Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, Özgür Coşkun ile Başkanla Baş Başa programının konuğu oldu. Programda, İz Gazete Genel Yayınlar Koordinatörü Özgür Coşkun’un sorularını yanıtlayan Işık, gündeme dair önemli açıklamalarda da bulundu.
Işık, yıllardır Gaziemir’in gündeminde olan Migros arazisinin kaderini, “Buraya milyonlarca dolar teklif ettiler” ifadelerini kullanarak, şöyle duyurdu:
“Büyükşehire devredilen rakamın üstünde bir rakama satacağıma yüzde yüz eminim. Hatta üzülerek de söylüyorum muhalif meclis üyelerinin böyle bir önerisi de var. ‘Müteahhitte satarsanız daha rahat edersiniz’ de dendi ama niyetimiz orada bir belediye hizmet alanının, vatandaşın rahat nefes alacağı bir yeşil alanın olması. Oraya bir otel yapsanız dünya kadar para kazanılabilir, orayı yap-işlet-devret modeliyle verseniz kapış kapış gider ki bize 10 milyonlarca dolar teklif edenler var ‘burayı bize satın’ diye. Böyle teklifler çok geldi ve buna en çok karşı çıkan arkadaşımızın yanında yapıldı ve ben bunu ‘halkın malı satılmaz’ diye reddettim. Ben kendim araca binmem, kendim maaş almam ama halkın malını kimseye satmam. Toplum bunu takdir ediyor, görüyor. Bakın bu bir satış değil, büyükşehir bu mülkü yüklenip götüremez ve öyle bir niyeti de yok. Dün sabah itibariyle büyükşehire meclis kararımız ulaştı, tahmin ediyorum bugün ya da büyükşehirden bakanlığa bir yazı yazılacak ve arkasından biz işimizi takip edeceğiz. Muhalefetten de bu konuda destek istiyoruz. Şöyle düşünmek lazım, Gaziemir Belediyesi maaş ödenmedi ve çöpler toplanmadı, bunun için ‘CHP yaptı’ demek insanı utandırır. Burada söylenecek şey, ‘bunda benim bir katkım var mı?’ olmalıdır. Hizmeti yapamıyorsam şu anda bunun sorumlusu ben olmam. Kendi dönemimde doğmuş olan SGK ve vergi borçlarının tamamını ödemiş durumdayım. Bütçemizin neredeyse yüzde 10’una denk gelen kesintilerle karşı karşıyayız. Burada halkın faydasına bir şey düşünüyorsak muhalefet olmak yerine el birliğiyle bu işin arkasında olmalıyız.”
“Gaziemir’in Kültür Merkezi’nden öncelikli projeleri var”
Gaziemir’in Kültür Merkezi’nden öncelikli ihtiyaçları olduğunu ifade eden Işık, “Hiç yer satmadık ama Migros’un yeriyle ilgili bir devrimiz var. Bir mülk Gaziemirlinin yararına kullanılıyorsa mülkün kimin olduğuna bakmazsınız. Orası için ‘satılma’ demeyelim, ‘Gaziemirlinin hizmetine farklı kanaldan sunulma’ diyelim. Buca’da bizim bir fidanlığımız vardı. 2021 yılında o dönemin belediye başkanı dedi ki ‘TANSAŞ’taki büyükşehir hissesiyle takas edeceğim, bunun karşılığında bir Kültür Merkezi ve Gençlik Merkezi yapılacak’ dedi. O günlerde gerçekten adımız ‘muhalifti’ ama ben bu projeyi canı gönülden destekledim. O gün ‘bu arsayı 70 milyon TL’ye satmışız’ diye bakıyorduk. Sonrasında burası benim istifa ettiğim dönemde eski belediye başkanımız tarafından yıkıldı. Ben göreve geldikten sonra protokole baktım. Protokolde, ‘Bir Kültür Merkezi yapılır’ diyordu ama detay yoktu, ölçüsü nedir, akustiği nedir, tarif yok! Oturduk, dedik ki ‘kataloğa bakalım’. İnanılmaz güzel tasarlanmış bir Kültür Merkezi gördük ve arkadaşlara ‘maliyetlere bakalım’ dedim. 2024 yılının Haziran ve Temmuz ayında bana çıkarılan maliyet 1,8 milyar TL’ydi. Şöyle düşündük, Gaziemir’in daha öncelikli projeleri olması lazım. Bir tarafta açlıktan nefesiniz kokarken ‘Bir tarafta kültür merkezi yapıp, 40-50 kişi istihdam edip ısıtması ve soğutmasıyla uğraşmak mı yoksa bir engelli merkezi yoksa pazaryeri yapımı mı, otopark yapılması mı?’ dedik” diye konuştu.
