Bazı tatlılar Türkiye'de özel günlerde yapılıyor. Bayramlarda, düğünlerde, ölüm durumunda bu tatlılar yapılır. Türkiye'de yapılan özel gün geleneksel tatlılarını sizin için derledik.


Bolluk ve bereketin tatlısı: Aşure

Geleneksel tatlılardan biridir Aşure. Aşure geneldi Muharrem ayının 10. gününde yapılır. Bolluk ve bereketi temsil eden aşure, bol bol yapılır ve komşulara da dağıtılır. Aşurenin ana maddesi buğdaydır. İçine nohut, kuru fasulye, fıstık, ceviz, nar taneleri, kuş üzümü gibi birçok malzeme konulur. İçine konan malzemelerin miktarı farklı inanışlara göre yedi, on iki veya kırk bir türlü olabilir.

Ramazan ayının tatlısı: Güllaç

Güllaç tatlısı Ramazan ayı ile özdeşleşmiş bir tatlıdır. İncecik kırılgan güllaç yufkaları sac tavalar üstünde nişastalı akıtma bir hamurla yapılır, kurutulur ve ağırlık altında düzleştirilir. Bu güllaç yaprakları gül suyu ile tatlandırılmış süt ile yumuşatılarak kat kat tepsilere yayılır, aralarına bölgesine göre ceviz veya badem döşenir.

Sütlü tatlılar arasında en hafif lezzete sahip olan tatlılardan biridir.

Ölüm ve doğumun tatlısı: Güllabiye

Türk kültüründe helvanın da ayrı bir yeri vardır. Genellikle ölüm durumunda yapılan helvalar bazen doğumlarda da yapılır. Helva, Osmanlı saray mutfaklarında reçel, şurup, macun gibi tatlı çeşitlerinin hazırlandığı helvahane ocağında yapılırdı. “Helvaciyan-ı hassa” saray aşçıları arasındaki tatlıcılar için kullanılan genel tabirdir. Osmanlı mutfağında, un, pirinç unu, nişasta, sadeyağ, şeker, bal, pekmez, badem, fıstık, gülsuyu, süt veya şerbetle hazırlanan helvalar farklı isimlerle anılmıştır.

Bayramların vazgeçilmezi: Ev baklava

Türk mutfak geleneğinin vazgeçilmez tatlılarından biri de ev baklavası. İncecik açılan yufkanın arasına ceviz, antep fıstığı, tarçın gibi karışımlar konularak yapılır. Bayramlarda, özellikle de Ramazan Bayramı’nda baklava yapmak köylerden kentlere yaygın bir gelenektir. Günümüzde baklavacılarda yapılan ile ev baklavası incelik açısından farklı olur. Ev baklavalarında geleneksel olarak ceviz ve fındık tercih edilirken, çarşı baklavalarında Antep fıstığı öncelik kazanmıştır.


En çok İzmir'de görülür: Saray lokma

Özel gün tatlılarından biri de Saray Lokmasıdır. Ölen kişinin ardından hayır için cenazeden üç gün, yedi gün ve kırk gün sonra lokma döktürülerek dağıtılır. Bu tatlıya en çok İzmir'de rastlanır. İzmir'de sadece ölümlerde değil bazen kutlama durumlarında da lokma döktürme geleneceği vardır.

Editör: Özlem Çimen Durmaz