Cengiz ALDEMİR/ANKARA

Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, her açıdan önem taşıyan, kamu malı olan limanları Katarlılara veya 5'li yapıya babasının malı gibi vermeye hakkının olmadığını belirterek, " Onlar size dedelerinizden miras kalmadı, onlar halkın malıdır. Ayrıca, limanların ülke savunmasındaki önemini, ticaretin ana unsurlarından biri olduğu gerçeğini de hiç kimse unutmamalı. Buradan hareketle, limanların uyuşturucu trafiğine açılmasına da göz yummamızı bizden asla beklemeyin" dedi.

LİMANLAR BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

2027'de süresi dolacak olan Hopa Limanının Katarlılara verilerek, 2028'e uzatılan Antalya Limanının, süresi bitmeden Çeşme, Mersin, İskenderun, Marmaris limanlarının birilerine peşkeş çekilerek, kırk dokuz yıllığına kullanım hakkı verildiğini ifade eden CHP'li Bayır, "Liman özelleştirmeleri yapılırken bu firmalar bu limanları ihaleyle aldılar. Bu limanları alırlarken çok doğal ki kârını zararını, yatırım süresini, sözleşmenin de ne zaman biteceğini biliyorlardı. Peki, şimdi ne oldu da bitimine yıllar var iken ekstra bir süre veriyorsunuz bunlara? Neden? Burada ülkemizin hangi çıkarı var? İhalesiz bir biçimde aynı firmalara eşitlikten yoksun olarak veriyorsunuz limanları, amacınız nedir? Yok, yatırım yapacaklarmış; yapsınlar, ellerinden tutan mı var? Yatırımlarına engel olan kimse yok, daha önlerinde dünya kadar da zaman var" sözleriyle tepki gösterdi.

SERMAYE İKTİDARIN KAYBEDECEĞİNİ GÖRDÜ

İktidarın her geçen gün oy kaybettiğini ve bu yüzden erken seçime yanaşmadıklarını vurgulayan CHP'li Bayır, "İktidara destek veren sermayenin, ilk seçimlerde AKP'nin kaybedeceğini gördüğünü, "Sonra bizi muhalefet partisiyle uğraştırmayın, şunu, bu ihaleleri kırk dokuz yıllığına uzatıverin, giderayak bize böyle bir güzellik yapın." şeklinde talepleri olduğu için mi ısrarcısınız bu maddede? Size bir teklif: Erken seçim diyoruz, yanaşmıyorsunuz; iddianız o ki "Oylarımız düşmedi, tam tersine yükseliyor, yüzde 80 oy alacağız." diyorsunuz. Peki, o zaman, buyurun, çıkartalım bu maddeyi tekliften, seçimlerden sonra tekrar getirelim Komisyona; madem bu kadar iddialısınız, görelim sizleri. Bakalım, halkımız bunu onaylayacak mı ret mi edecek?" ifadelerini kullandı.

HALKIN LİMANLARINI 5 ADAMA VERMEYECEĞİZ

İktidarın getirdiği yasa maddedesiyle ilgili soru işareti olduğunu vurgulayan Bayır, "Kanun maddesinde"...davalardan vazgeçilmesi hâlinde sözleşmelerinin süresinin kırk dokuz yıla kadar uzatılması amaçlanmaktadır." denilmektedir. Sorum şu: Dava eden biz miyiz, kaç limanda dava var, hangi taraf dava açtı, bu cümle niçin buraya iliştirildi? Bunları merak ediyorum, bunu Komisyonda da yöneltmiştim. Bu sorularımın cevaplanmasıyla birlikte bu maddeye Cumhuriyet Halk Partisi olarak ret oyu kullanacağımızı belirtiyor, halkın limanlarının 5 adama verilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi