Gizem TABAN/İZGAZETE- Bayraklı Belediyesi mart ayı olağan birinci meclis oturumu Bayraklı Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Serdar Sandal’ın yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda deprem süreçleri ve mahkeme tarafından yürütmesi durdurulan emsal artışı kararı konularında tartışmalar yaşandı.

‘HERKES KENETLENDİ’

Türkiye’de 10 ilde etkili olan deprem faciasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Bayraklı’da yaşadık ama bölgedeki afeti anlayabilmek için bölgeye gitmek lazım. TV ekranlarından gördüğümüzle, oradaki hayatın içindeki mesele çok farklı... İnşallah bir an önce yaralarımızı sararız. Vatandaşlarımız çadırlara, konteynerlere bir an önce kavuşurlar. İnşallah bir an önce konutlar yapılır. İnşallah bu afeti bir an önce ortadan kaldırırız. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde her yurttaşın her şeyi bir tarafa bırakıp nasıl kenetlendiklerine şahit olduk. Bu ülkenin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi, hepsinin kenetlendiğini gördük. Sayı daha da artmış olabilir ama bölgeye şu ana kadar 25 tır gönderdik, 200 çadır gönderdik, birkaç gün içinde 100 çadır daha göndereceğiz, arkasından 150 çadır ve 50 konteyner göndereceğiz. Bunların tamamı yurttaşlarımız eliyle yapılıyor, biz Bayraklı Belediyesi olarak aracılık yapıyoruz” diye konuştu

‘YARDIMLAR DURMUYOR’

Deprem bölgesinden Bayraklı’ya göç eden depremzedeler için duyarlılık çağrısı yapan Başkan Sandal, “Bayraklı’da bu sayı 5 bine yaklaştı. Bu vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması konusunda da duyarlılık göstermeliyiz. Yurttaşlarımızın duyarlı olduğunu biliyorum. İzmir’de belki başka da vardır ama belki de cumartesi-pazar açık olan tek belediyeyiz, yardımlar durmuyor. Bu yardımlarda hepimizin içindeki heyecanı artıran şey; bu bir siyaset değil, her inançtan, her kimlikten, her görüşten arkadaşımız canla başla kampanyaya destek oluyor. Biz de bunları yerine ulaştırmakla ilgili üzerimize düşeni yapıyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘SİZİN YÜZÜNÜZDEN’

AKP Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından (TMMOB) açılan dava sonucunda; İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin; Bayraklı Belediye Meclisince kabul edilen ve İzmir Büyükşehir Belediyesince onanan emsal artışıyla ilgili imar plan notu hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermesiyle ilgili konuştu. AKP’li Aktaş’ın eleştirilerine yanıt veren Başkan Sandal, şunları söyledi: “Jeolojik etütlerin olmadığı bir bölgede plan revizyonu yapılıyor. Emsal artışı, durumun aciliyeti ile ilgili bir mesele… Plan revizyonu için jeolojik etütlerinin olması gerekiyordu, İzmir Büyükşehir Belediyemiz bölgenin jeolojik etütlerini tamamladı, bu da 2 yıl sürdü. Jeolojik etütleri olmayan bir bölgeyle ilgili, ‘Neden plan revizyonu yapmadınız?’ demek, politik bir tavırdır. Neden emsal artışı yaptık? Vallahi billahi sizin yüzünüzden, Kur’an çarpsın sizin yüzünüzden!”

İKİ KENT KIYASLAMASI

Cumhur İttifakı meclis üyelerinden yükselen sesler sonrasında, “Sizi Mayıs’ta çarpacak. Niye biliyor musunuz? Bu ikircikli yapınızdan dolayı, size oy vermeyeni kendinize düşman görmenizden kaynaklı” sözleriyle konuşmasını sürdüren Başkan Sandal, 2020 yılında gerçekleşen İzmir depreminde en çok zarar gören Bayraklı’nın afet bölgesi ilan edilmemesini hatırlattı.  Emsal artışı kararı alma gerekçelerini de açıklayan Başkan Sandal, şöyle konuştu: “Vatandaşın derdi mi var tasası mı var buna bakmadan oy verip vermediğine bakıyorsunuz. İki kent ile ilgili kıyaslama yapacağım; Elazığ ve Bayraklı… Elazığ’a yapılan yatırımlara ‘hayır’ demiyoruz, vatandaşlarımızın helal hakkıdır, devletimizin yapması gerekir. Asıl mesele, bu işi neden Bayraklı’da yapmıyorsunuz? Bayraklı’da depremin şiddeti 6.9, Elazığ’da 6.5, Bayraklı’da vefat sayısı 117, Elazığ’da vefat sayısı 41, yıkılan bina sayısı aşağı yukarı aynı… Binanın hasar durumuna bakmaktan vazgeçmeliyiz, risk durumuna bakmalıyız. Ağır hasarlıya ev yapılıyor ama orta ve az hasarlı, vatandaşa bırakılıyor. Devlet, üzerindeki yükümlülüğü orta ve az hasarlıyla hibe ediyor. Elazığ’da orta ve az hasarlıları da ağır hasar kapsamına aldınız. Bayraklı’da niye almadınız? Bayraklı Belediyesi’ne AFAD’dan gelen para 3 milyon var, afetin toplam süreciyle ilgili kamuoyuna söylenenlerden, demeçlerden bilgilere göre ise 35 milyon civarında… Bu paranın Elazığ’daki karşılığı 560 milyon ve kenti yeniden afete maruz bölge ilan ediyorsunuz. Bayraklı’ya bunu yapıyor musunuz? Emsal artışını; kendi kaderine terk edilen, cebinde para olmayan vatandaşa can suyu olması için, vatandaşın 1 milyon 200 bin lirasını 600 bine düşürmek için yaptık. Bunu da meclislerimizde beraber geçirdik.”

