Karabağlar Belediye Meclisi’nin nisan ayı ikinci oturumu, ana hizmet binasındaki meclis salonunda yapıldı. toplantı, Karabağlar Belediyesi'nin 2022 yılında yaptığı çalışmalar ve projelerin sunumuyla başladı. Ardından Başkan Selvitopu koltuğunu Meclis 1. Başkanvekili Mehmet Aydoğan’a bıraktı.

CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Alper Güldalı ve meclis üyeleri, faaliyet raporu hakkında görüşlerini dile getirdiler.

Daha sonra Başkan Selvitopu kürsüye gelerek, konuşmacılara teşekkür etti.

Karabağlar Belediyesi'nin, göreve ilk geldiği 2014 yılından bugüne önemli bir yolu başarıyla kat ettiğine dikkat çeken Başkan Selvitopu, “Sıkıntıları kararlılıkla, azimle ve istikrarlı bir çalışmayla aşmayı başardık. O dönem inşaat halindeki ana hizmet binamız, Uzundere Rekreasyon Alanı, Yunusemre Pazaryeri gibi birçok önemli tesisimiz bugün Karabağlar halkına hizmet ediyor. Bunları iyi hatırlamamız gerekiyor” dedi.


Nasreddin Hoca çocukların hizmetinde


Yine o dönem kamuoyunda tartışılan Nasreddin Hoca heykelinin bugün Çocuk Kültür Bilim Merkezi olarak başarıyla hizmet verdiğini vurgulayan Başkan Selvitopu, “Sadece 1 yılda 20 bin ilköğretim çağındaki çocuğumuz oraya gidip bilimle, kültür ve sanatla tanıştı. Yine rekreasyon alanındaki Aqua Yaşam Havuzlarımız sadece geçen yaz 55 bin kişiyi ağırladı. Sadece Karabağlar'dan değil İzmir'in dört bir yanından gelen insanlar bu havuzlardan yararlanıyor” diye konuştu.

Başkan Selvitopu, bu süreçte 4 olan semt merkezi sayısını 17'ye çıkardıklarını belirterek, yakın zamanda açılacaklarla sayının 19 olacağını söyledi.


“Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” anlayışıyla her ay 3 bin dar gelirli ailenin bütçesine katkı koyduklarını, hiç onaylamasalar bile ekonomik koşullar nedeniyle ihtiyaç sahiplerine erzak yardımında bulunduklarını söyledi.


Dijital Arşiv


Çok basit bir çalışmaymış gibi görünen Dijital Arşiv Sistemi'nin örnek bir proje olduğunu belirten Başkan Selvitopu, “Arşivimizdeki 10 milyonu aşkın belge, bu sisteme aktarıldı. Karabağlar Belediyesi günün teknolojisine uygun şekilde, hizmetlerini dijital ortamda verebilir hale geldi. Bu aşamaya kararlılıkla, azimli, fedakarlıkla ulaştık. Bu yönüyle İzmir'deki önde gelen belediyelerdeniz. Coğrafi Bilgi Sistemi'ni kuran bir belediyeyiz. Bunlar çok önemli çalışmalar” dedi.


Sahada etkin çalışma


Başkan Selvitopu, asfalt pilentine ve modern araçlara sahip Karabağlar Belediyesi'nin sahada etkin şekilde çalıştığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Her yıl mümkün olduğunca fazla mahallemizde ve sokağımızda, tekniğine uygun asfaltlamalar yapıyoruz. Temizlik İşleri, Fen İşleri, Park ve Bahçeler müdürlüklerimize ait araç parklarımızı güçlendirerek, filomuzun yaşını gençleştirdik. Hiç binek araç almadık. Bunun yerine hizmete yönelik, asfalt finişer, kazıyıcı, ambulans, ikram, çöp kamyonu gibi araçları ilçemize kazandırdık. Bu ay 4 çöp aracının daha siparişini verdik. Haziranda onlar da faaliyete geçecek. Bütçemize göre yatırıma fazlasıyla yer veriyoruz. Bugün hizmetlerimizde büyük bir aksaklık yok. Tek hedefimiz modern, sağlıklı bir çevreye sahip, yeşil alanları ve her türlü tesisiyle modern bir Karabalar yaratmak.”


