Cengiz Aldemir/ANKARA - Risk altında ve ağır koşullarda çalışan orman muhafaza memurlarına fiili hizmet süresi zammı verilmesi için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılması için kanun teklifi veren CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Muhafaza memurlarının Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde ve 657 sayılı devlet memurları kapsamında çalıştıklarını hatırlattı.
PEK ÇOK GÖREVLERİ VAR
Orman muhafaza memurlarının koruma, sınırlandırma ve yangınla mücadele görevinin yanında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı kanunda ve iç çalışma sistematiğinde tanımlanmamış pek çok görev verildiğini belirten Çelebi, " Muhafaza memurları, mesai mefhumu olmadan 24 saat esası ile yürüten cefakâr kamu çalışanlarıdır. Ormanların yasadışı faaliyetlerden korunması, işletilmesi ve her türlü muhafazasından sorumlu olup, en zor arazi şartlarında ve her türlü tehlikeye karşı cansiperane görev yapmaktadırlar. Gerek orman yangınları ile mücadelede gerekse kaçakçılık ve diğer kanun dışı girişimi önleme adına bugüne kadar orman muhafaza memurları onlarca şehit vermiştir " dedi.
HAKEDİŞ MAHRUMİYETİ YAŞIYORLAR
Orman muhafaza memurlarının çalışma riski nedeniyle yasa gereği silah taşımaya yetkili hizmet sınıfında,"Adli Kolluk Görevlisi” olarak tanımlandığını hatırlatan Çelebi, adli kolluk hizmetlerine tanınan ekonomik ve sosyal hak edişlerden mahrum bırakılarak, ayrıştırmaya tabi tutulduklarına dikkat çekti.
SÜRGÜN GİBİ ROTASYONLAR
2011 Yılından bugüne adil puanlama sistemine dayalı olmayan sürgün gibi rotasyon uygulamaları yüzünden, aile bütünlüğü bozulan muhafaza memurlarının mağduriyet yaşadıklarını belirten Çelebi, " Yürütmüş oldukları yangın ve kaçakçılıkla mücadele görevleri dikkate alındığında yine bir ayrıştırmaya tabi tutulmakta ve fiili hizmet süresi zammı alamamaktadırlar. Kanun teklifimiz ile orman muhafaza memurlarının fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmeleri amaçlanmıştır" dedi.