ÇEŞTOB’un tarihini ve kuruluş amacını anlatarak sözlerine başlayan Demir, “Çeşme’nin tanıtımını üstlenen bir birlik ve şu anda 140 üyesi var. Biz yalnızca ‘otelciler’ diyorduk şimdi turizmle ilgili iştiraki olan bütün kuruluşları üyelik anlamında davet ediyoruz. Biz bir aileyiz. Hepimizin dertleri dinleniyor. Üyelerimizin yol problemi varsa onu çözüyoruz, elektrik problemi varsa onu çözüyoruz. Belediye Başkanımız, kaymakamımız, emniyet müdürümüz herkes de yardımcı oluyor. Her türlü derde deva olmak için özellikle de turizm anlamında kurulmuş bir dernek. Çeşme’nin bugünlere gelmesinde de büyük katkısı olmuştur. Bizler her hafta toplantılarımızla ‘Çeşme için neler yararlı olabilir’ kararlarını alıyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Turizm Koordinasyon Kurulu’nda ÇEŞTOB olarak çalışmalar yaptıklarını kaydeden Demir, “Buralarda olmamız çok önemli. Çeşme ile ilgili sorunlarımız oldukça dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Visit İzmir toplantısına değinen Başkan Demir, İzmir’in turizmde Türkiye’nin bir parçası olduğunu ve Mobil Turizm Uygulaması Visit İzmir ile dünyanın neresinden olursa olsun herhangi bir gezginin, İzmir’in en ücra köşesindeki turizm destinasyonuna erişim konusunda her türlü bilgiye çok hızlı ulaşabileceğini söyledi. Başkan Demir, uygulamayı çok beğendini belirterek, “İzmir için bu uygulama gerekliydi” diye konuştu.

‘PLANLAMA NÜFUS ARTIŞINA GÖRE OLMALI’

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in yarımada ziyaretleri kapsamında Çeşme gezisinden de ipuçları veren Demir, “Tunç Başkan tüm Çeşme’yi neredeyse karış karış gezdi ve oradaki tarım ve turizmle ilgili ürünleri gördü. Biz Tunç Başkana üyelerimizden bize yansıyan sorun, isteklerimizi somut olarak ilettik. Tabi ki her destinasyonda olacak Çeşme’de de eksikler var bu eksiklerimizi ilettik. Zaten pandemi dönemindeyiz. Şu an vakaları sıfırladık. Biz de tüm yerli ve yabancı turistleri davet ediyoruz. Fakat Çeşme’nin bazı sokaklarının buna çok hazır olmadığını belirttik. Altyapı çalışmaları var bunların turizm sezonuna sarkmamasını istediğimizi söyledik. Tunç Başkan da gayet makul karşıladı” şeklinde konuştu. İzmir’den Çeşme’ye ulaşım sorunu olduğunu da kaydeden Demir, bu durumu aktardıklarını söyledi. Turizm çalışanlarının barınma sorunu için çözüm istediklerini çünkü artık ranttan dolayı Çeşme’de ev kiralamanın mümkün olmadığını ilettiklerini de kaydetti. Çeşme’nin İzmir’in gözbebeği olduğunu ve Çeşme’ye ciddi bir yatırım olduğunu hatırlattı. Demir, Çeşme’nin yol, internet, elektrik konusundaki planlanmaların kış nüfusuna göre değil yaz nüfusuna göre yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çeşme’deki son durumu anlatan Demir, “Aç kapa yaptık. Nisan’da açılış bekledik. Devletimizden hiçbir şey istemiyoruz sadece bu normalleşme kesintisiz devam etsin. Tabi ki bu devletin de iradesinde değil, dünyanın da iradesinde değil. İrade dışı olaylar gelişiyor. Vaka sayıları yükselince her şey pat diye duruyor. İzmir olarak vaka sayılarında diğer illere göre düşüş yaşıyoruz. Çeşme’ye bakınca geçen hafta İl Sağlık Müdürlüğü vaka sayısının sıfır olduğunu açıkladı. Bu konuda biz Çeşme olarak çok bilinçliyiz. Aslında turizm Çeşme’de doğdu. Kuşadası’nda birkaç otel vardı o zamanlar, Antalya hiç konuşulmazdı. Daha sonra ilerleyerek turizm Antalya’ya kadar ulaştı. Bizim bu destinasyonda yurtdışından pay çok büyük değil. Çeşme kaliteli bir destinasyon, kaliteli bir hizmet veriyor. Alaçatı’daki butik otellerin kopyası Türkiye’nin her yerine olduğu gibi yurtdışına taşınmaya başladı. Bu güzel bir duygu” ifadelerini kullandı.

‘HER ŞEY DAHİL KONSEPTİ YANLIŞ’

Çeşme’de 1-2 otelin dışında ‘her şey dahil’ konseptinin olmadığını o otellerin ve hatta Türkiye’nin bu yanlıştan dönmesi gerektiğini kaydeden Yakup Demir, “Türkiye bir ada değil, o kadar çok gezilecek yer yenilecek yemek var ki. ‘Her şey dahil’ kolay pazarlamadır. Turist turist olmaktan çıkıyor. Esnafa bir faydası olmuyor. Alışveriş, yemek bunlar turizmin dahilinde. Ancak bunlar olmayınca turizm olmuyor. O yüzden ‘her şey dahil’i istemiyoruz, istemeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Kademeli normalleşmenin 1 Haziran’da başlamasıyla ilgili Çeşme’nin son durumunu da aktaran Demir, 1 Haziran’dan beri otel telefonlarının susmadığını ve rezervasyonların full olduğunu söyledi. Demir, bu durumdan dolayı bazı otellerin satışlarını dahi durdurmak durumunda kaldığını kaydetti. Ancak planlamaların haftalık olduğunu şu an için turizmcilerin önlerini göremediğini ise sözlerine ekledi.

‘ÇOK EMEĞİ VAR’

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oranla ilişkilerini değerlendiren Demir, “Ekrem Bey öncelikle arkadaşımız. Çeşme’de çok emeği var, didine didine geldi bugünlere. Planları, projeleri var ancak pandemiye denk geldi. Belki yapacakları listesinde yapamadıkları var ama ben Ekrem Başkanın söz verdiği listeyi en kısa zamanda tamamlayacağına inanıyorum” dedi. Oran’ın, Ilıca Plajı’nı halkla buluşturmasına ise ‘ÇEŞTUR’un pahalılık algısını yıkmak için çalıştı, Ot Festivali’ne daha seçilmeden sahip çıktı, fuarlarımıza destek oldu’ şeklinde yorumladı.

Ege Turizm Merkezi projesinin bir anda çıktığını ancak projenin uygulanacağı alanın projeye çok uygun olduğunu söyleyen Demir, “Çeşme ve Ege’nin turizmini iyi anlamda destekleyecek ve Adnan Menderes Havaalanını bölgesini ayağa kaldıracak bir proje” yorumunda bulundu.

Demir, hep çalışmanın zor olduğunu tatile vakit ayrılması gerektiğini söyledi ve ruh sağlığının korunması gerektiğini hatırlatarak herkesi Çeşme’yi ziyaret etmeye davet etti.

Editör: Haber Merkezi