İzmir'in Seferihisar ilçesi özellikle yaz aylarında vatandaşların akınına uğruyor. Türkiye'nin ilk sakin şehri olan Seferihisar sadece güzelli ile değil meşhur yemekleri ile de dikkat çekiyor.

Bu yemeklerden biri de Sakız tarhanası. Sakız tarhanası, İzmir’in Seferihisar ilçesine özgü, damla sakızı ve karanfil ile aromalandırılmış, süt ve un ile yoğrulmuş, irmik taneleri şeklinde kurutulmuş bir tarhana çeşididir. Sakız tarhanası, hem çorba hem de pide olarak tüketilebilmektedir. Sakız tarhanasının yapımı, geleneksel yöntemlerle yılın her ayında gerçekleştirilebilmektedir.

Sakız tarhanası, Seferihisar’ın Citta Slow (Yavaş Şehir) ünvanına sahip olmasında da önemli bir rol oynamıştır. Sakız tarhanası, bölgenin kültürel mirasını, doğal kaynaklarını ve yerel üretimini koruyan ve tanıtan bir üründür. Sakız tarhanası, Seferihisar’ın gururu ve damak tadıdır.

Sakız tarhanasının pişirilmesi ise oldukça basittir. Bir miktar et suyu kaynatılır ve içine 2-3 kaşık tarhana eklenir. Sürekli karıştırarak köpürmeye başlayana kadar pişirilir. Servis yapılırken, tereyağında tulum peyniri ile kavrulan ekmek parçaları üzerine serpilir. Sakız tarhanası, lezzetli, besleyici ve sağlıklı bir çorbadır.

Sakız tarhanası nasıl yapılır?


Tatlı Tarhana, Seferihisar’da tarhana; un, süt, damla sakızı, yumurta ve karanfil koyularak diğerlerinden farklı olarak yapılır.

Malzemeler

2 kg has buğday unu

1 kg süt

150 gr damla sakızı

100 gr karanfil

1 tutam toz tarçın

2 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Un elekle elenir havuz şeklinde ortası açılır. Unun ortasına kaynatılıp soğtulmuş  1lt süt dökülür. Damla sakızı havanda veya mutfak robotunda ezilir kolay ezilmesini sağlamak için biraz unla karıştırılıp dövülür (Ezilir).   Karanfil de aynı şekilde dövülür, una hepsi birlikte karıştırılıp  yoğrulur,  sert bir hamur elde edildikten sonra  elde ettiğimiz hamuru biraz dinlendirip,  serin  ve rüzgarlı bir yerde parçalayıp sofra bezinin üzerine serilir.  Hamur sofra bezinin  üzerinde alt üst çevrilir ceviz büyüklüğünde parçalanır, ovalamak için kuruması beklenir.  Avuç içi ile sofra bezinde ovalanan tarhana elekten geçirilir . İrmik taneleri şeklinde bir tepsiye alınr kurumaya bırakılır ve kuruyan tarhana bez keselerde daha sonra pişirilmesi için saklanılır.

Pişirilmesi: Tencereye bir miktar et suyu konur kaynayınca 2-3 kaşık tarhana konulur karıştırılır. Köpürmeye başlayınca altı kapatılır.  Ayrıca bayat ekmekler küçük küçük parçalanıp tereyağında tulum peyniri ile kavrulur.  Tabaklara servis yapılır. Halk arasında kıtırdaklı tarhana da denilir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz