Gizem TABAN/İZGAZETE- Bayraklı Belediyesi mayıs ayı olağan birinci meclis oturumu Bayraklı Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Serdar Sandal yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda deprem konusu üzerinden tartışmalar yaşandı.

Deprem ve protokol tartışması

Komisyonlardan oy çokluğuyla meclis gündemine gelen; Bayraklı Belediyesi ve SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği arasında iş birliği protokolü imzalanmasına yönelik önerge tartışmalara neden oldu.  İzmir’de 2020’de yaşanan depremi hatırlatarak, deprem konusu üzerinden Bayraklı Belediyesi’ne ‘yetersizlik’ çıkışı yapan AKP Meclis Üyesi Özgür Hızal, Bayraklı Belediyesi’nin arama-kurtarma ekibinin olmamasını eleştirdi. AKP’li Hızal, Bayraklı Belediyesi ile SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği arasında imzalanacak olan protokolde de arama-kurtarma ekibi oluşturulmasına ilişkin bir madde olmadığını ifade ederek eleştirilerini sıraladı.

‘Arama-kurtarma ekibi kuracağız’

 AKP’li Hızal’ın eleştirilerine yanıt veren CHP Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur, söz konusu protokol hakkında da bilgi verdi. Çamur, “2020 yılında olan deprem hepimizi derinden etkilendi. Arama-kurtarma ekibinin olması tabi ki çok güzel ama 2020 yılından sonra arama-kurtarma ekibinin kurulabilmesi için kıstaslara biz çok geç ulaştık. Şöyle ki; bu eğitimler online yapılamıyor ve 1-2 yıl süren eğitimler… Pandeminin etkilerini düşündüğümüzde bu konuda depremden sonra derhal bir girişimde bulunsak da yeterli eğitim verilebilecek koşullar sağlanamadı. Arama-kurtarma ekibiyle ilgili çalışmalar yürütülüyor ve arama-kurtarma ekibini kuracağız. Bu dernekle imzaladığımız protokolde de bizim aldığımız kıstaslar bu derneğin referansları ve eğitimidir. Büyük firmalara ve kuruluşlara eğitim vermiş bir dernek. Son depremde gördük ki AFAD bu konuda yeterli olamıyor. En azından o süreçte yardımcı olabilmeleri için geçici önlem olarak bu protokol imzalanıyor. Yapılan eleştirileri haksız buluyorum ve siyasi olarak deşelendiğini düşünüyorum” diye konuştu. Söz konusu protokole ilişkin önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Sandal ise, “Bugüne kadar bir arama kurtarma ekibinin kurulmaması eksik, bunu halletmemiz lazım. Bugün ediyoruz” dedi.

İduğ’un sözlerigündeme geldi

CHP Meclis Üyesi İpek Kul’un Türkiye’de 11 ili etkileyen 6 Şubat depremi konusunda hükümeti eleştirmesine AKP’li meclis üyeleri tepki gösterdi.  AKP Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, Bornova Belediye Başkanı CHP’li Mustafa İduğ’un 6 Şubat depremi hakkındaki, ‘Dünyada böyle bir deprem olmamış. Hiç kimse devletimize laf atmasın. Öyle bir hasar var ki orada, hiçbir şekilde yetişmek mümkün değil’ ifadelerinin yer aldığı videoyu gündeme getirdi.

Sandal: Aynı fikirde değilim

AKP’li Aktaş’ın Mustafa İduğ’un sözlerini hatırlatması üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Sandal, “Bornova Belediye Başkanı bölgeye gitmiş, kendince tespitte bulunmuş. Ben de bölgeye gittim ama Sayın Başkanla aynı fikride değilim. Üç gün ulaşılamayarak Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk yaşandı. Normalde enkazın dışında olanlar ‘kimse yok mu’ diye bağırırlar, bu kez enkazdan bağırdılar, ‘dışarıda kimse yok mu’ diye… Bunun büyüklüğünün, küçüklüğünün önemi yok. Biz vatandaşın derdini çözebildik mi, çözemedik, müdahale edebildik mi edemedik. Her bölgede şanlı ordumuzun mensupları var, AFAD ekipleri var ama 3 gün sonra sahada olduğunuzu sizler söyleyip helallik istediniz. Tamam çok büyük afet, el birliğiyle çözmeliyiz, ciddi zorluklar var eyvallah ama depreminde en önemli şeylerinden biri o 72 saat…” ifadelerini kullandı.