Uzundere örnek olacak


Modern Karabağlar'ın yeni yüzünün bugün Uzundere'deki çalışmalarla ortaya çıktığına dikkat çeken Başkan Selvitopu, “Oradaki çalışmaların hiçbiri tesadüfi değil. Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi, Rekreasyon Alanı, Nasreddin Hoca Çocuk Kültür Bilim Merkezi, kentsel dönüşüm projeleri birbiriyle uyumlu şekilde orada yer alıyor. İlçemizin modern yüzü 1-2 yıl içinde orada tamamıyla görülecek. Bu modern dokuyu ortaya çıkınca iç mahallelere doğru hareketlenme olacak. Maliyet olarak en büyük projelerimizden Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi'nin inşaatı hızla devam ediyor. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te tamamlayarak, Karabağlar'daki çocuklarımızın ve gençlerimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. İzmir'in sayılı tesislerinden biri olacak bu merkezi, her koşulda tamamlayacağız” diye konuştu.


Başkan Selvitopu, daha önceki meclis toplantılarında borç yükünün fazla olması nedeniyle eleştirildiklerini hatırlatarak, “Karabağlar Belediyesi bugün borçlarını sıfırladı. Sadece yapılandırma yasalarından yararlandığının dışında, hiçbir kuruma ve kişiye borucu yok. SGK primlerini de zamanında ödüyor. Ülkede genel bir ekonomik dalgalanma olmadığı sürece bu istikrar devam edecek ve daha fazla hizmet edebilir noktaya ulaşacak” dedi.

Başkan Selvitopu konuşmasında, kamuda çalışan geçici işçilerle ilgili son çıkan yasanın haksızlık yarattığını da vurgulayarak, “Kamuda çalışan geçici işçilere kadroya geçme hakkı sağlanırken, yerel yönetimler ve il özel idareleri bunun dışında tutuldu. Bu kapsamda Karabağlar'da çalışan arkadaşlarımız 6 ayla yetinmek durumunda kalıyor. Onlar da devlet biz de devlet kurumuyuz. Yasayla büyük bir haksızlık, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bir durum oluştu” diye konuştu.

Yetki verilmeli


Son olarak kentsel dönüşüm konusuna da değinen Başkan Selvitopu, 2700 hektarlık yerleşim alanı bulunan Karabağlar'da 2000 hektarın plan revizyonlarını yaparak, ilçeyi 2050'li yıllara hazırladıklarını söyledi. İzmir'in olası depremlere hazırlıklı olması için kentsel dönüşümün önemli olduğunu ancak bu konuda yerel yönetimlerin mutlaka görevlendirilmesi gerektiğini belirten Başkan Selvitopu, “Şu anda büyükşehir belediyesi statüsünde olan yerlerde ilçe belediyelerinin yasalardan gelen hiçbir yetkisi yok. Biz buna rağmen konunun içine girerek bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz. Eğer burada bir belediye kurduysanız, kentsel dönüşüm yetkisi ve görevi de yerel yönetimlere verilmeli. İlçe belediyelerinin bu kapsamda ne iş yapacağı yasayla tariflenmeli” yorumunu yaptı.

Başkan Selvitopu, son yaşadığımız büyük deprem felaketinde yaşamını yitirenleri de rahmetle andı ve yakınlarına sabırlar, yaralılara da şifalar diledi.
Başkan Selvitopu ayrıca, denetim komisyonu raporunun oybirliğiyle kabul edilmesi nedeniyle meclis üyelerine teşekkür ederek, “Geçen meclisimizde denetim raporu oybirliğiyle kabul edildi. Güveninize layık olmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Başkan Selvitopu’nun konuşmasının ardından yapılan seçimde, 2022 yılı faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul edildi.

Editör: Özlem Çimen Durmaz