İzmir’in Gaziemir ilçesindeki Ege Serbest Bölgesi’nde bulunan ABD sermayeli Gates Endüstriyel Metal Kauçuk Sanayi ve Ticaret A.Ş. işletmesinde, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler, toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, yarın saat 11.00’de greve çıkacak. 

Kadın işçilerin çoğunlukta olduğu bu işyerinde üyeler, tam da kadınların uluslararası mücadele günü olan 8 Mart’ta grev pankartını asacak. DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve sendika Genel Başkanı Özkan Atar ile Genel Yönetim Kurulu üyeleri, Gates işçileriyle birlikte grev alanında bir basın açıklaması gerçekleştirecek. 

Sendika ile GATES işvereni arasında 1. Dönem Toplu İş Sözleşmesi için görüşmeler, 27 Eylül 2023’te başladı. İşverenle yapılan beş görüşmede, ücret ve sosyal haklara ilişkin maddelerde anlaşma sağlanamadı. İşkolunda 150 bini aşkın metal işçisinin sözleşmesi çok yakın bir zamanda sonuçlanmışken GATES işvereninin çok daha düşük ücretleri ve kabul edilemez koşulları dayatması, görüşmelerin tıkanmasına neden oldu. Arabuluculuk sürecinde de ilerleme kaydedilememesi üzerine, Genel Yönetim Kurulumuz 6 Şubat’ta, 8 Mart’ta uygulamaya koymak üzere grev kararı aldı. 

 

Editör: Tuğkan Üsküp