Gizem TABAN ŞEBER/ İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konak Belediye Başkan Aday Adayı Mimar Nilüfer Çınarlı Mutlu, İz Televizyonu’nda Özgür Coşkun ile Seçime Doğru programının konuğu oldu. CHP’li Mutlu göreve talip olma gerekçelerini ve hedeflerini anlattı.  

Kendisini tanıtarak sözlerine başlayan CHP Konak Belediye Başkan Aday Adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu, şöyle konuştu: “İzmirliyim. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunuyum. Mimarlar Odası’nda görev yaptım. Büyükşehir Belediyesi’nde yöneticilik yaptım. Bütün meslek hayatım kenti düşünmekle, kent için çalışmakla ve bu kentin paydaşlarının daha mutlu, daha güvenli bir yaşam çevresinde nasıl yaşayacağı üzerine kafa yormakla geçti. Kente, kentin sorunlarına, kadın haklarına, çocuk haklarına, çevre haklarına, insan haklarına ilişkin mücadeleyle geçen bir geçmişim oldu. Bu birikim ve mücadele bana çok şey kattı. Tüm bu bilgi birikimim ve deneyimimi, kentin sorunlarının çözümü için aktif rol alarak harcamaya karar verdim. Bu nedenle böyle bir yola çıktım.” 

Merkez olan bir Konak 

Göreve talip olma nedenlerini açıklayan CHP’li Nilüfer Çınarlı Mutlu, nasıl bir Konak hayal ettiğini de anlattı. Mutlu, şunları söyledi: “Ben 38 yıldır Konak’ta yaşıyorum. Konak’ı seviyorum ve çok sevdiğim, çok iyi bildiğim bu ilçeyi yönetmek istiyorum. Konak sadece Kordon’dan Kemeraltı’ndan ibaret değil. Konak eskiden kentin merkeziydi ama şimdi merkez biraz parçalandı, biraz Bornova’ya, Bayraklı’ya kaydı. Konak hala güçlü bir merkez olsa da ben eskisi gibi sanatın, ticaretin, kültürel hayatın merkezi olan bir Konak hayal ediyorum. Çeperlerinde, kamu olanaklarından eşit bir şekilde yararlanmasını sağlayamadığımız, nitelikli barınma sorununu çözemediğimiz bölgeleri de ele alarak herkesin yan yana yürüdüğü, adil ve eşit yurttaşlık temelinde bir yönetim arzuluyorum.” 

Unutmamak zorundasınız 

“Yerel yöneticilik anladığım; sabah evinden adım atan herkesin Konak’ta yaşadığı için kendini iyi hissetmesi ve aidiyet duygusu hissetmesi...” ifadeleriyle açıklamalarını sürdüren CHP’li Mutlu, “Konak’ın nüfusu aslında 330 bin ancak gündüz Konak’ın nüfusu 1 buçuk milyonu buluyor. Yani 330 bin kişiye değil 1 buçuk milyon kişiye hizmet ettiğinizi hiçbir zaman unutmamak zorundasınız. Bunu göz ardı etmeden hizmet etmeniz gerekiyor.” dedi. 

Dirençli kent yaratmalıyız 

Kentsel dönüşüm ve dirençli kent başlıkları altında hedeflerini aktaran CHP Aday Adayı Mutlu, “Yapılar konusunda hem estetik hem güvenlik sorunumuz var. Konak’ın yapı stoku eski... Deprem, karşılaştığımız ve karşılaşacağımız afetlerden biri, bunun yanı sıra küresel iklim kriziyle birlikte kapıda olan çeşitli afetler de var. Ekonomik kriz de bir afet... Dolayısıyla tüm afetlere karşı dirençli kent yaratmak için çalışmamız gerekiyor. Birinci sırada tabi ki deprem var. Çünkü barınma, herkesin anayasal hakkı. Ama o barınma da güvenli, nitelikli, sağlıklı yapılı bir çevrede olması gerekiyor. Bu yüzden öncelikle eski yapıların dönüşümünü sağlamalıyız. Konak son yıllarda nüfus kaybeden bir ilçe... Öncelikle bunun nedenlerini inceleyeceğiz. Dönüşümü de hızlı ve güvenli bir şekilde hayata geçireceğiz. Kongre merkezi, kütüphane, yeşil alan, kültür merkezi, çocuk parkları gibi çağdaş bir kentte olması gereken sosyal donatı alanı eksikliğini de kentsel dönüşüm planlarında tamamlayacağız. Bunları akılcı ve kamucu bakış açısıyla yapacağız” diye konuştu.  

Kentsel akupunktur 

İlçeye dair görüşleri ve hayata geçirmek istediği çalışmalardan söz eden CHP Konak Belediye Başkan Aday Adayı Mutlu, “Konak; Kemeraltı, Agora, Kadifekale, Kordon gibi simgeleri içinde barındırıyor. Bu kültürel ve tarihi mirasları öne çıkararak, iyileştirip güçlendirerek hem ulusal hem uluslararası turizmin hizmetine sunmak istiyoruz. Konak’ın yaya kenti olması gerektiğini düşünüyorum. Kaldırım işgalleri hepimizin yayalaşması önündeki en büyük engel... Yaya olarak sürdürülebilir bir dolaşım sağlamadığınızda bir süre sonra kenti yaşamamaya başlıyorsunuz. Ancak yaya dostu bir kent olduğunuzda ticaretiniz de sosyal-kültürel hayatınız da zenginleşiyor. Mimarlık da ‘kentsel akupunktur’ diye bir terim vardır. Bu, hemen dokunacağınız, fark yaratacağınız işleri yapmaktır. Bunlardan biri; kaldırım işgallerine son vermek... Bunun yanı sıra temizlik, atıkların ayrıştırılması, mevcut yeşil alanları saptayarak hızlıca çocuk parklarını devreye sokmak, mevcut binalarla hızlıca gençlik merkezleri, kütüphaneler hayata geçirmek” ifadelerini kullandı.  

Yoksulluğu sonlandıracağız 

Konak’ta kent yoksulluğunun çok fazla olduğunu söyleyen CHP’li Mutlu, “Biz yoksulluğu yönetmeyeceğiz el birliğiyle sonlandıracağız. Yoksulluğun yok edilmesi için çalışacağız. Bunun için, gençlerin önünü açmak adına birtakım inovasyon girişimleri yapacağız ama bir yandan da kent yoksullarına dokunacağız. Özellikle yoksulluktan en çok nasibini alan çocuklara ve öğrencilere dokunacağız. Fırsat eşitliğini sağlayacağız. En önemsediğim şey bu... Kamunun olanakları herkese eşit olarak sunulduğunda herkes daha mutlu olacak” diye konuştu.

Editör: Duygu Kaya