CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen deprem sonucunda, Genel Merkezin talimatı, İzmir İl Başkanlığının da görevlendirmesi ile, Menderes, Torbalı, Foça, Aliağa, Balçova, Güzelbahçe, Çeşme, Karaburun, Urla ve Seferihisar’da bulunan depremzede ziyaretlerine ilişkin açıklamalarda bulunarak, ’’İzmir’de 60 bini aşkın depremzede var. Ziyaretlerimiz kapsamında, depremzedelerin yaşadıkları sıkıntıları dinledik. Çözümü için ayrıntılı bir rapor hazırladık. Hızlı bir şekilde sonuca gitmek için, ilgili kişilerle gerekli görüşmeleri yapacağım’’ dedi.

İmkânı olan herkes kapısını açmış

5 gün süren ve 10 ilçede depremzede ziyaretleri gerçekleştiren Bayır, ‘’Gittiğimiz yerlerde, olumlu geri dönüşler aldık ve bu bizi çok mutlu etti. İzmir insanın sıcakkanlılığı ve yardımseverliği, depremzedeler üzerinde pozitif etki bırakmış. Belediyelerimiz her gün depremzedelerle iletişime geçiyor. İhtiyaçları alıp, anında kaldıkları yere ulaştırıyorlar. Sosyolog ve psikologlar, görüşmeler gerçekleştiriyor. Herkes elinden gelenin fazlasını yaparak, yaşadıkları acıyı bir nebze de olsa unutturmaya gayret gösteriyor. Özel oteller, apartlar, kamplar, kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhaneler, ev ve yazlık sahipleri kapılarını açmış. Hayırsever iş insanları, vatandaşlarımız maddi destekte bulunuyorlar’’ dedi.

Depremzedeler kalacak yer konusunda endişe yaşamamalı

Kalıcı yer, istihdam, öğrencilerin eğitimi ve psikolojik destek gibi konuların acilen çözüme kavuşması gerektiğinin altını çizen Bayır, ‘’Özellikle özel kişilere ait otel, apart, kamp veya yazlık evlerde kalan depremzedelerin, yaz sezonunda başlayacak olması ile başka yere yerleştirilmesi söz konusu. Hatta bazılarına çıkış tarihleri bile verilmiş. Valilik, Kaymakamlık, Belediyeler ve AFAD arasında sağlıklı bir koordinasyon sağlanarak, söz konusu vatandaşlarımız, boşta duran kamu kurum ve kuruluşlarına ait yerlere yerleştirilmelidir. Depremzede vatandaşlarımızın istihdamı konusunda, özel firmalar, İŞKUR –Kaymakamlık – Belediye ile irtibata geçmelidir. Depremzedelere vaat edilen maddi yardım acilen hesaplarına yatırılmalıdır. Depremzedelere, hükümet tarafından ivedilikle, yeniden inşa konusunda net cevaplar verilmelidir. Depremzede öğrencilerin eğitimi ile ilgili olarak, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından gerekli kolaylıklar sağlanmalıdır. Her şeyden önce, depremzede vatandaşlarımızın yaşadıkları travmayı atlatabilmesi için, daha fazla kişi ile profesyonel destek sağlanmalıdır’’ diyerek sözlerine son verdi.

Editör: Duygu Kaya