2020 yılında Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 32.520 Euro ile hibelendirilen “Stand Up For Environment-SU4E” isimli, 20201-IT02-KA229-079474 proje numaralı Erasmus+ KA229 Okul Ortaklığı Projesinin beşinci ve son toplantısı İtalya’nın Rieti şehrindeki IPSSEOA COSTAGGINI okulunun ev sahipliğinde 20-26 Mayıs 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen 5 günlük bu proje toplantısına dört farklı ülkeden toplamda 8 öğretmen ve 24 öğrenci katılım sağladı. Buca Anadolu Lisesi’ni temsilen ise Okul Müdürü Mehmet Kaya, proje yürütücüsü ve İngilizce öğretmeni Cem Göner ve 6 öğrenci katılım sağladı. Projenin toplantısında “Temiz Çevre” teması işlendi. Ortak okulların katılımcı öğrencileri ülkelerindeki bir sivil toplum örgütü ile birlikte “Çevre” temalı kampanyalar düzenleyip bu toplantıda düzenledikleri bu kampanyaların detaylarını diğer ortak ülkelerle paylaştılar. Böylelikle öğrenciler ülkelerindeki bir sivil toplum örgütü ile bir çevre kampanyasının nasıl düzenleneceğine dair bilgi, beceri ve deneyim sahibi oldular.
“Temiz Çevre” teması üzerine bu toplantıda çeşitli seminerler alan öğrenci ve öğretmenler, yerinde ziyaretler gerçekleştirerek de seminerlerde aldıkları bilgileri yerinde uygulamada gözlemledi Sonrasında öğrenciler internet tabanlı bir uygulama kullanarak okullarda kullanılabilecek kendi ülkelerinde düzenledikleri çevre kampanyalarını tanıtan ve duyuran bilinçlendirici dijital posterler tasarladı.
Bununla birlikte, çevre teması üzerine kurulmuş bu projenin bir gereği olarak öğrenci ve öğretmenlere ev sahibi okulun da uygulamakta olduğu “Yiyecek Atığını ve İsrafı Önleme” amaçlı çeşitli atölyeler düzenlendi. Bu sayede öğrenci ve öğretmenler arta kalan yiyeceklerden çeşitli menüler oluşturma becerisine ve deneyimine sahip oldu.
Ev sahibi öğretmen ve öğrenciler katılımcı diğer öğretmen ve öğrenciler için günün kalan zamanlarında ise Rieti ve Roma şehirlerini tanıtan kültürel geziler düzenledi.

20230521_141220

Buca Anadolu Lisesi İngilizce öğretmeni ve Proje yürütücüsü Cem Göner, 2,5 yıldır süren bu proje için şunları dile getirdi:

 “2020 yılında Türkiye Ulusal Ajansı tarafından onaylanıp hibelendirelen bu Erasmus+ projemizi, bizler ve proje ortağımız 4 farklı ülkenin özverisi ve gayreti ile başarılı bir şekilde yürütmekteyiz. Şu ana kadar gerçekleştirilen 5 proje toplantısına okulumuzdan 24 öğrenci ve 5 öğretmen yurt dışında bu ülkelerde bulunma ve bu projenin bir parçası olma şansını yakaladılar. Öncelikle öğrencilerimizdeki çevre bilincinin artırılmasına ve onların doğaya karşı sorumlu bir birey olmalarını sağlamaya yönelik bu proje ayrıca öğrencilerin dil gelişimlerini, Avrupa vatandaşı yaşıtlarıyla iletişim becerilerini destekleyen eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Buna ek olarak, toplantılarda yer alan öğretmenlerin de birbirleriyle olan etkileşimleri sayesinde öğretmenlerin kültürel farkındalıklarının arttığını ve meslektaşlarının kendi ülkelerindeki ifa ettikleri mesleklerine dair birçok bilgi alışverişi yaptıklarını da rahatlıkla dile getirebiliriz. Uzun soluklu yürütmekte olduğumuz bu projenin bir çıktısı olarak da Buca Anadolu Lisesi proje görevlisi öğretmen ve öğrencileri olarak artık Uluslararası projelerde yer almak için daha hazır ve istekliyiz.”

