arama-kurtarma ekiplerinin girmemesi gerektiği, sadece AFAD’ın çalışma yapacağı yönünde bir bilgi geldi ancak bu bilgiyi teyit etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Editör: Duygu Kaya