Yeryüzü Pazarları, Slow Food ilkelerine uygun olarak işleyen uluslararası bir üretici pazarı ağıdır. İtalya'da başlatılan bu harekete Türkiye'den şimdiye kadar 6 pazar katılmıştır. Türkiye'den bu ünvanı alan ilk pazar ise Foça Yeryüzü Pazarı oldu.

İlk yeryüzü pazarı Foça

İzmir'de bulunan Foça yerel pazarı, Türkiye'de yeryüzü pazarı ünvanını alan ilk pazar. Bu pazarda satılan bütün ürünler tamamen doğal ve el yapımı. Pazardaki ürünler özenle tezgahlara diziliyor, ürünleri satın alanlara nasıl pişirileceği özenle anlatılıyor.

Bu pazarda satış yapmak isteyen üreticiler belli koşulları sağlamak zorunda. Foça'dan 40 kilometre uzakta olan bir kişi burada satış yapamıyor mesela.

Pazarda ekmek, taze meyve, zeytin, zeytinyağı, reçel, bal, yöresel otlar, peynir gibi tamamen el üretimi doğal ürünler satılıyor.

Tarsus'ta yeryüzü pazarı

Mersin'in Tarsus şehrinde kurulan pazar da yeryüzü pazarı ünvanını aldı. 60 yerel üreticiden oluşan pazarda turunç ekşisi, tort peyniri, patkara üzümü, sarı ulak zeytini, bozyazı kavutu gibi yöreye özgü lezzetler satılıyor.

Şile yeryüzü pazarı

Şile Belediyesi, bünyesinde İstanbul’un tek Slow Food sertifikalı pazarını oluşturarak büyük bir adımı 2015 yılında atmış bulunuyor.

Pazarda geleneksel ve doğal ürünler, Şile Kastane Balı, Kestane Balı Sirkesi, Ekşi mayalı köy ekmeği gibi doğal ürünler satılıyor.

Kastamonu'da da kuruluyor

Dünya Slow Food (Yavaş Gıda) Birliği’nin önderliğinde dünya genelinde teşkilatlanan Slow Food ağına, Türkiye'den Kastamonu’da katıldı. Türkiye'nin 4'üncüsü olarak Kastamonu’da açılan “yeryüzü pazarı” iki haftada bir Cumhuriyet Meydanı'nda kurulacak. Kastamonu'nun yöresel temiz ve doğal ürünlerinin yer alacağı Yeryüzü Pazarı’ndan şehri ziyaret edecek yerli ve yabancı turistler de yararlanacak.

Adana yeryüzü pazarı

Uluslararası Slow Food hareketinin bir parçası olan Slow Food Adana Birliği  (Yavaş Gıda) herkes için iyi temiz ve adil gıdayı savunarak, 2 yıldır faaliyet verdiği Adana’da halkın mevsiminde temiz, yerel ve gerçek gıdaya ulaşacağı bir pazar kurmak için kolları sıvadı. Slow Food hareketinin önemli bir projesi olan ‘Yeryüzü Pazarı’ Adana’da açılıyor. Adana Yeryüzü Pazarı vatandaşların, Adana’nın temiz, doğal, yöresel ürünleriyle buluşmasına imkân sağlıyor.

Türkiye'nin 5. Yeryüzü Pazarı Muğla'da


Türkiye'nin 5. Yüryüzü Pazarı ise Muğla'da bulunuyor. Çevreye ve üretenlere saygılı süreçler yoluyla elde edilen iyi, temiz ve adil gıdayı destekleyen İtalya merkezli Slow Food Uluslararası Ağı kapsamında faaliyet gösteren Slow Food Muğla Yeryüzü Pazarı Topluluğu, Türkiye’nin beşinci yeryüzü pazarını Muğla merkez ilçesi Menteşe’de Tarihi Arasta Bölgesinde açıldı.

Yeryüzü Pazarları, Slow Food ilkelerine uygun olarak işleyen uluslararası bir üretici pazarı ağıdır. Bu pazarlarda, küçük üreticiler ve yemek ustaları kahramanlardır. Sadece kendi ürünlerini satarak ve kalitelerini bizzat garanti ederek yer alırlar.

Yeryüzü Pazarı tezgahlarında iyi, temiz ve adil ürünler bulunur. Ürünler yereldir, tazedir ve mevsimseldir. Hem çevreye hem de üreticilerin emeğine saygı duyarlar ve alıcılar için de uygun fiyatlarla sunulurlar.

Yeryüzü Pazarları, yüksek kaliteli ürünlerin satın alınabileceği yerlerin yanı sıra Slow Food topluluklarının oluşturulması, değişim ve eğitim için birer alan da sağlar. Bu pazarlar, yerel üreticileri desteklemek, sağlıklı gıdaya erişimi teşvik etmek ve insanları yiyecek konusunda bilinçlendirmek amacıyla önemli bir rol oynar.

Yüryüzü pazarı nedir?

Yeryüzü Pazarları, Slow Food ilkelerine uygun olarak işleyen uluslararası bir üretici pazarı ağıdır. Bu pazarlarda, küçük üreticiler ve yemek ustaları kahramanlardır. Sadece kendi ürünlerini satarak ve kalitelerini bizzat garanti ederek yer alırlar. Yeryüzü Pazarı tezgahlarında iyi, temiz ve adil ürünler bulunur.

Editör: Özlem Çimen Durmaz