Gizem TABAN/İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, basın mensuplarıyla bir araya geldi. CHP İzmir İl Binası’nda gerçekleşen toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aslanoğlu, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı

fc4e9870-0bae-4413-9a21-b2f15d673fa4

Bir an önce çözülmeli

Deprem bölgesine dair izlenimlerini aktaran CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Depremde 3 haftadan uzun süreyi geride bıraktık. Hem AFAD hem CHP Genel Merkezi Osmaniye’yi İzmir ile eşleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) ve bazı ilçe belediyelerimiz Osmaniye’nin yaralarını sarmak üzere görevlendirildi. İzBB Başkanımız ve İzBB ekipleri sahada… Adıyaman, Maraş, Osmaniye ve Hatay’da çalışmalar sürüyor. Biz de il yönetim kurulumuzu Osmaniye’de topladık. Osmaniye’de deprem sonrası yapılan çalışmaları yerinde gördük hem de yapılacak çalışmalar konusunu değerlendirdik. Yaraların sarılması çalışmaları hızla sürüyor. Osmaniye ve Osmaniye ilçeleri, Hatay merkez ve Adana’da çalışma yürütme şansımız oldu. Gördük ki henüz Hatay’da maalesef enkaz altında kalan kişilerin kurtarılma çalışması bile sonlanmış değil. Yıkım çalışmaları hala tamamlanmış değil. Yavaş biçimde ilerliyor. Barınma ihtiyacı da henüz çözülebilmiş değil. Halen çadır ve konteyner deprem bölgesinin en büyük ihtiyaçlarından… Bu problemin bir an önce çözülmesi lazım. Bizler de çadır ve konteyner probleminin bir an önce çözülebilmesi için çalışmalarımızı hızlandıracağız. Hijyen sorunu da gittikçe büyüyor. Depremin üzerinden bu kadar süre geçmesine rağmen hala ulaşılamayan yerler var. Hükümetin yavaş yavaş alana girdiğini bazı çalışmaların başladığını gözlemliyoruz” açıklamalarında bulundu.

Çok sıcak değiller

İzmir ile eşleştirilen Osmaniye’de yerel yönetimde AKP’nin iktidarda olmasından dolayı çalışmalarda uyumsuzluk yaşanıp yaşanmadığı ve deprem bölgesinde CHP’li belediyelerin zorlukla karşılaşıp karşılaşmadığı, yönündeki soruları yanıtlayan CHP’li Aslanoğlu, “Osmaniye’de konteyner kent kurmak istiyoruz ama yer vermiyorlar. Şimdi bir yöntem bulundu, ‘Yardım etmek istiyorsanız bizim bulduğumuz alanlar var oralara konuşlanın’ diyorlar. Toplumun diğer kesimlerinin yardımına kamu çok gönüllü değil. Deprem bölgesine belediyelerin yardım getirmesine çok sıcak değiller. Çeşitli bahanelerle bu iş zorlaştırılıyor” dedi.

İnşaat zaman alır

AKP İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Uzundere’de dönüşüm çalışmaları üzerinden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yüklenmesi hakkında konuşan CHP İl Başkanı Aslanoğlu, “Uzundere’de Bakanlık kapsamındaki üst alanda henüz inşaat alanı görmedim. İnsan önce kapısının önünü süpürür sonra başka yere bakar. İzBB’nin kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor. Başlayan evler 3 gün sonra bitmez. Bitmediğini, Maraş’ta, Hatay’da Adıyaman’da, Osmaniye’de göreceğiz. İnşaatı yapmadan önce zemin etütlerini yapmanız lazım, ondan numune alınacak, laboratuvarda işlenecek, bu rapora göre proje çizilecek. Bunların hepsi bir zaman… İnşaatın başlaması zaten başlı başına bir zaman… Böyle 2-3 bin konutlu yerlerde bu daha fazla zaman demek” ifadelerini kullandı.

