Dünya çapında çok sayıda ülkede yaygınlaşan yeryüzü pazarlarının Türkiye'deki ilk temsilcisi ise Foça oldu. Foça'dan sonra Adana'da, Kastamonu'da, Muğla'da, Şile'de ve Tarsus'ta yeryüzü pazarı kurulmaya başlandı.

Foça'da 2011 yılında başlatılan pazarda tamamen ev yapımı ve doğal olan ekmek, taze meyve ve sebzeler, taze otlar, mantarlar, peynirler, süt, yoğurt gibi ürünler satılıyor.

Bu pazarda satılan ürünlerin hiçbiri halden alınmıyor. Her pazarcı kendi ürettiği ürününü satıyor. Her üretici, müşterilerine aynı zamanda sattığı ürün hakkında bilgi veriyor.

Yeryüzü pazarları (earth markets), hızlı yaşam temposuna karşı bir duruş geliştirmek ve yok olmaya yüz tutmuş yerel yeme- içme alışkanlıklarını korumak amacıyla 1989 yılında İtalya’da başlatılan Slow Food hareketinin bir parçası. Bir çok ülkede faaliyette bulunan yeryüzü pazarlarının Türkiye'de ise 6 üyesi bulunuyor.

Sağlıklı ve hakkaniyetli beslenme kurallarını hayata geçirmek için kurulan bu pazarlar, iyi, adil ve temiz üretim yapan yerli üreticilerin tüketicilerle buluşmasını sağlamasının yanı sıra yerel gıda kültürlerinin ve biyoçeşitliliğin korunması açısından da önemli bir görev üstleniyor.

İzmir'de trafik kavgası: Tartıştığı kişiyi satırla darbetti İzmir'de trafik kavgası: Tartıştığı kişiyi satırla darbetti

Bu pazarda öyle herkes de satış yapamıyor. Mesela bu pazarda satış yapmak için Foça'ya 40 kilometre sınırı var. Bu sınırın dışında kalan üreticiler pazara kabul edilmiyor. Aynı zamanda pazarda satış yapan üreticilerin sattığı ürünü kendisinin üretmesi de şart.

Foça Yeryüzü Pazarı, her Pazar günü 08:30- 18:00 arasında Foça Pazaryeri'nde kuruluyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