Gizem TABAN ŞEBER - Türkiye’de yerel seçimleri geri sayım başlarken siyasi iktidar da muhalefet belediyelerini zora sokmaya yönelik hamlelerini sürdürüyor. Seçim kampanyasını ‘Oy yoksa hizmet yok’ mantığıyla üreten AKP, belediyelerin yatırımlarını gerçekleştirmek için yurt içinden yapacakları borçlanmayı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın onayına bağladı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı, artık belediyelerin borçlanma başvurularını önce Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına soracak. Cumhurbaşkanlığı, proje finansmanının tahvil ihracı ile gerçekleştirilmesini uygun görmezse Bakanlık izni onaylamayacak. Kararı değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Murat Aydın, yapılan düzenlemenin ‘belediyeleri iş yapamaz hale getirme’ amacı taşıdığını ancak İzmir’in bundan en az etkilenen kent olacağını belirtti. 

Partizanca kullanacaklar

“Bu tür düzenlemeler, Türkiye’de kurulan tek adam rejiminin yansımalar” diyen İzBB Başkanvekili CHP’li Murat Aydın,  “Yerel yönetimler; farklı siyasi partilerden, farklı görüşlerden oluşur ve yerelin ihtiyaçlarını dikkate alır. Tek adam yönetimi, bütün farklı anlayışları yok sayan ve her şeyi kendisine bağlayan bir anlayış. Bunun doğal sonucu olarak da partizanca tutum sergileyen bir anlayış. Karar verirken muhatabının kim olduğuna bakan, muhatabının siyasi anlayışına göre karar veren bir yönetim biçimi. Deprem bölgesinde bile insanların siyasi tercihlerini hizmet tehdidi ile değiştirmeye çalışan bir anlayış. Dolayısıyla bu yetkiyi de aynı partizanca anlayışla kullanacaklar ve yerel yönetimleri iş yapamaz hale getirmeye çalışacaklar” ifadelerini kullandı.

En az İzmir'i etkiiler

İzBB’nin yıllardır tüm engellemelere rağmen hizmetten ödün vermediğini vurgulayan CHP’li Aydın, “Bu düzenleme en az İzmir’i etkiler. Çünkü İzmir, 25 yıldır bu anlayışa rağmen hizmet üretiyor. Biz bunlara alışığız, bunları aşmanın yollarını en iyi biz biliyoruz. İzmir için yeni bir şey değil, biz zaten bütün icraatlarımızı, hizmetlerimizi bu anlayışla mücadele ederek yapıyoruz” diye konuştu.

Boyun eğmemek gerekir

Yurttaşlara da seslenen CHP’li Aydın, “Siyasi iktidarın bu anlayışı, kişileri sopayla, hizmet tehdidiyle hizaya getirme anlayışıdır ve buna boyun eğmemek gerekir. CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi buna hiçbir zaman boyun eğmedi, bundan sonra da eğmez” dedi.

Editör: Tuğkan Üsküp