“Kültür Merkezi yerine Spor Kompleksi”
Kültür Merkezi yerine Cemil Başkan ile konuşarak alanın devrine karşılık farklı sözler aldıklarını dile getiren Işık, “Cemil Başkana konuyu açtık, başkan da dedi ki ‘nasıl istiyorsanız’. Böyle düşünüyor olmamdan o da memnun oldu. Dedim ki ‘biz bu bedeli daha iyi projelere harcayalım’. Cemil Başkan da sağ olsun kabul etti ve Kültür Merkezi yerine yaklaşık 4-4,5 milyar TL’yi bulan Beyazevler Mahallesi’nde bir spor kompleksi sözü verdi. Atıfbey Mahallesi’ndeki pazaryerinin yıkılıp altının otopark, üstünün pazaryeri, onun da üstünün belediye gelir getirecek ofisler olması gündeme geldi. Bu zamana kadar yapılmayan yolların, ana yolların açılması ve kenar mahallelerdeki pazaryerlerinin yapılmasını Cemil Başkanla konuştuk. Geçtiğimiz son meclisimizde biz bunu onayladık ve büyükşehir meclisine gönderdik. Büyükşehir Belediyesi bakanlığa müracaat edip bu mülkiyet devri gerçekleştikten sonra protokol yapılır. Sonuç olarak devir gerçekleşmezse bir manası olmaz” dedi.
“Ekrem Başkana mektuplarımızı ulaştıracağız”
Işık, İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’na Gaziemirliler olarak yarın birtakım mektuplar ulaştıracaklarını da ifade ederek, “Yarın saat 16 civarında bir arkadaşımızı Ekrem Başkana, Gaziemir halkının, kadınların, çocukların, engelli bireylerin bize ulaştırdığı mektupları ulaştırmak için yola çıkarıyoruz. 16’ya kadar, bu zamana kadar belge ve mektuplarını ulaştırmamış birileri varsa ulaştırmalarını bekliyoruz. Belediyemize ve ilçe başkanlığımıza teslim edilen mektupları ve belgeleri Ekrem Başkanımıza ulaştıracağız. İnanın şu ana kadar ne kadar mektup olduğunu sayamadık, önseçim sürecinden bu yana biriktiriyoruz” diye konuştu.
“İliklerimize kadar sarsıldık ama bünyemiz sağlam”
SGK prim borcu ve vergi borçları nedeniyle ‘iliklerine kadar sarsıldıklarını’ kaydeden Işık, “Doğrusunu söylemek gerekirse iliklerimize kadar sarsıldık ama bünyemiz sağlam ve direniyoruz. Gaziemir’de yangın neredeyse suyu oraya sıkarak başladık. Bizim ‘yangın’ dediğimiz şey, çalışma arkadaşlarımızın ücretleri, elektrik, akaryakıt, mahkeme harçları ve iletişim giderlerimiz. Bunun şu ortamda bir çalışma arkadaşımızın maaşını ödeyememek belediye başkanlarımızın kabusudur. Biz, anlaşma yapıp zamanında maaş ödemenin derdindeyiz. Tasarruf yaparak kaynaklarımızı gereksiz hiçbir yere harcamayıp, bir kâğıdı bile israf etmeyerek bugüne kadar geldik” şeklinde konuştu.
“Temel belediyeciliği yüzde 99,99 oranında başarıyla gerçekleştirdik”
‘Silkelemeye’ rağmen temel belediyecilik hizmetlerini kesinlikle aktardıklarını söyleyen Işık, “Silkeleme olayından sonra da hizmetlerimizi asla aksatmıyoruz. Kimse, ‘şundan mahrum kalıyoruz’ diyemez. Üstümüzde görev olan temel belediyecilik hizmetlerini yüzde 99,99 oranında yapıyoruz. Tabi asfaltın bütününü atamıyoruz ama kazılan yerimizi yollarını arıyoruz, kaldırıma bakıyoruz, çöpü topluyoruz, ağacı buduyoruz. Kültürel hizmetlerimizi STK’lar ve iş insanları sayesinde bir kuruş harcamadan yerine getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Oyun başladıktan sonra kural değişti”
Başkan Işık, söz verdikleri, vaat ettikleri her şeyi yapacaklarını ancak ‘oyun başladıktan sonra kural değiştiği için’ bunları ertelemek zorunda kaldıklarını ifade ederek, “Biz bin 200 küsür öğrencimize eğitim veriyoruz. Bir sağlık ordusuyla engelli ve yaşlılarımıza hizmet veriyoruz. Geçen bir yayında, ‘bir sonraki döneme erteliyorum’ demiştim bu yanlış anlaşılmış. Mecliste de bunun polemiği oldu, ben bir sonraki yılı kastettim. Biz de söz verdiğimiz, vaat ettiğimiz her şeyi yapacağız ama oyun başladıktan sonra kural değişti. Özel sektörde olsanız, burası bir fabrika olsa indirim yaparsınız, kampanya yaparsınız, küçülürsünüz ve bir kaynak bulursunuz. Ama burası bir kamu kurumu” dedi.
