İzmir kendine özgü kelimeleri ile de sık sık gündeme geliyor. İzmir'de simite gevrek, çekirdeğe çiğdem deniyor. Peki İzmir'de adı başka olan yiyecekler hangileri...

Çiğdem: İzmir'de çekirdeğe çiğdem denilir. Bu kadar lezzetli bir şeyi çekirdek diye geçiştirmek İzmirlilere göre haksızlık.

Kumru: Kumru son yıllarda başka yerlerde de yapılmaya başlansa da İzmir'deki gibi olmaz. Çünkü kumru İzmir'de özel ekmeği ile İzmirlilere özgü yapılır.

Pastiç: İlk bakışta ay çöreğine benzetebileceğiniz pastiç aslında İzmir'in mis kokulu pastanelerine özgü bir tarif. Lakin bunu anlatmak zor. Kuru üzümlü, kakaolu iç harcıyla ve tarçınlı olmasıyla ayçöreğinden ayrılır.

Gevrek: En çok gündeme gelen konulardan biridir İzmirlilerin simit yerine gevrek demesi. Bunun nedeni İzmir simidinin çok daha gevrek ve hamuruyla farklı olması.

Domat: Yemeklerin, salataların vazgeçilmezi domatese İzmir'de domat denir.

Şambali: Aslında adından anlaşılacağı gibi Şam’dan gelen, fakat ülkemize İzmir’in tanıttığı bir tatlıdır. Özelliği ise diğer şerbetli tatlılardan farklı olmasıdır. Harcında un, yağ ve yumurta içermez. Ana malzemeleri irmik, şeker, yoğurt veya süttür. Üstü ve altı daha kıtırdır. Üstüne fıstık ekilir ya da Ödemiş ilçesinde olduğu gibi kaymakla birlikte servis edilir.

Patlıcan çığırtma: Patlıcan çığırtma özellikle Bergama yöresine ait bir yemektir. Görenler şakşuka veya imambayıldıya benzetse de patlıcanların iri doğranması, soğansız oluşu onu bu yemeklerden ayırır.

Editör: Özlem Çimen Durmaz