Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, siyaset gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet'ten İklim Öngel'in sorularını yanıtlayan Erkan Baş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda "Memlekete de ittifaka da hayırlı olsun. En kuvvetli adaylardan biri olarak ismi öne çıkıyordu. Bir yıpratma politikası uygulandığı açık" dedi.

"Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekleyecek misiniz?" sorusuna yanıt veren Erkan Baş, "Başından beri bir eğilimimiz var. Bu da, ortak adayla bu işi bitirmek. Yurttaş buluşmalarında temel sorumuz şuydu: ‘Dünya tarihinin belki de en kötü iktidarlarından biri, 20 yıldır kazanıyorsa muhalefet bir yerde eksik yapıyor. Bunları tespit edelim ve bunları bir daha yapmayalım.’ Bu soruya yanıt arıyorduk. 2018 cumhurbaşkanlığı seçiminde şöyle düşünülmüştü; ilk turda ne kadar çok aday çıkarsa o kadar iyi olur, böylece seçim ikinci tura kalır. İkinci turda da ilk turda en yüksek oy alan muhalefet adayında birleşilir ve seçimi kazanırız. Fakat hesap etmediğimiz bir şey oydu, sahaya çıktığımızda muhalefetin tüm adayları için söylüyorum, Demirtaş istisna, o cezaevindeydi. Birbirlerinden oy almaya odaklandı. Bunun sonucunda Erdoğan kazandı. O zaman şunu yapmalıyız. ‘İkinci turda da oy verebileceğimiz adaya ilk turda oyu verelim, bitirelim bu işi.’ Farklılıklarımızı değil ortaklıklarımızı öne çıkartalım. Bunun etrafında ilk turda tek adayla yüzde 60’lara varan yüzde 70’leri hedefleyen bir ağır yenilgiyi Erdoğan’a yaşatabiliriz" şeklinde konuştu.

"Muhalefetin herhangi bir unsurunun dayatmacı, diğerlerine kapalı olmaması gerekir. Hepimiz adına bir süreç yönetilecekse en azından bir açık kapı politikası izlemek, tartışmak, konuşmak lazım. Bu yapıldığında ortak akıl genişletilebilir" ifadelerine yer veren Erkan Baş, 'tek adayda buluşulması' konusunda "Geldiğimiz noktada Millet İttifakı bunun bir adımını attı. Bundan sonraki aşama Sayın Kılıçdaroğlu ile Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinin bu meseleyi konuşabileceği düzlemler yaratmaktır" değerlendirmesi yaptı.

Açık ara kazanırız

Kendi partisinin ittifakının desteklemesi sonucunda ne olacağı konusunda yorum yapan Erkan Baş, şöyle konuştu:

"Açık ara ile kazanırız. Bir dönemin kapandığı duygusu hakim hale gelirse güç artacaktır. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığı sırasında en düşük katılma oranının olduğu seçimlerinden birini yaşadık. Seçmende ‘Zaten kazanamayız, kazansak da bir şey olmaz’ duygusu oldu. O seçimde bile katılım yüksek olsa Erdoğan ilk turda kazanamayabilirdi. Şimdi seçime katılımın artacağını, esas olarak da muhalif seçmenin seçime katılacağını sanıyorum. Ama hep şu ihtiyatı koyuyorum; Erdoğan bir ittifak bozma ustasıdır. Erdoğan’ın kimyasını, 2018 seçimi bittiği günden bu yana karşısında oluşan toplum ittifakını dağıtamaması, bozdu. Örneğin partiler arası ittifak oluşmuyor ama toplumda ittifak oluşuyor. Ortada bir yurttaş dayanışması var. Ortaklaşabilirsek bu işi bitiririz."

Erkan Baş, "Siz ‘ortak adayla kazanırız’ diyorsunuz ama ittifaktan faklı bir görüş çıkma ihtimali olur mu?" sorusuna da şöyle yanıt verdi:

"Bizde de altı farklı siyasi oluşum var. Her birinin kendi siyasi aklı var. Asla ‘olmaz’ demem ama bir ihtimal olarak ben bunun düşük olacağını düşünüyorum. Bu güveni de Emek ve Özgürlük İttifakının kuruluş bildirgesinden, bu güne kadar ortaya koyduğu çerçeveden alıyorum. Biz kuruluş bildirgesinde ortaklaştık. Sokakta ilk kez buluşacak insanlar değiliz. Dolayısıyla mutlaka ortak bir akıl geliştiririz."

Seçime ittifaka mı girecekler?

TİP lideri Erkan Baş, seçime ittifakla mı girecekleri yönündeki soruyu "Önceki seçim sisteminde daha avantajlı bir durumdaydık. AKP oyu azalsa bile daha fazla sandalye kazanmaya dair bir sistem geliştirdi. Zaten her seçime AKP nasıl kazanacaksa öyle giriyoruz. Bundan sonra yapılması gereken ilgili seçim bölgesinde vekil seçilmek için gereken oyu almak. Bu ittifak eliyle barajı aşmayı sağlayacağı için ittifak açısından avantaj sağlıyor. O yüzden ittifak çatısı altında girmek istiyoruz. AKP’nin bu oyununu bozmak gerekir. ‘Tüm bölgelerde seçime gireceğiz’ diye bir dayatmamız yok. Vekil çıkartma olasılığımız nedir, diğer ittifak ortaklarının olasılığı nedir. Birbirimize engel olmayacak, rekabeti minimum seviyeye çekecek bir sistem geliştirmemiz gerek. Hedef şu; ittifak yüksek oy almalı, çok vekille parlamentoda temsil edilmeli. Ama en önemlisi, AKP - MHP’yi en az sandalyeye sıkıştırmak. Bir vekil kazanıp kaybetmeyi ikincil görmek gerek. Esas olan toplamda muhalefetin bu sistemi değiştirecek güçle parlamentoda temsil edilmesidir" diyerek yanıtladı.

Editör: Duygu Kaya