‘GELİN, YAPIN’

Hükümete çağrıda bulunan Başkan Sandal, “Eğer gerçekten bu meseleyi çözeceksek, buradan AK Parti ve MHP grubu aracılığıyla Cumhur İttifakı temsilcilerine çağrımız olsun; şu an devleti yönetiyorsunuz, gelin emsal artışı işlerinden vazgeçelim. Vatandaşın arsası hazır, devlet gelip bu evleri afet kapsamında yapsın ve vatandaşa versin, vatandaş da 2 yıl ödemesiz kalan süreyi de 600 bin olarak devlete ödesin. Bunu yapmazsanız vatandaşı sizin merhametinize bırakmayız. Çünkü siz, size oy vermeyenlere merhametsizsiniz. Onca yaşanan afette sadece Bayraklı’yı bir tarafta bıraktınız. Önerimiz bu… Gelin yapın” ifadelerini kullandı.

‘DEVLET SİZE Mİ KALDI?’

AKP’li Özgür Hızal da söz alarak eleştirilerini sıraladı. AKP’li Hızal’ın konuşması esnasında araya giren Başkan Sandal, rezerv alandaki konutların depremzede dışındaki şahıslara da verileceği hakkındaki iddiaları hatırlattı. Başkan Sandal, “Çevre ve Şehircilik’ten bir yetkilimiz çıkıp açıklama yaparsa, rezerv alandaki konutların depremzede dışında kimseye verilmeyeceğini söylerse biz de rahatlayacağız. İddialar da ortadan kalkacak. Ama bunu, siz söylüyorsunuz, ilçe başkanınız söylüyor. Bir milletvekilinin, bir meclis üyesinin bir ilçe başkanının deprem konutlarının depremzedelere verileceğini söyleme yetkisi mi var? Nerede Çevre Şehircilik İl Müdürü? Devlet size mi kaldı? Devletin kurumları var. Öyle yağma yok” dedi. Bunun üzerine AKP’li Hızal, “Yalan bilgi veriyorsunuz, ‘AK Partili meclis üyeleri TOKİ’den yer aldı’ diyecekseniz, bu yalan bilgidir” ifadelerini kullandı. Bu esnada AKP’li Hızal ve Başkan Sandal arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. AKP’li Hızal’a tepki gösteren Başkan Sandal, “Bu hakarettir, yalancı sizsiniz. Siz devleti temsil edemezsiniz. Depremzedenin tamamı bunu sokakta konuşuyorsa ben bu kentin şehr-i eminiyim, nen bana gelen her iddiayı söylerim. Bir tek konutu depremzede dışında birine verin, el mi yaman bey mi yaman göreceğiz” açıklamalarında bulundu.

‘MAHKEMEYE SUNACAĞIZ’

Mahkemenin emsal artışı kararının iptali hususunda nüfus yoğunluğu üzerinden karar vermesi hakkında konuşan Başkan Sandal, “Mahkemenin itirazında nüfus yoğunluğu belirtilmiş. Genel kabuller üzerinden bu işler yürürken bu plan yapıldığında nüfus yoğunluğu 4’tü. Bu yoğunluk şu an 3,8. Bugün daha da düşmüş durumda. İş yerlerini çıkardığınızda yoğunluk 3’ün altında. Nüfus artışıyla sosyal donatı alanların oluşmadığı ile ilgili şeyler, bilimsel temellere oturmuyor. Bunu da mahkemeye sunacağız” dedi.

‘AFET BÖLGESİ OLSUN’

Bayraklı’nın afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili çağrısını yineleyen Başkan Sandal, “Gelin hep birlikte mecliste bir karar alalım; hodri meydan, gelin Bayraklı’nın afet bölgesi ilan edilmesini sağlayalım. Samimiyetimizi görelim. Tüm tartışmaları bitirmiş oluruz. Kim Bayraklı’nın derdinin çözülmesini istiyor kim siyaset yapıyor vatandaş da görsün. Var mısınız?” diyerek AKP’li ve MHP’li meclis üyelerine seslendi. Başkan Sandal’ın çağrısı AKP ve MHP meclis üyeleri tarafından karşılık bulmadı.

TANSİYON YÜKSELDİ

Meclis toplantısının sonuna yaklaşılırken MHP’li meclis üyesi Muhammet Şahin söz alarak Başkan Sandal’ı eleştirdi. Şahin’in yüksek sesle konuşmasına CHP’li meclis üyesi Gamze Gül Çamur, tepki gösterdi. CHP’li Çamur, bağırarak konuşma konusunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli üzerinden örnek vererek MHP’li Şahin’e eleştirdi. MHP’li Şahin, CHP’li Çamur’a sert çıkarak özür dilemesini istedi, “Lidere hakaret edemezsin” çıkışında bulundu. CHP’li Çamur da hakaret etmediğini eleştirdiğini belirterek, “Kimi eleştirip eleştirmeyeceğime siz karar veremezsiniz” dedi. Bunun üzerine tansiyon yükseldi, CHP’li Çamur ile MHP’li Şahin arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Editör: Özlem Çimen Durmaz