Cengiz Aldemir/ANKARA Her gün enflasyon rekorlarının kırıldığı Türkiye'de çalışan ve emekli maaşlarının eridiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, konuyla ilgili İz Gazete'ye konuştu. Türkiye'de yaklaşık 13 milyon 400 bin emekli ve hak sahibi olduğunu söyleyen CHP'li Beko, emeklilerin yaşadığı sorunları dile getirerek, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiği önerisinde bulundu. 

YANLIŞ EMEKLİ AYLIK DÜZENLEMESİ MAAŞLARI ERİTTİ

Emekli aylıklarının çok düşük olmasında üç ayrı farklı hesaplama yönteminin etken olduğuna dikkat çeken Beko, 2000 öncesi aylık bağlama oranı yüzde 75, 2000-2008 arası aylık bağlama oranı yüzde 65, 2008 sonrası ise yüzde 45 düzeyinde olduğunu anımsatarak, "Aylık bağlama sistemine bakıldığında 2000 öncesi gösterge ve katsayı etkili olurken, 2000 ile 2008 arası ortalama yıllık kazanç üzerinden, 2008 sonrası için de ortalama aylık kazanç üzerinden hesaplamalar yapılıyor. Özellikle 2008 sonrası hesaplamalar saptanan aylığı oldukça düşürüyor. Eğer, 2008 sonrasında işe başlanıp, sigorta bildirimi asgari ücret düzeyinden yapılıyorsa çalışılan her gün aylık miktarını geriletiyor" eleştirisinde bulundu. 

1500 TL EMEKLİ MAAŞI HANGİ VİCDANA SIĞAR

En düşük emekli aylığının devlet katkısıyla 1500 lira, asgari ücretin ise 2 bin 825 lira düzeyinde olduğunu anımsatan CHP'li Beko, "İğneden ipliğe yaşanan zamlardan en çok etkilenen kesimin başında emekliler geldiğini, artan enflasyon ve dolar kuruna karşı liranın erimesi ve alım gücünün düşmesi üzerine emeklilerin yaşadığı yoksulluğa dikkat çekerek, "Uzun süredir sessizliğini koruyan emekliler de artık isyan etti. Emekliler zamlar yüzünden cebi delik deşik oldu. Hangi vicdana sığar 1500 TL ücreti insanlara reva görmek. Benzin, motorin, LPG'ye gelen zamlardan sonra ulaşım da çok pahalı oldu. Bu yıl doğalgazı zaten kullanamayan emeklilerimiz, battaniyelere sarılarak oturuyor. Ayrıca haftalarca hastanelerde randevu alamayan emeklimiz. Özel hastanelere gücü yetmediği için gidemiyor. Emekliler, yağdan şekere, ete, süte, peynire, bakliyata, sebze ve meyveye gelen zamlardan dolayı çaresiz" sözde ile tepkisini dile getirdi.

EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE OLMALI

Emeklilerin yüzde 70'inin asgari ücretin altında maaş aldığını ifade eden Beko, en düşük emekli maaşının açlık sınırının altında kalmaması ve asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, " İktidara geldiğimizde CHP olarak emeklilerin sorunlarının hak temelli ve kapsayıcı bir anlayışla çözüme kavuşması gerektiğinin bilincindeyiz, bunu sağlayacağız. Sorunları detaylarıyla biliyoruz, nasıl çözeceğimizi de. Bizler alın terinden yana insanlarız.

SENDİKAL HAKLARI VERİLMELİ

Yıllardır Devrimci İşçi Sendikasının her kademesinde görev almış emek mücadelesi vermiş bir insan olarak, Demokrasi mücadelesinden emekli olunmaz” şiarı ile 1995 yılında DİSK çatısı altında başlattığı toplu sözleşmeli sendika mücadelesi, siyasi iktidarın adli ve idari tüm engelleme girişimlerine ve emekli hareketinde yaşanan bölünmüşlüğe rağmen bugün hala devam etmektedir. Emeklinin sendikal hakları önündeki engeller kaldırılmalıdır. İktidara geldiğimizde tüm kamu personeli ve emeklilerin ücret artışlarını belirlerken sadece enflasyonu değil, büyümeden kaynaklı refah payını da dahil edeceğiz" diye konuştu.

İNTİBAK YASASI ÇIKARILMALI

Daha önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere birer maaş ikramiye verme vaadinin büyük etki yarattığını ve  iktidarın bu uygulamayı hayata geçirmek zorunda kaldığını anımsatan Beko, Emekli Sandığı, SSK ve BAĞKUR'lu emekliler arasındaki farklı maaş düzenlemesini iktidarın söz verip de yapmadığını anımsatarak, adil bir intibak yasası çıkarılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Tek adam yönetimi emeklimizi unutmuş ve daha önce verdiği intibak yasası sözünü yerine getirmemiştir. Emekli aylıklarındaki 2000 öncesi ve 2000 sonrası maaş farklılıklar yüzünden emekliler arasındaki adaletsizlikler halen giderilmedi. 2000 sonrası emekli maaşlarının 2000 öncesi emeklilerle karşılaştırılarak maaş kayıplarının tespit edilmesi ve acilen bu haksızlığın giderilmesi gerektiği ve geçmiş yıllara ait farkların da ödenmesi lazım. Emeklilerimize insan onuruna yakışır bir yaşam sağlanması öncelikli bir insan hakkıdır.

EMEKLİLERİMİZİN YÜZDE 70'İ MUTSUZ

Emeklilerimiz sosyal hayatın içinde gereken alanı bulamamaktadır. Sağlığa ulaşım konusunda yaşadığı sorunlar da devam etmektedir. Bu sorunlar emeklilerimizin mutlu olmasını engellemektedir. DİSK’in yaptırdığı araştırmaya göre emeklilerimizin yüzde 75’inden fazlası mutsuz olduğunu söylemektedir. Emeklilerimizin mutluluğunu ve huzurunu sağlamak, sosyal devletin öncelikli sorumluluklarından biridir." 

Editör: Haber Merkezi