Gizem TABAN/İZ GAZETE- Yıkılan Buca Cezaevi’nin bulunduğu alanın akıbeti ile ilgili tartışmalar devam ederken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yıkılan cezaevinin bulunduğu alanda düzenlenen açıklamada; TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, Buca Belediyesi Başkan Yardımcısı Eşref Çakır, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Buca İlçe Başkanı Hacer Taş, Buca Belediyesi CHP meclis üyeleri, CHP İzmir İl Başkan Yardımcıları, Buca Cezaevi Özgürleşirken Platformu, TMMOB’a bağlı oda başkanları, CHP önceki dönem İzmir Milletvekili Musa Çam, Buca Kent Konseyi Başkanı Cem Unutmuş, sivil toplum kuruluşları ve dernekler ile Bucalılar yer aldı. Açıklama öncesinde CHP ile TMMOB arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

‘AKP’YE ALIŞTIK AMA…’

Cezaevi arazisinin tamamının yeşil alan olması çağrısının yapıldığı basın açıklaması öncesinde konuşan TMMOB İKK Sekreteri, Aykut Akdemir, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç'ın da açıklamada yer alması gerektiğine vurgu yaparak, “Biz bu alanda hatırası, aklı, tarihi olanlar olarak buradayız. Bu kapıda bekleyen çok insan vardı, bir diğer tarafıyla İzmir'in en büyük metropol ilçesi olan Buca'dayız. Toplanma alanı bile yok. Hasanağa Bahçesi dışında yeşil alanı olmayan bir ilçedeyiz. Burada kocaman bir alan yıkılıyor ve bu alan yıkıldıktan sonra buraya AVM yapma ihtiyacı duyuyor birileri. Birilerinin fıtratı bizim kaderimiz değil. AKP iktidarının fıtratı buraya AVM yapmak olabilir ama bizim kaderimiz o fıtrata katlanmak değil. Hadi AKP'nin fıtratına alıştık ama yerel yönetimlerin buranın AVM olması için teşne olması, buna destek atmış olması asıl yıkıcı olan ve aklımızı zorlayan şeydir. Bugün Buca Belediye Başkanı da burada olmalıydı. Buca Belediye Başkanı da ‘Ben burayı AVM değil, halk için yeşil alan yapacağım, halkın kullanımına, kamu yararına ayıracağım’ demeliydi” ifadelerini kullandı.

‘BAŞKAN YARDIMCISI BURADA’

Akdemir'in Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç'ın alanda olmadığını belirttiği konuşmasına kalabalıktan “Başkan yardımcısı” burada sesleri yükseldi. Akdemir ise "Gelsin, başkan yardımcısı konuşsun o zaman, buyursun gelsin" çağrısında bulundu.

‘İKİRCİKLİ DEĞİL NET OLUN’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’a çağrı yapan Akdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz her zaman akıldan, bilimden, teknikten, emekten, kamudan yana sözümüzü söyledik. Bugün de bunun için buradayız. O yüzden seçilmiş yönetimlerden en az bizi kadar cesur ve net olmalarını talep ediyoruz. Buraya dair sözlerini ikircikli değil net bir şekilde söylemeleri gerekir. Hem Büyükşehir hem de Buca Belediyesi'ne sesleniyoruz: Fıtratını bildiğimiz AKP gibi mi olacaksınız yoksa kamudan, emekten, halktan yana belediyecilik mi yapacaksınız? Buradan soruyoruz. Buca belediyesini burada söz söylemeye çağırıyoruz. Burası kamuya ayrılmalıdır, AVM yapılmamalıdır.”

‘HEDEFİ SAPTIRMAYALIM’

Akdemir'in açıklamasına CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş tepki gösterdi. CHP’li Taş, “Amacımız bir tartışma değil ama şu anda burada olanların neredeyse tamamı CHP'li. Belediye Başkan Yardımcımız, il başkan yardımcılarımız burada. Hedefi saptırmayalım” dedi.

‘ERHAN KILIÇ’ YANITI

Son olarak açıklama yapan Buca Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Çakır, “Öncelikle Erhan başkanımızın selamını söylemek isterim. Buca Cezaevi’nin kalkması için elinden gelen tüm çabayı gösteren Erhan Kılıç, buranın yeşil alan olması için Büyükşehir Belediyemiz ile beraber tüm yazışmaları yapmıştır. Meclis üyeleri olarak hepimiz buradayız. Biz buranın yeşil alan olmasını gönülden istiyoruz ve tüm yazışmalarımızı ona göre yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz. Burası yeşil alandır, yeşil alan kalacaktır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi