Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde bulunan Adatepe Köyü bir zamanlar Türklerin ve Rumların birlikte yaşadığı bir köydür.

İzmir'e 3.5 saat mesafede olan Adatepe, 1980’li yıllarda, büyük kent yaşamından kaçan bir grup tarafından keşfedilmiştir. Bu grup, köyde harabe sayılabilecek yapıları satın alıp, geleneksel mimariye sadık kalarak binaları yaşanılan mekânlara dönüştürmüşlerdir. Bugün köyün yerlileriyle dışarıdan gelenler uyum içinde yaşamaktadırlar. İki yaşlı çınarın yer aldığı meydan, köyün kalbinin attığı yerdir. 1989 yılında kentsel SİT alanı ilan edilen köy, bölgedeki tek korunan köy olma özelliğini de taşımaktadır.

1924 yılındaki Büyük Mübadele’de buradaki Rumlar Yunanistan’a giderken yerlerine Girit’ten Müslüman Türkler köye yerleştirilmiştir. Kazdağları’nın güney eteklerinde zeytinliklerle çevrili taş evleri ve serin gölgeli sokaklarıyla bir rüya beldesidir. Genellikle iki katlı taş yapılarıyla dikkat çeken köyde, bütün yapılar iç avlulu ve bahçelidir. Ana binaları iki katlı olup, yaşam alt katta geçmekte, üst katta ise yatma bölümleri bulunmaktadır.

Köyün hemen yakınında “Zeus Altarı” olarak ünlenen sunak yeri vardır. Çevreye hâkim bir tepede olan sunak yerinde, taş bir oda ve su dolu bir sarnıç bulunmaktadır. Zeus Sunağı’nın bulunduğu tepeye çıktığınızda ise sizi büyüleyici bir manzara karşılar.

Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan köy, orijinal taş yapısıyla yerli ve yabancıların dikkatini çeken taş evler, gerçekten görülmeye değerdir.

Adatepe‘nin dikkat çeken özelliklerinden birisi de, sağlık için yararlı olan zeytin sütünün üretim merkezi olmasıdır.

Adatepe'de gezilecek yerler

-Adatepe Taş Mektep
-Zeus altarı
-Zeytin müzesi
-Kazdağları Milli Parkı
-Assos
-Yeşilyurt

Adatepe'ye nasıl gidilir?

İzmir Adatepe arası 230 kilometre 3,5 saat sürmektedir.

İzmir-Çanakkale Karayolu üzerinde bulunan Küçükkuyu beldesi Adatepe’ye en yakın işlek nokta. Çanakkale-İzmir güzergahında seferleri bulunan şehirlerarası otobüs firmalarının birçoğu Küçükkuyu’da duruyor. Küçükkuyu’dan Adatepe Köyü’ne minibüs, otobüs ve taksi ile ulaşılabiliyor.

Editör: Özlem Çimen Durmaz