“Geçen ay yüzde 62 civarında bir kesintiye uğradık”
Işık, geçen ay belediye bütçesinin yüzde 62’sinin kesintiye gittiğini aktararak, “Bir ayın ücretini ödeyip bitirdiğimiz gün ertesi ayı nasıl ödeyeceğimizi düşünmeye başlıyorum. Bakın bunu samimi olarak söylüyorum, bunun telaşına düşüyorum. Geçtiğimiz ayda gelirimiz yüzde 25 eksik verildi, arkasında yüzde 41 vergi sigorta kesintisi yapıldı ve toplama vurduğunuzda yüzde 62 civarında bir kesintiye uğradık. Bunun stresini duymamak mümkün değil, rahat uyumak mümkün değil. Ama dediğim gibi bünyemiz sağlam, direniyoruz ve başaracağız. Bakın daha önce söyledim yine söylüyorum, 2024’te gelen paralar bugün de gelmeye devam etsin Gaziemir Belediyesi’nde ne maaşlar gecikir ne TİS sorunu olur, ben her şeyi aşarım. Ama dediğim gibi düzenli olarak yüzde 40, arada yüzde 60 kesintiye uğradığımda olmuyor. ‘Efendim gelirleri artıralım’ diyorlar, bir belediyenin gelirlerini artırmanın 2 yolu vardır. Ya mülk satarsınız ya vatandaşın canına okuyacaksınız. Bunlarla beraber de geliriniz 2 milyon artar ama 26 milyona ihtiyacınız varken 2 milyon alırsanız bu hiçbir şeyi değiştirmez. Geriye 2 yol kalıyor, verimliliği artıracaksınız, tasarruf sağlayacaksınız. Biz bunun ikisini çok iyi başarıyoruz. İsraf edilecek tek bir kuruşumuz yok” diye konuştu.
“Halil Arda ile aynı dili konuşmuyoruz”
Önceki dönem Gaziemir Belediye Başkanı Halil Işık’la arasındaki ‘polemiklere’ değinen Işık, “Bence Sayın Halil Arda’nın hiçbir şeyi üstüne almasına gerek yok. Zaten 2019’un mart ayında biz aramızdaki sorunu yaşamıştık. Çünkü dünyaya aynı pencereden bakmadığımızı hissetmiştim. Söylem ve eylemin tutarlı olması lazım. Belediye başkanı olduğunuzda her insanın sorumluluğu omuzlarınızda olur ve size oy verip vermediğine bakmadan hareket etmeniz gerekiyor. O dönemdeki sürtüşmeler bu bakış açısından kaynaklandı ve sonrasında da bir diyalog noktası yakalayamadık çünkü aynı dili konuşmuyoruz. Ben kin tutmam, kindar değilimdir, doğrunun yanındayımdır ve yanlış bir işin yapılmasına müsaade edecek biri değilim, parti fark etmez. O günkü olaylardan dolayı aramızda sürtüşme yaşanıyor. Ama bir kere bile, ‘niye buna yanlış diyorsunuz’ sorusu sorulmadı” dedi.
19 Mayıs çağrısı: Tüm yurttaşlarımızı bekliyoruz!
Işık son olarak, CHP’nin 19 Mayıs’ta Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştireceği mitinge, şu ifadelerle yurttaşları davet etti:
“19 Mayıs bu topraklarda yaşayan herkes için çok önemli. Bu bayramın bizim için bir diğer anlamı da partimizin İzmir’de yapacağı miting. Her kademede bu miting için inanılmaz coşkulu bir bayrama hazırlanıyoruz. Mitingimiz için partimizin sosyal medyada başlattığı ‘çağrı’ akımına istinaden Narlıdere Belediye Başkanımızdan ‘çağrı’ aldım ve Bayraklı Belediye Başkanımız İrfan Önal’a ‘çağrı’ gönderdim. Tabi bu çok keyifli bir iş, umarım gücümüzü Gündoğdu’da birleştireceğiz. Tüm yurttaşlarımızı 19 Mayıs’ı gerçek bir bayram gibi kutlamak için Gündoğdu Meydanı’na bekliyoruz.”