BASIN Konseyi heyeti 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde medyanın giderek ağırlaşan yaşamsal sorunlarının çözümü için Ankara’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.  Bazı siyasi parti liderleriyle makamlarında bir araya gelen heyet, iktidar- muhalefet ayrımı gözetmeksizin tüm siyasi parti liderlerine 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Raporu’nu ulaştırarak, sorunların çözümü için destek istedi.

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, 2”nci Başkan Dr. Başar Yaltı, Yüksek Kurul üyeleri Namık Tan, Doğan Satmış, Cem Şenler ve Murat Ağırel ile Hilmi Bengi’den oluşan heyet, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile partilerin genel merkezlerinde bir araya geldi. Liderlerin basınla ilgili kurmaylarının da hazır bulunduğu bu ziyarette, binlerce gazetecinin işsiz kaldığı bir ortanda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün kutlanamadığı; ifade ve basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkının yok edildiği; ekonomik ve siyasi baskılar altında yaşam savaşı veren birçok gazete ve televizyonun kapandığı dile getirildi.

Basın Konseyi heyetinin ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirten Kemal Kılıçdaroğlu, basın özgürlüğünün demokrasi için vazgeçilmez olduğunu  söyledi. İfade ve basın özgürlüğünün önündeki  bütün engelleri kaldıracaklarını, medyanın özgür olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, Meclis’e Merkez Bankası ile ilgili bir tasarı sunulduğunu, buna göre yabancı ülkelerden Merkez Bankası’na gönderilecek paranın başka ülkeler tarafından haczedilemeyeceğinin öngörüldüğünü  hatırlatarak bu konunu medyada tartışılması gerektiğini söyledi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması her türlü çabayı gösterecekleri sözünü verdi.

Ziyaret sırasında Basın Konseyi’nce hazırlanan ve kitap olarak basılacak 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Raporu’nu da liderlere sunan heyet üyeleri, bu rapordaki ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri ve medyanın her geçen gün ağırlaşan sorunları hakkında bilgi verdi ve çözüm için destek istedi. Rapor ayrıca tüm siyasi parti liderlerine de elden ulaştırıldı.

TBB'DE ZİYARET EDİLDİ

Basın Konseyi heyeti ayrıca Türkiye Barolar Birliği’ni de ziyaret ederek yeni seçilen Başkan Erinç Sağkan ve Yönetim Kurulu üyeleriyle bir süre görüştü. Görüşmede genel olarak medyanın yargıda yaşadığı sorunlar, gazeteciler hakkında açılan davalar ve mahkûmiyet kararları ile 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Raporu’nda gün gün yer alan ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri ele alındı. Erinç Sağkan, yönetin olarak önemli bir görev üstlendiklerini ve beklentinin yüksek olduğunu, ancak bunların üstesinden geleceklerini, ikinci baro uygulamasının tutmadığını ve yeni kurulan barolardan istifalar olduğunu söyledi. Sağkan, medya özgürlüğü önündeki hukuksal sorunların çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. 

Editör: Haber Merkezi