İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Toplu ulaşımda 90 dakika değil, 120 dakika ücretsiz aktarma sistemi için gerekli adımları atmış. Ancak karar UKOME’de tekrar görüşülmesi şehri ile kabul edilmemişti. 
 
Başkan Tunç Soyer, sosyal medya hesabından konuyla ilgili yeni açıklama yaparak 120 dakika ücretsiz aktarma sistemi teklifinin UKOME teknik kurulundan geçemediğini duyurdu. Soyer, “Hemşehrilerimizin yararına olacağını düşündüğümüz bir hizmet daha siyasi çıkarlar uğruna engellenmiştir” dedi.

Soyer’in mesajı şu şekilde: 

“Toplu ulaşımda 120 dakika ücretsiz aktarma sistemine ilişkin teklifimiz UKOME teknik kurulundan malesef geçmedi. Aynı kurulda daha önce bu teklife oybirliği ile olumlu oy veren merkezi idareye bağlı kurum ve kuruluşların temsilcileri bu kez nedense (!) teklifin genel kurula sevkine izin vermemiştir. Hemşehrilerimizin yararına olacağını düşündüğümüz bir hizmet daha siyasi çıkarlar uğruna engellenmiştir. Meseleyi, kıymetli İzmir halkının ve kamuoyunun takdirlerine arz ediyorum."

Ne olmuştu?
4 Mart’ta ESHOT, İZULAŞ, İzmir Metro ve Tramvay A.Ş., İZDENİZ, İZTAŞIT ve İZBAN işletmelerinden oluşan entegre toplu ulaşımda, ilk binişten sonraki 120 dakika içinde yapılacak aktarmalardan ücret alınmamasını öngören düzenleme teklifi, olağanüstü toplanan UKOME Genel Kurulu’nda görüşülmüştü. 
Teklife, İzmir Büyükşehir Belediyesi temsilcileri onay vermişti. Teklif, merkezi idareyi temsil eden kurum temsilcilerinin ret oylarıyla kabul edilmemişti. Olumsuz oy veren üyeler, teklifin bir kez daha teknik kurulda görüşülmesi yönünde şerh koymuştu. Teklif İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in talimatıyla UKOME Teknik Kurulu’na götürüldü. 

Editör: Esra Seyirden