Boynumuzun borcu

Kentsel dönüşüm özelindeki açıklamalarını sürdüren CHP’li Aslanoğlu, “Kentin yüzde 80’inin değişmesi gerekiyor, bu hepimizin bildiği bir şey… Yüzde 80’nin değişmesi gerektiği yerde değişmesinin vebalini tek bir yerde aramak, 100 yıl yapı stokuyla ilgili mevcut Büyükşehir Belediye Başkanını günah keçisi ilan etmek vicdansızlık olur. Kentsel dönüşüm gereklidir. CHP’li belediyeler yerinde dönüşümü savunurlar. Vatandaşları yerinden alıp şehrin uç noktasına götürmek ve değerli arazilere konma işi doğru bir iş değil. O yüzden dönüşüme ihtiyaç olan yerdeki vatandaşların ikna edilmesi gerekir. Dönüşümün başlaması için herkesin ikna edilmesine ihtiyaç var. Bunu sadece büyükşehir ve ilçe belediye başkanının omzuna atıyorsak bu doğru bir iş değil. Vatandaşımızı ikna etmek hepimizin boynunun borcu…” diye konuştu.

İddiamız sürüyor

Yerel seçimlere yönelik CHP İzmir İl Örgütü’nün iddiasının sorulması üzerine Aslanoğlu, “2024 yerel seçiminde ve ilerleyen yıllardaki yerel seçimlerde İzmir’de 30’da 30 iddiamızı sürdüreceğiz. Ancak bu seçimde tüm odağımız genelde iktidar olmak. Bu seçimi yüzde 65’e 35 olarak alacağız” dedi.

Seçime hazırız

CHP İzmir örgütünün seçime hazır olup olmadığı konusundaki soruyu yanıtlayan İl Başkanı Aslanoğlu, “İl ve ilçe örgütlerimiz uzun zamandır bu seçimlere çalışıyorlar. Sandık sorumlularımız çoktan belirlendi, yedek kadrolarımız belli… Öbek çalışmalarını tamamladık. Hane ziyaretlerinde epey yol kat ettik. Deprem bu süreyi biraz uzattı ama seçim takviminden çok önce biz çalışmaların tamamını bitirmiş oluyoruz. İzmir’de sandık ve seçim güvenliği konusunda tamamen hazırız. Bu arada Cumhurbaşkanı doğru söylüyor, 14 Mayıs’ta millet gerekeni yapacak” diye konuştu.

Beraber gidelim

Aslanoğlu, deprem bölgesinde CHP’li belediyelerin karşılaştığı zorluklar konusunda AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile bir görüşme yapıp yapmayacağına ilişkin soruya şu yanıtı verdi: “Kerem Ali Bey ile gidelim, Osmaniye’de İzmir belediyelerinin kurması gereken konteyner yerlerini belirleyelim. Kerem Ali Bey gelirse memnuniyetle gideriz.”

Dönüşümden kasıtları…

AKP Grup Toplantısı’nda gösterilen; hükümetin kentsel dönüşüm çalışmaları yaptığı ancak CHP’li belediyelerin engellemeye çalıştığı içerikli video ile ilgili görüşlerini açıklayan Aslanoğlu, “Hükümet de yok artık. Tek adam rejimi var. Kentsel dönüşüm yapmışlar da kepçeyle üstüne çıkıp durdurmuş muyuz? Nasıl engellemişiz? Kentsel dönüşümden kasıtları, ‘Buca Cezaevi’nin olduğu yere AVM yapacaktık, CHP engelledi’ ise doğru yapmışız” dedi.

İstifaya hasretiz

Yunanistan’da meydana gelen büyük tren kazası sonrasında Yunanistan Ulaştırma Bakanı’nın istifa etmesine yönelik değerlendirmelerinin sorulması üzerine Aslanoğlu, şu açıklamayı yaptı: “Toplumun hasret kaldığı şeylerden biri; büyük bir yıkımla, başarısızlıkla karşılaşıldığında kamu görevlilerinin istifa etmesi… Keşke bu toplumda bu alışkanlıkları çoğaltabilsek.”

Editör: Duygu Kaya