Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın cezaevindeki Can Atalay hakkındaki hüküm ile ilgili Yargıtay’dan gelen yazıyı TBMM Genel Kurulu’nda okutması sonrası Atalay’ın milletvekilliği düştü. Yaşanan bu gelişme sonrası Can Atalay'ın annesi Şükran Atalay ve babası Mustafa Atalay SÖZCÜ TV'ye konuştu. 

Kötü şeylerin geleceğinden korkuyorum

Anayasa'nın önemine vurgu yapan Mustafa Atalay, şu ifadeleri kullandı;

*Türkiye demokrasisine geçmiş olsun. Bu karardan sonra daha kötü şeylerin geleceğinden korkuyorum. Kamuoyuna gelecek şeylerden korkuyorum.

*Bu memlekette Anayasa yoksa hukuk, yoksa can güvenliği yoktur. En önemlisi de Anayasa yoksa, ekmek yoktur. 

*Seçilmeden önce de YSK, Can’ın milletvekilliğine engel bir durum yok diye onayladı, belgesini verdi. Sonra başvuruldu AYM’ye hak ihlalinden. Aynı günün akşamı Yargıtay 3. Dairesi, verilen cezayı onayladı. AYM kararına rağmen, Yargıtay’ın kararı okutuldu. Bu hepimizin uymakla zorunlu olduğumuz kanunların ana maddesi, anayasadır.

Meclis anayasal kurum olmaktan çıktı

*Anayasanın kararı uygulanmıyor yerel mahkeme tarafından. Ama Yargıtay’ın kararı okundu bugün. Meclis şu anda düşürme kararını okutarak bir anayasal kurum olmaktan çıktı.

*Yarın bir gün herkesin hukuk diye bir garantisi yoktur kanaatinde olacağım. Çünkü Yargıtay’ı anayasanın üzerine koydular.

*Evladım dirençlidir. Hem özverilidir, hem dirençlidir. 18 metrekare bir yerde yaşam koşullarını bilirsiniz. Biz evladımızı 1 saat ziyaret ediyoruz, 10 dakika telefonla görüşebiliyoruz. Allah’tan Can okumayı, araştırmayı çok sever. Bununla kendisini oyalıyor.

*Karar kesinleştikten sonra görüşmeci saatleri de değişti. Şimdi bizim anne baba olarak öncelikle oğlumuzun sağlığı önemlidir. Çok dikkat etmesine rağmen tereddütteyiz. Bir de Can, dışarıda çok üretken biriydi. Yurttaşına, vatanına, hak ihlaline uğrayan kişilere…

*Can’ı halktan, Somalı ailelerden kopardılar. Can’ı Aladağ’da yanan kızlarımızın anne babalarından kopardılar. Çorlu’da tren istasyonunda kaybettiğimiz çocukların ailelerinin haklarının savunulmasından kopardılar. 

Hukuk bir gün herkese lazım olacak

Anne Şükran Atalay ise, "Her şey o kadar açık ki bunu AK Partililer de biliyor. Bu çocuklar beraat ettiler. Bu çocuklar hem hukuken beraat ettiler hem de toplum vicdanında beraat ettiler. Bence vicdanlı AK Partililer de bunu onaylamıyorlar. Ben sokakta anket yapıyorum, herkese soruyorum, 'Can Atalay'ı tanıyor musunuz' diye. Bir tek olumsuz tepki almadım. Çünkü yakıştırabilecekleri bir şey yok. Terörist diyorlar, hangi terör örgütü üyesi? Bana söylesinler, bir şiddet görüntüsü göstersinler. Kafasına göre yazıyorlar, oyunlar oynuyorlar. Hukuk bir gün herkese lazım olacak" dedi.

Editör: Duygu Kaya