İZ GAZETE- 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle gazetecilerle bir araya gelen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kent gündemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. 

Yıkılan Buca Cezaevi alanı ile ilgili askıya çıkan plana itiraz eden belediye ve sivil toplum kuruluşlarının olmasına ilişkin soruya Vali Köşger, “Bu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile belediyeler arasında olan bir konu ama İzmir’de bazı arkadaşlar bir bardak suda fırtına koparmayı seviyor. Anladığım kadarıyla burada da yine hiç gereksiz şekilde bir şeyler köpürtülmeye çalışılıyor. Orası cezaeviyken devlet oradaki cezaevini kapattı, yapılaşma haklarından da vazgeçiyor. Minimal bir yapılaşma ile yeşil alana dönüşeceği ile ilgili bilgi var ama sanki farklı bir şey varmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu konudaki kanaatim bu” cevabını verdi.

murat-aydın

MADDE MADDE ANLATTI

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, Köşger'in açıklamasına tepki gösterdi.

"Mademki Sayın Vali kendisindeki bilgiden hareketle bunları söylemiş o halde biz kendisinin bilgi eksikliğini giderelim ve bakanlık planının ne getirdiğini, “Devletin yapılaşma hakkından?” vazgeçip geçmediğini sorgulayalım" ifadelerini kullanan Aydın, şu paylaşımda bulundu:

1. Her şeyden önce siz bu şehrin valisi yani merkezi yönetimin ildeki en üst düzeydeki yöneticisi olduğunuza göre bakanlığın yaptığı plan değişikliği sizinle doğrudan alakalı olmalı. Zaten Bakanlık planın doğru olduğunu savunmuşsunuz.

2. Cezaevi arazisinin yeşil alan olmasını isteyenler 'bir bardak suda fırtına koparmıyor'. Sizin 'bir bardak' dediğiniz şey Buca’nın en yoğun olduğu bölgesinde toplam 78.208 m2’lik kamusal bir alandır. Etrafı tümü ile yapılaşmış bir yerde inşaat yapmak kamu yararına aykırıdır.

3. Devletin yapılaşma hakkından vazgeçtiğini söylemişsiniz. Devlet kimdir? Orası kimin malıdır? Devlet, halkındır ve halkın yararına çalışır. Arazi de halkındır ve İzmir halkı kendisine ait bu arazinin yeşil alan istiyor. Halka ait araziyi İzmir’in 100. Kurtuluş gününde sattılar.

4. Ayrıca “devletin yapılaşma hakkından vazgeçtiği” de yok. 2003 yılındaki planda, 36.780 m2 olan ticaret ve konut inşaat alanını bakanlık 69.904 m2’ye çıkarmış. Yani sizin deyiminizle devletin yapılaşmasından vazgeçmesi söz konusu olmadığı gibi yapılaşma iki katına yakın arttıyor.

5.Bakanlık planında “yeşil alanın da” olduğunu söylemişsiniz. Sizin “da” ekiyle ifade ettiğiniz yeşil alanın durumu şudur. 2003 planında 20.417 m2 olan yeşil alan bakanlık planında 11.880 m2’ye indirilmiş. Yani toplam 78.208 m2’lik arazinin sadece yüzde 15’i yeşil alan olacak.

İzmir’de yaşayan biri olarak bu arazinin sadece yüzde 15’in yeşil alan olmasına gönlünüz razı mı? Bu arazinin binalarla dolmasına göz yumduğunuzu ileride çocuklarınıza gururla anlatabilecek misiniz?

6. İzmir Büyükşehir Belediyesi cezaevi arazisindeki konut ve ticaret inşaatının tümüyle kaldırılmasını, alanın tamamının yeşil alan olmasını istiyor. Buca Cezaevi arazisinin uydu görüntüsüne bakın. Burada 70 bin m2’lik inşaata ihtiyaç var mı?

Sizdeki bilginin “devletin yapılaşma hakkından vazgeçtiğini ve arazide yeşil alanın da olduğunu söylediğiniz için bunları bilginize sunmak istedim.Bu şehrin valisi olarak şehir halkının sesine kulak vermenizi dilerim. İzmir halkı cezaevi arazisinde şu görüntüyü görmek istiyor.

FmMNV12WYAEgK_Y

2003 planı ile Bakanlığın planı ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin kabul ettiği planlar arasındaki karşılaştırma tablosunu da bilginize sunarım.

FmMOxhoWAAA6DZF

Editör: Duygu Kaya