İspanya’nın ünlü yayın kuruluşu El Pais’te yayımlanan haber-analizde, Ankara’daki bir mahkemenin CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 2023 yılında seçildiği kurultayı iptal ederek eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu yeniden göreve getirmesinin parti içinde derin bir bölünmeye yol açtığını ve bunun muhalefetin seçimlerdeki şansını azaltabileceğini savundu.
“UYGUN MUHALEFET OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYOR”
Haberde "Bu hamle, birçok analistin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı uygulanabilir her türlü alternatifi bastırma stratejisinin yeni bir adımı olarak gördüğü bir girişim anlamına geliyor. Devleti yirmi yılı aşkın süredir kendi imajı ve anlayışına göre yeniden şekillendiren Erdoğan, şimdi de kendisine sadık ve kendi ölçülerine uygun bir muhalefet oluşturmaya çalışıyor" ifadelerine yer verildi.
“SEÇİM ZAFERİNDEN SONRA OPERASYONLAR BAŞLADI”
CHP’nin son yerel seçimlerde Türkiye’nin en büyük şehirlerini kazanmasının ardından çok sayıda CHP’li belediye başkanı ve belediye yöneticisinin yolsuzluk ve terör suçlamalarıyla soruşturmalara maruz kaldığını belirten El Pais, CHP’nin bu sürecin ardından kamuoyu yoklamalarında yükselişe geçtiğini, cumhurbaşkanı adaylarının da ihtimali bulunan isimler olarak görüldüğünü aktardı. Analizde, birçok gözlemcinin süreci yalnızca hukuki bir mesele olarak görmediği ve kararın Türkiye’de muhalefet üzerindeki baskıların son halkası olarak değerlendirildiği aktarıldı.
“BAĞIMSIZ BİR YARGI SÜRECİ DEĞİL”
Gazeteye konuşan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, CHP kurultayının iptal edilmesini "saf ve bağımsız bir yargı süreci" olarak değerlendirmenin mümkün olmadığını savundu. Sanchez Amor, süreçte "yargı ile AK Parti'nin siyasi çıkarları arasında mutlak bir koordinasyon" gördüğünü savundu. Yeni bir kurultayın yapılıp yapılmayacağına ilişkin kararın yargı süreçlerine bağlı kalmasını da eleştiren Sanchez Amor, "Sonuçta muhalefet partisinin seçimlerde rekabet edecek durumda olup olmayacağına ilişkin karar yeniden AK Parti'nin ve ülkenin siyasi iktidarının elinde olacak" dedi.
“ÇOK SAYIDA MUHALİF UZUN ZAMADIR TUTUKLU”
El Pais, parlamentoda da ağırlıklı olarak muhalefet milletvekillerini hedef alan çok sayıda dokunulmazlık dosyasının beklediğini, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dahil çok sayıda muhalif ismin uzun süredir tutuklu bulunduğunu kaydetti.


