Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve mahalle sakinleri iş birliği ile düzenlenen geleneksel 3. Kaz Bayramı etkinliği, kent sakinlerinin yoğun katılımıyla İzmit Eseler köyünde gerçekleştirildi. Geçmişi 200 yıl öncesine dayanan Kaz Bayramı etkinliği için çeşitli ritüeller de gerçekleştirildi. Kaz Bayramı’nda Kocaeli’nin yöresel ve kültürel değerlerinin sergilenmesi sağlandı. Köylülerin üretmiş oldukları yöresel ürünleri satabilecekleri stantlar yer aldı. Geleneksel yöntemle pişirilen kazlar, yufka eşliğinde etkinliğe katılan vatandaşlara servis edildi. Çevre il ve ilçeler ile farklı köylerden gelen yüzlerce kişi saatlerce pişen 500 kazı afiyet ile yedi.

Kültürel mirasa sahip çıkmalıyız

Kaz Bayramı’nın geleneksel hale geldiğini söyleyen Kocaeli Kent Konseyi Ali Korkmaz, “Kültürel mirasa sahip çıkmalıyız. Kültür değerlerimizin ön plana çıktığı bu programlar çok önemlidir. Kocaeli Kent Konseyi olarak her anlamda yerel kültürümüze, kültürel değerlerimize sahip çıkıyoruz.” dedi.

Kazların sofraya geliş süreci

Kaz Bayramı her yıl ocak ayının ikinci yarısında, köy büyüklerinin belirlediği tarihte kutlanıyor. Bayram hazırlıkları imece usulüyle kuru yufka açılması ve kazların besiye çekilmesiyle başlıyor. Kazların pişirilmesi sırasında kullanılacak olan doğal şişler kızılcık ağacından kesilerek hazırlanıyor. Bayramdan 2 gün önce toplu halde kesilen kazların tüyleri ve içi temizlenerek, bir gece dinlenmeye bırakılarak, donan yağı “baş ayak yemeği” yapmak üzere alınıyor. Kazın eti kadar yağı da yıllık ihtiyacı karşılıyor. Bir gün süreyle suya yatırılan kazlar, bayram sabahı sudan çıkarılarak şişlere dizilerek, kaz tavalarının içerisine bir miktar su koyularak fırına sürülüyor. İkindi vakti fırından alınan kazlar, kaz yağıyla ıslatılmış tirit, taşlık dolması, şekerli börek, kaz ciğerli börek ve erik hoşafı eşliğinde sofralardaki yerini alarak misafirlere ikram ediliyor.

Kaynak: İHA