TBMM'de partisinin haftalık grup toplantısında konuşan CHP lideri Özel, İliç'teki altın madeninde meydana gelen facianın normal şartlarda herhangi bir  demokraside 'turnusol' kağıdı vazifesi göreceğini söyledi. Böyle büyük bir faciadan sonra başbakanların cumhurbaşkanlarının istifa etseler ancak yeri olacağını belirten şöyle konuştu:

"Bu mesele, İliç meselesi aslında normal şartlarda herhangi bir demokraside turnosol kağıdı gibidir. Ve bu yaşandığında iktidarın öyle özeleştiri yapması, yapmıyorlar ama özeleştiri yapması da onları kurtaramaz. Dilemiyorlar ama özür de onları kurtaramaz. Değil bir bakan, başka bir ülkede olsan başbakan, cumhurbaşkanı istifa etse ancak yeridir. Çünkü bu İliç'i ilk kez duymuyoruz. Bu İliç, Erzincan İliç'teki altın madeni yılların çevre mücadelesinin, yılların demokratik kitle örgütlerinin, sivil toplum örgütlerinin, meslek örgütlerinin ve dahi CHP'nin bizzat çevreden sorumlu genel başkan yardımcılarımızın geçmişte gidip orada açıklamalar yaptığı, tehlikelere dikkat çektiği bir yerdir. Siyaset haklı çıkanın, söylediği doğru olanın karşılığını gördüğü, haksız çıkanın da hesabını verdiği bir müessesedir esasen. Ama öyle bir medya düzeni, öyle susturulmuş sesler, öyle bastırılmış sesler ve öyle haksız şekilde gündemin değiştirilmesi ile karşı karşıyayız ki grup kürsümüzün hemen tüm televizyonların yayında olduğu ilk dakikalarında bunları ifade etmeyi çok önemli görüyorum."

222 milyon TL'lik vergi borcu silindi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İliç altın madenini işleten şirkete üç yıl önce meydana gelen siyanür sızıntısı nedeni ile 16 milyon lira ceza kesildiğini ancak daha sonra 222 milyon liralık vergi borcunun affedildiğini söyledi.

"Bundan 3 yıl kadar önce orada siyanür sızıntısı oldu. Buna karşılık ortalık ayağa kalktı, göstermelik 3 aylığına durdurdular madeni. O günkü durdurma kapatmaya dönüşse bu felaket oluşmayacak. O madeni durdurdular, incelediler, suçlu buldular ve o madene tam 16 milyon 440 bin lira ceza kestiler. İlk duyunca büyük para caydırıcı diye düşünüyorsun. Bu ceza 16 milyon 440 bin lira kesildi. Sadece aylar sonra bu mecliste Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bazı şirketlere vergi affı getirdiklerinde bu şirket de yararlandı. Bu şirkete kesilen ceza 16 milyor küsur affedilen vergisi 222 milyon lira. İliç'i zehirlemenin, siyanürü sızdırmanın ve İliç'te insanların hayatına kastetmenin cezası 16 milyon, birkaç ay sonra burada kendilerine yapılan kıyak 222 milyon lira. Yani bütün vatandaşlarımız duymalıdır bilmelidir ki Recep Tayyip Erdoğan, onun haberi olmadan 222 milyon değil 2 milyon Türkiye'de el değiştiremez."

Editör: Özlem Çimen Durmaz