CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cemil Tugay Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı.

Parti içi konularla ilgili soruları yanıtlayan Tugay şunları söyledi:  "Genel seçimlerden sonra CHP seçmenleri hayal kırıklığı yaşadı. Hiçbir zaman iktidar olamayacak mıyız endişesi oluştu. Mevcut siyasi kadroların değişmesi gerekiyordu. Yeni partilere alıcı gözle baktı insanlar. Hiçbiri beklentiyi karşılayamadı. CHP, köklü ve yenilemeyi başarabilecek bir parti. Siyasi partiler kanunu gereği genel başkan değişimi çok zor. O süreci çok yakından takip ettim. Genel seçimlerden sonra toplantımız oldu, belediye başkanları çok üzgündü. Bir şeylerin değişmesi gerektiği söylendi. Genel Merkez biraz daha böyle devam edelim dedi. Özel ve bir grup yöneticimiz bu süreci daha tartışmamız yaşayalım diye uğraştılar ama karşılık bulmadı ve bir yarışa girildi"

Soyer'le görüşmesini anlattı

Değişim sürecinden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'le de görüştüğünü belirten Tugay, "Değişim olmasaydı başarısızlık riski vardı. Kurultay delegeleri içinde değişimden yana olan tektim. 56 delege içinde bir tek ben vardım. Kamuoyuna duyurmadan önce Soyer'e gittim. Halkımızın değişim beklediğini görüyorum, duyarsız kalamam dedim. Sizin de değişim taraftarı olmanızı diliyorum dedim. Deklerasyon yayımladı Soyer. O da değişim istiyordu ama değişimin liderleriyle ilgili durum gerçekleşmedi." dedi.

Doğru tarafta olmayı tercih ettim

Değişim süreci ile ilgili açıklamalar yapan Tugay sözlerine şöyle devam etti: "Özel ve İmamoğlu gibi liderler çok güvendiğim liderler. Tereddütsüz orada yer aldım. Kamuoyuna açıklama yaptım ve bu yönde çalıştım. O günlere geri dönsek, mümkün değil genel başkan değişmez düşüncesi vardı. O tarihte herhangi bir hesap içerisinde değildim. Siyasetten silinme riski yüksek olmasına rağmen doğru tarafta olmayı tercih ettim. Kurultay'da fikir ayrılığı yaşadığımız partililer içerisinde olanlar var. Onlara karşı bir saygısızlık veya bir zafer kazandık terimini kullanmam. Diğer taraf kaybetmedi. Bu görüş ayrılığını uzlaşma ile sonuçlanması gerektiğini düşünüyorum. Buna Soyer de dahil"

Tunç Soyer açıklaması

Tunç Soyer yerine kendisinin aday olması ile ilgili de konuşan Tugay,  "Soyer ile sahada beraber değiliz ama bizim ihtiyacımız olan bilgileri bize sağlıyor. Yakınlarda görüşeceğimizi düşünüyorum. Onu çok beğenerek aday oldum. Onun adaylaşmamasında bir katkım yok. Onun dışında adaylık sürecim yok. ‘Ben olmasam Soyer olurdu’ diye bir şey yok. Kurultay sonucu ile ilgili değil. Anket sonuçları var. Soyer çok değerli bir vizyona sahip bir lider ama bir taraftan da halkın beklentileri var" ifadelerini kullandı.

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na dair görüşlerini aktaran Tugay, "Kılıçdaroğlu hakkında hiçbirimiz saygısızca bir ifade kullanmadık. Özel ile fırsat buldukça görüşüyor Kılıçdaroğlu. Kılıçdaroğlu çok çalıştı biliyoruz. Halk bazen daha fazlasını istiyor bazen yeni yüzler istiyor. Kılıçdaroğlu'na eski partililerimize vefamızı iktidar olarak göstereceğiz diyor Özel. Düsturumuz bu, herkesi kucaklamaya çalışıyoruz. CHP'nin genel kimliği, dünya görüşü aynen duruyor. Sosyal demokrat kimlik ile beraber varlığına devam ediyor. Çağın gereğine göre donanımlandırmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Eşi anlattı: Asla pes etmez

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cemil Tugay’ın eşi Öznur Tugay samimi açıklamalarda bulundu. Eşi Cemil Tugay’la ilgili sorulara Öznur Tugay, “Adaylığından gayet memnunum. Cemil’i iyi biri olarak ona hep takıldığım bir konu var. Cerrah olarak popüler kültüre hitap ediyordu. Ancak çok kuvvetli sosyal demokrat yönü var. 16 yıldır evliyiz. Ben hemşireyim. Aynı serviste çalışıyorduk. Tanıştık ve evlendik. Cemil Tugay olduğu gibi…ikimiz de öyleyiz. Planlı hareket edemiyoruz. Dediğin yapan biri. Kararlıdır. Sessiz sakin…Ama asla pes etmez. Hep sakindir. Kızdığı zamanlar olur. Doğalı böyledir. Bu hafta içinde aynı günde 7 kadın öldürüldü. Bu çok çarpıcı bir yara. Kendi olan, kendi hayatında yanındaki kadına değer veren dinleyen bir siyasetçinin seçilmesini isterim. Biz dönüşmek zorundayız. Ancak bu kadın cinayetlerinin böyle önüne geçilebilecek. İyi bir yönetici olmak zorunda siyaset insanları. Bu bakış açısıyla değerli şeyler yapacağına inanırım. Bakış açımız vatandaş. umut etmek istiyorum. Bunun içinde vatandaş olarak üzerine düşeni yapması gerekiyor” dedi.

Tugay: Hanımdan korkarım

Cemil Tugay ise, “Hanımdan korkarım. Göçmen kızı. Yanlış yaptığımızda ses tonunda bir sertleşme olur. En büyük zenginliklerimizden biri ailem çocuklarım…İnsan en çok oradan besleniyor. Dışarıda çok fazla yara bere alıyorsunuz eve gidince onlar sizi iyileştiriyor. Onların haklarını ödeyemem" diye konuştu.

Editör: Özlem Çimen Durmaz