20230524_214757-1

Proje yürütücüsü Cem Göner, 2020 yılından bu yana sürdürdükleri bu proje ile genel bilgileri ve daha öncesinde katıldıkları proje toplantılarının detaylarını da paylaştı:

“Proje ortakları olan Türkiye, İtalya, Litvanya, Romanya ve Portekiz ülkelerinde yer alan ortak okullarda “Çevre Bilinci ve Farkındalığı” üzerine iyi uygulamaların değişimi temel amacı ile yürütülmekte olan bu proje, ayrıca katılımcı öğretmen ve öğrenciler arasındaki kültürel etkileşime ve farkındalığa, dil becerilerinin gelişimine de katkı sağlamaktadır.
Buca Anadolu Lisesi 2 öğretmen ve 6 Öğrenci ile birlikte İlk proje toplantısına 12-18 Aralık,2021 tarihinde Portekiz ülkesindeki Rio Tinto şehrindeki AERT - Agrupamento de Escolas de Rio Tinto okulunda katıldı. Ev sahibi okul bu tarihler arasında “Su” temasına ilişkin çeşitli seminerler, öğrenciler arası çalıştaylar ve yerinde ziyaretler gerçekleştirdi. Öğrenciler “Su” teması üzerine uluslararası gruplar halinde çalıştaylar düzenleyerek hem sahip oldukları çevre bilincini artırdılar hem de takım çalışmasının gereği dil ve iletişim becerilerini geliştirdiler. Ayrıca düzenlenen kültürel geziler sayesinde Buca Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri Portekiz ülkesindeki çeşitli bölgeleri tanıma fırsatı buldu.

7-11 Kasım,2022 tarihinde Romanya ülkesi Satu Mare şehrinde bulunan Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” okulunun ev sahipliği yaptığı 2. Proje toplantısı gerçekleştirildi. 2 öğretmen ve 6 öğrenciyle katılım sağlayan Buca Anadolu Lisesi ve diğer ortak ülkeler bu 5 günlük toplantıda “Sürdürülebilir/Alternatif  Enerji Kaynakları” teması üzerine birçok seminer alıp, yerinde ziyaretler gerçekleştirdi.

5-9 Aralık,2022 tarihinde Litvanya ülkesindeki Graziskia şehrinde bulunan Vilkaviškio r. Graziskiu gimnazija okulunda düzenlenen 3. Proje toplantısında ise “Atık Yönetimi” teması işlendi. Bu toplantıya da 2 Öğretmen ve 6 Öğrenci olarak katılım sağlandı. Katılımcı öğrenciler ve öğretmenler toplantı teması üzerine seminerler aldılar ve öğrenciler kendi ülkelerindeki atık yönetimine ve etkilerine dair sunumlarını gerçekleştirdi. Daha sonrasında ise atık yönetimi kapsamında çeşitli tesislere yerinde ziyaretler gerçekleştirildi. Alınan seminerler ve yerinde ziyaretler sonrasında öğrenciler uluslararası gruplarda çeşitli çalıştaylar düzenledi. Kış mevsimine ve kar sezonuna da denk gelen bu toplantı özellikle Türkiye ortağı olan Buca Anadolu Lisesi Okulu öğrencileri ve öğretmenleri için eşsiz bir deneyim oldu. Ayrıca düzenlenen kültürel geziler hem öğretmenlere hem de öğrencilere Litvanya ülkesine ait pek çok yeri görme ve tanıma şansını onlara sunmuş oldu.

06-10 Mart 2023 tarihleri arasındaki 4. proje toplantısına ise Buca Anadolu
Lisesi ev sahipliği yaptı. Bu toplantıya 4 farklı ülkeden toplamda 9 öğretmen ve 21 öğrenci katılım sağladılar. Buca Anadolu Lisesi ev sahipliğindeki bu toplantı, Okul Müdürü Mehmet Kaya sorumluluğunda, proje yürütücüsü ve İngilizce öğretmeni Cem Göner ve Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk tarafından gerçekleştirildi. Projenin bu toplantısında “Hava” teması işlendi. Ortak okulların katılımcı öğrencileri ülkelerindeki “Hava ve Ulusal Hava Politikası” ile ilgili hazırlamış oldukları sunumları gerçekleştirdi. Bahsi geçen tema üzerine çeşitli seminerler alan öğrenci ve öğretmenler, yerinde ziyaretler gerçekleştirerek seminerlerde aldıkları bilgileri yerinde uygulamada gözlemlediler. Sonrasında öğrenciler internet tabanlı bir uygulama kullanarak okullarda kullanılabilecek bilinçlendirici posterler tasarladılar. Bununla birlikte, çevre teması üzerine kurulmuş bu projenin bir gereği olarak öğrenci ve öğretmenlere teneke kutu içeceklerin kutularını bir mini saksıya dönüştürebilecekleri etkinlik düzenlendi. Bu sayede öğrenci ve öğretmenler kendi mini saksılarını oluşturdu. Ev sahibi öğretmen ve öğrenciler katılımcı diğer öğretmen ve öğrenciler için günün kalan zamanlarında ise İzmir’i tanıtan ve İzmir’e özgü birçok özelliği deneyimle fırsatı sunan kültürel geziler düzenledi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Duygu Kaya