İzmir'in köyleri genellikle hafta sonunu eğlenceli geçirmek isteyen İzmirlilerin tercihi oluyor. Bu köylerden biri de Urla ilçesine bağlı olan Barbaros Köyü.

Barbaros Köyü genellikle her yıl düzenlenen Oyuk Festivali ile ünlü bir köydür. Oyuk ise aslında korkuluk demektir. Köyün sokaklarını gezerken karşınıza özenle süslenmiş korkuluklar çıkacaktır. Bu köyü farklı kılan bir diğer şey ise çat kapı evleridir. Bu konuya birazdan yine geleceğim ama önce Barbaros'u biraz tanıyalım.

Biliyorsunuz ki 2014 yılında çıkan bir yasa ile köyler kalktı ve mahalle olarak geçmeye başladı. O yüzden her ne kadar gerçekte adı Barbaros Mahallesi de olsa ben köy demeye devam edeceğim.

Bu köyün eski adı Sıradam'dır. Köy il olarak Çeşme ilçesine bağlıymış ancak sonradan Urla ilçesine bağlanmış.

İzmir'de turizmin gelişmesi ve köylülere geçim kaynağı olması adına köylerde festivaller düzenlenmeye başlandı. Bu köyde de Korkuluk yani onların deyimiyle Oyuk Festivali her yıl düzenleniyor. Festival zamanı birçok insan buraya akın ediyor. Köylüler festival sayesinde yaptıkları ürünleri satma imkanı bulurken, vatandaşlar da keyifli bir gün geçirerek evlerine dönüyor.

Köyde mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biri de Barbaros Köyü Emek, Kültür ve Sanat Evi. Burası İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Şube Müdürlüğü’nden emekli Batuhan Bozkurt ve eşi Zeynep Bozkurt’un çalışmalarıyla eski köy okulunun kültür evine dönüştürülmesiyle oluşturulmuş. Batuhan Bey, burada kendi keşfettiği “taş mozaik” resim tekniğinin atölyelerini de veriyor.

Köye gittiğinizde bir soluklanmak, çay veya kahve içmek isterseniz de köy meydanında bulunan kahveye uğramanızı tavsiye ediyoruz. Aynı zamanda köyde bir de kafe bulunuyor.

Eğer köye gitmişken birkaç gün kalayım diyorsanız da size tavsiyemiz Hobbit House Barbaros. Burada konaklayabilir ve yemek yiyebilirsiniz.

Yemek demişken asıl konumuza da dönelim Çat Kapı evleri.

Çat Kapı Evleri uygulaması 2016 yılında başlamış. Amaç yöresel yemekleri tanıtmak, köye gelen insanları doyurmak ve geçim sorunu yaşayan köylülere kazanç sağlamak.

Köye gittiğinizde bazı kapıların üzerinde Çat Kapı yazdığını göreceksiniz. Bu kapıyı çalıp bir ücret karşılığında sofralara konuk olabilirsiniz.

Köye özgü lezzetlerden bazıları ise katmer, köy loru ve çeşitli otlardan yapılan ve odun ateşinde pişirilen Çalkamaya.

Barbaros köyü nerede?


İzmir’in Urla İlçesi’ne bağlı Barbaros, kent merkezine 55 km uzaklıkta bulunuyor. Köy, Urla’ya  ise 22 km mesafede.


Barbaros Köyü'ne nasıl gidilir?


İzmir kent merkezi ile Barbaros arasında 55 km’lik mesafe bulunuyor. Özel aracınız ile yaklaşık 1 saatlik yolculuğun sonunda Barbaros’a ulaşabilirsiniz. İzmir Çeşme Otoyolu üzerinden D300 yönünde sola dönerek, Barbaros Köy Yolu Caddesi’ni takip ederek hedefinize ulaşabilirsiniz. Urla’ya ortalama 20 km uzaklıkta yer alan Barbaros Köyü’ne Urla’dan, özel aracınız ile 20-25 dakikada gidebilirsiniz.

Eğer toplu ulaşımla köyü gitmek isterseniz de önce Fahrettin Altay Aktarma merkezinden Urla otobüsüne binmeniz gerekiyor. Urla'dan da Barbaros köyüne giden otobüsler mevcut.

Editör: Özlem Çimen Durmaz