Mustafa Kemal Atatürk tarafından 2 Şubat 1923 tarihinde düzenlenen Kadın Kongresi, 100 yıl sonra aynı gün İzmir'de yapıldı. “Kadın ve İktisat Kongresi” adı ile Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen toplantıda kadın kotası da gündeme geldi.

Toplantıda konuşma yapan Soyer, “Bedensel gücümüzü bir şiddet kaynağına dönüştürdüğümüz için. Kadınlar üzerinde tahakküm kurmaya yeltendiğimiz için. Onlar adına yargılar ürettiğimiz ve onları temel haklarından mahrum bıraktığımız için. Biz erkekler, her şeyden önce kadınlara tarihin ve çocuklarımızın huzurunda özür borçluyuz. Sabahki oturumda önerge olarak gelen yüzde 50 kotasını kabul ediyoruz. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bürokratlarımızı zaten o oranlarda seçiyoruz. Daha iyi bir gelecek inşa etmenin ilk adımı, işte bu özrü tarihe büyük harflerle nakşetmekten geçer. İşte bugün, 2 Şubat 1923’te önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün iştirakiyle gerçekleşen Kadınlar Kongresi’nden yüz yıl sonra tam da bunu idrak ediyoruz. Geleceğin inşasına yine birlikte, omuz omuza ve olması gerektiği gibi eşit olarak başlıyoruz” şeklinde konuştu.
 

Kadınların vicdanına muhtacız

Kadınların varlığı olmadan sağlam bir iktisadi yaşam tesis edilemeyeceğinin altını önemle çizen Başkan Soyer, “Biz, yaşamak için kadınların aklına muhtacız. Şiddetin durması, doğanın yaşaması, adaletin ve refahın artması ancak böyle mümkün olabilir. Bizler umudu örgütlemek için kadınların iktisadına muhtacız. Modern iktisadın yeni yeni tarif ettiği paylaşım ekonomisi gibi kavramları, Anadolu kadınlarının imece kültürüyle binlerce yıldır var ettiğini çok iyi biliyoruz. Ve var olmak için kadınların vicdanına muhtacız. Bizler artık öldürmeyen ve kendi çocuklarını ölüme göndermeyen bir uygarlığın temellerini atmakla mükellefiz. Bugün kadınların eşitlik talebi için kadın erkek birlikte mücadele etmek zorundayız. Kadınlar yoksa, daima yarımız. Hayallerimiz yarım. Adaletimiz, demokrasimiz, özgürlüğümüz yarım. Doğamız ve geleceğimiz yarım. İnsanlığımız yarım. Ve hep söylediğim gibi biz çocuklarımıza yarım bir gelecek bırakamayız. Bırakmayacağız. İşte bundan yüzyıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri, özünde kadın duruşu olan bu buluşmayla mayalandı. Güçlendi. Bizler de, tam yüz yıl sonra, yine İzmir’de aynı ruh ve kararlılıkla toplandık” diye konuştu.
 

Bir şey değişecek her şey değişecek

Kadın ve İktisat Kongresi buluşmasında toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinde yükselen bir iktisadın tarifini yapacaklarını dile getiren Başkan Soyer, “Bu irademizi, 21 Şubat’ta İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin ana bildirgesiyle dünyaya duyuracağız. Sekiz aylık kapsamlı bir sürece yayılan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde geleceğe iz bırakmak için büyük bir kararlılıkla çalıştık. Yolculuğumuza, kongrenin ilk safhasını oluşturan paydaş buluşmaları ile başlamıştık. Buluşmalarımıza Türkiye’nin yedi bölgesinden 180’den çok kurum katıldı. Buluşmaların sonucunda her biri yoğun bir emeğin ürünü olan 54 ilke ve 189 karar oluştu. Şimdiyse kongrenin ikinci safhasındayız. Bu aşamada yaptığımız uzman toplantıları ile alınan bu kararları kavramsal ve akademik açıdan mercek altına alıyoruz. Ve sonrasında ana kongremiz için 15-21 Şubat tarihleri arasında yine İzmir’de bir araya geleceğiz. Bu tarihi buluşmaya sayılı günler kaldı. Kongremiz, bu ülkenin geleceğine dair söyleyecek sözü olan, bir şeylerin yanlış gittiğini gören herkesin emeğine, düşüncesine, katkısına açık bir meydan. 21 Şubat 2023 akşamı, bu meydanda, Türkiye’nin geleceğine yön verecek kararlarımızı bir bir açıklayacağız. Mustafa Kemal Atatürk’ün ve tam yüzyıl önce bugün onunla yol arkadaşı olan kadınların başlattığı bu yolculuğu emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz. Şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bir şey değişecek, her şey değişecek” dedi.
 


Kongre 15 Şubat’ta başlıyor


Sivil, şeffaf ve tam katılımcı bir girişim olarak tasarlanan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılacak. Kongrenin sonucunda yeni yüzyıla yön verecek politika önerileri tüm Türkiye ile paylaşılacak. Kongrenin sekretaryası İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından yürütülüyor.

Editör: Özlem Çimen Durmaz